Astfel, bebelusul tau va zambi celor care il baga in seama si va dori sa i se dea si lui "cuvantul" atunci cand exista o conversatie.
Pe de alta parte, luna a doua inseamna si un progres remarcabil in ceea ce priveste interactiunea fizica cu lumea inconjuratoare. Astfel, micutul va descoperi ca pentru fiecare efect exista si o cauza motiv pentru care va incepe si el sa incerce sa provoace diferite evenimente.
Auzul s-a dezvoltat si el destul de mult, astfel ca micutul poate sa recunoasca directia din care vine un sunet dar nu il poate inca localiza cu precizie.

Paturica cu jucarii

Simturile sunt primele surse de invatare pentru copilul tau. Paturicile cu jucarii, in particular cele facute special de firmele de jucarii si cu accesorii special concepute pentru varsta de doua luni. Acestea incurajeaza dezvoltarea atat pe partea auditiva cat si tactila si motrica ajutand in acelasi timp la intelegerea relatiei dintre cauza si efect (spre exemplu, daca micutul va impinge o jucarie, aceasta va cadea).
Cum pot sa imi ajut copilul sa invete mai mult?
In primul rand observa modul in care sunt dispuse jucariile si cel in care este asezat copilul. Pune-te in locul lui... la propriu si alege cum sa-l asezi pentru a avea parte de cea mai buna priveliste. De asemenea ai grija sa ii schimbi pozitia din cand in cand, cu siguranta nu vrei sa se plictiseasca.
Pe de alta parte, jocurile sunt si o excelenta modalitate de a-ti intari relatia cu copilul tau si in acest sens cea mai buna chestie pe care poti sa o faci este sa te joci alaturi de el.
Daca printre jucariile de pe paturica ai si unele jucarii care fac zgomot sau produc lumini, nu ezita sa le folosesti. De asemenea, nu uita nici un moment ca micutul tau are mereu nevoie de comunicare asa ca arata-i luminitele sau fredoneaza melodia pe care o canta jucaria lui. Povesteste-i pe indelete ce reprezinta fiecare lucru si nu te sfii sa ii dai cat mai multe detalii. Nu uita, cu cat comunici mai mult cu el, cu atat mai bine ii faci.

Jucarii care incurajeaza activitatile fizice, cum ar fi datul din picioare

Datul din picioare apare aproape ca un reflex si ajuta la exersarea muschilor pe care copilul tau ii va folosi intr-o buna zi pentru a merge, insa, este bine de mentionat ca pentru mai multa lejeritate este bine sa iti lasi copilul fara scutec sau cu unul mai usor pe perioada cat isi exerseaza miscarile de picioruse.
Pentru aceste exercitii poti cumpara jucarii speciale ce se monteaza pe marginea patutului si care, atunci cand sunt lovite produc diferite sunete vesele. De asemenea, unele paturici pentru joaca, produse de firmele de jucarii au suporturi de care se pot suspenda diferite accesorii care in cazul in care sunt lovite produc zgomote.
Cum pot sa imi ajut copilul sa invete mai mult?
In primul rand aseaza-ti copilul suficient de aproape incat sa ajunga cu picioarele sa loveasca jucaria fara nici un efort suplimentar. In plus atunci cand reuseste sa loveasca incurajeaza-l folosind expresii de genul " ooo, uite ce se aude". Micutul va fi atat de incantat de atentia ce i se acorda incat va continua sa dea din picioare, mandru nevoie mare.
In alta ordine de idei, inca de la aceasta varsta copilul poate sa inteleaga la un nivel foarte restrans relatia dintre cauza si efect. Spre exemplu, atunci cand loveste jucaria, gestul lui are ca efect faptul ca jucaria va scoate un anumit sunet. De aceea, odata in plus, tu trebuie sa il incurajezi si sa stai langa el pentru a putea sa invete mai repede si mai bine.

Nu in ultimul rand, fa-ti timp si pentru a-i arata copilului tau cele mai importante functiuni ale jucariei pe care i-ai oferit-o: sunetele, culorile, eventualele fete. In acest fel micutul va incepe sa faca si legatura dintre sunetele si obiecte.

Paturica de activitati

Cum bratele si picioarele ii sunt mereu in miscare,mai ales ca acum micutul a inceput sa descopere la ce folosesc si cum poate sa le intrebuinteze, o paturica de activitati poate fi o alternativa la paturica de joaca pe care am mentionat-o mai sus.

Paturica de activitati poate fi frumos colorata, cu imagini atractive,combinand diferite texturi si oferind multiple activitati ce ii vor stimula atat imaginatia cat si abilitatile cognitive, toate pe un suport confortabil, numai bun pentru confortul copilasului tau.

Cum pot sa imi ajut copilul sa invete mai mult?

In primul rand trebuie sa ai grija cu iti asezi micutul astfel incat toate activitatile de pe paturica sa ii fie la indemana. Daca ai aceasta posibilitate, schimba pozitia jucariilor de pe paturica si observa reactia copilului tau. Cel mai probabil, odata ce va observa diferenta, bebelusul se va arata foarte surprins, incercand sa inteleaga care este diferenta.

Culorile, mai ales cele puternic contrastante sunt o excelenta modalitate de a-i stimula simtul vazului. Asa ca arata-i fiecare culoare in parte spunandu-i ce este si pe cat posibil incearca sa ii arati si diferitele forme de pa paturica, mai ales daca sunt bine evidentiate.

Daca paturica are diverse mecanisme care produc sunete, profita de acest avantaj pentru a-i stimula si simtul auditiv. Incearca sa ii imprimi simtul ritmului batand din palme sau fredonand in ritmul melodiei care se aude.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole