Categoriile de bunuri proprii sunt limitativ prevazute de art.340 Cod civil.   Prin urmare, numai bunurile indicate expres sunt bunuri proprii, fara posibilitate de extindere prin analogie si la alte categorii de bunuri, exceptand ipoteza in care calitatea de bun propriu poate fi dedusa dintr-o interpretare a contrario a unei dispozitii legale ori daca exista o alta reglementare decat cea analizata, care sa prevada calitatea de bun propriu.

 Dispozitiile art 340 Cod civil sunt aplicabile si casatoriilor in fiinta la data intrarii in vigoare a noului Cod civil, ori de cate ori actul juridic sau faptul juridic  in temeiul caruia a fost dobandit bunul intervine dupa aceasta data.

In sensul celor de mai sus, art. 340 Codul civil , avand denumirea marginala “Bunurile proprii”,prevede ca nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:

a) Bunurile dobandite prin mostenire legala, legat sau donatie, cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut, in mod expres, ca ele vor fi comune.

In acest caz se are in vedere caracterul personal al dobandirii.

Referitor la succesiunea legala, caracterul personal este stabilit prin lege.

In acest sens, art. 963 Cod civil prevede ca succesiunile se cuvin sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, in ordinea si dupa regulile prevazute de lege.

Bunurile dobandite prin donatie sunt proprii, indiferent daca donatia este facuta prin acte intre vii sau prin acte pentru cauza de moarte.

Donatiile intre soti sunt valabile daca au ca obiect numai bunuri proprii.

Ajutorul banesc sau de orice alta natura dat de parintii unui sot se considera a fi facut in favoarea copilului acestora, cu exceptia cazului in care se prevede in mod expres ca gratificarea priveste pe ambii soti. In aceste conditii, achizitionarea unor bunuri in timpul comunitatii legale , prin contributia parintilor, trebuie privita ca o donatie, facuta exclusiv in favoarea copilului lor, exceptand situatia in care s-a prevazut expres ca se doreste gratificarea ambilor soti(B. Diamant, V. Luncean, Practica judiciara rezumata si comentata, in Dreptul nr. 2/1997).

b) Bunurile de uz personal

Sunt refera la bunurile destinate exclusiv folosintei personale, uzului exclusiv al unuia dintre soti, ca imbracamintea, incaltamintea,etc., bunurile de lux fiind considerate comune.

bunuri propriic) Bunurile destinate exercitarii profesiei

Sunt avute in vedere doar bunurile destinate folosintei profesionale, destinate exercitarii efective a profesiei, indiferent daca sunt dobandite cu mijloace proprii ale sotului dobanditor sau cu mijloace comune.

Este necesar, potrivit legii, ca bunurile sa nu fie elemente ale unui fond de comert care face parte din comunitatea de bunuri ori sa nu constituie elemente ale patrimoniului de afectatiune care face parte din comunitatea de bunuri.

d) Drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala asupra creatiilor sotului si asupra semnelor distinctive pe care le-a inregistrat.

Aceasta categorie de bunuri proprii este considerata ca fiind rezultatul calitatilor intelectuale deosebite ale celui care le-a obtinut.

e) Bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompense, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si alte asemenea bunuri.

f) Indemnizatia de asigurare si despagubirile pentru orice prejudiciu moral sau material adus unuia dintre soti.

Acestea au destinatia de a repara o paguba exclusiv personala.

g) bunurile, sumele de bani sau orice alte valori care inlocuiesc un bun propriu , precum si bunul dobandit in schimbul acestora.

h) fructele bunurilor proprii.

avocat tudor ionMaterial realizat de Avocat Tudor Ion

Oras: Bucuresti
Telefon:  0214108247

                 0724. 260.393

                      www.avocat-tudor.ro

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole