Singuratatea ne poate atinge pe toti la un moment dat si in moduri diferite. Fie ca este un sentiment efemer sau o stare constanta de izolare, iata cinci moduri de a lupta cu aceasta situatie

Experienta singuratatii, apare in special in perioadele de schimbare, de exemplu o mutare sau o despartire. Este un sentiment pe care il traim numai atunci cand suntem singuri; Il putem trai si in timp ce suntem in mijlocul unei multimi.

Cu toate acestea, pentru unii, singuratatea nu este doar un sentiment trecator. Aceasta poate fi o stare de permanenta care are consecinte pe termen lung. "As spune ca este un sentiment continuu de marginalizare si excludere, si o lipsa de relatii intime,", a declarat Emily White, care, in primii treizeci de ani, a experimentat o perioada de singuratate pentru patru ani in timp ce a lucrat in Toronto ca avocat specializat in mediu. "Am  fost in mod constant in cautare de prieteni, de fiinte aproapiate, ceea ce se traduce printr-un sentiment de singuratate anxioasa ''

Autoarea cartii Lonely: Learning to live with solitude ( Singur: Invatand sa traiesc cu singuratatea), in care  povesteste experienta sa, Emily White spune ca singuratatea prelungita a avut efecte asupra somnului si asupra sanatatii sale. "Mi-am petrecut  timpul cu ochii deschisi si nu am mai avut o acuitate mentala la fel de buna. Efectele  singuratatii au fost foarte reale si vizibile. Mi-a luat un timp pana mi-am dat seama ce se intampla cu mine si cum m-a afectat."

Potrivit ei, in jur de 10% din nord-americani sufera de singuratate cronica, o tulburare mai frecventa decat depresia, de care difera dar despre care vorbim mai putin.

"Este o problema comuna," confirma Lesli Musicar, consilier si psihoterapeut din Toronto, care adauga ca multi oameni refuza sa admita ca ei sufera de aceasta tulburare. "De multe ori, suntem la mii de km departe de a ne da seama ca persoana din fata noastra sufera de singuratate. Ea poate fi foarte sociabila si poate iesi mult, dar relatiile sale sa ramana superficiale. „Poate da impresia de a fi populara, dar ea se simte foarte singura, deoarece  nu le permite  oamenilor sa se apropie de ea.''

Desi unele persoane sunt mai predispuse decat altele, este posibil sa invingem singuratatea. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta :

1. Evitati sa va izolati

singuratateaCand ne simtim singuri, nu este neaparat usor sa intram intr-o relatie cu altii, dar sa ramanem singuri ar agrava problema. "Singuratatea rezulta dintr-un disconfort de a intalni oameni," spune Lesli Musicar, adaugand ca aceasta este mai puternica atunci cand  persoana are o imagine proasta de sine; Acesteia nu ii este teama sa fie descoperita de altii, ci ii este teama de faptul ca acestora nu le va placea ce vor gasi la ea. Atunci cand este izolata, nu e nimeni care sa se confrunte cu imaginea ei negativa .

2. Alaturati-va unui grup

Chiar daca acesta este ultimul lucru pe care vrei sa il faci atunci cand traiesti experienta singuratatii, ar trebui sa va alaturati unui grup de oameni care va impartasesc interesele , fie ca este vorba de un cerc de lectura, o echipa de sport, un cor sau grup de gradinari amatori. "Atunci cand unul se alatura unui grup a carui activitate inseamna ceva pentru sine, exista o sansa ca acest lucru sa il faca sa se simta mai bine, a declarat Lesli Musicar". Si cand ne place ceea ce facem, ne simtim legati de ceilalti, pentru ca avem ceva in comun cu ei. »

3. Tratati-va cu compasiune

Daca suferiti de singuratate cronica,va puteti teme ca ceilalti sunt la fel. Incepeti prin a invata sa va iubiti. Schimbati-va imaginea de sine negativa si invatati sa aveti grija de voi. "Prima relatie la care trebuie sa lucrati, este cea pe care o ai cu tine,", spune Lesli Musicar, care ar putea insemna ca aveti nevoie de a schimba moduri le de gandire pe care le-ati invatat.  "In cazul in care va neglijati sau va criticati constant, explica ea, trebuie sa modificati acest lucru. Trebuie sa invatati sa va tratati cu bunatate. Este o mare pierdere atunci cand aveti o parere proasta despre sine." Cu toate acestea, este important sa o imbunatatim, deoarece, atunci, ne-ar fi mai usor sa interactionam cu ceilalti.

4. Informati-va

Emily White a inceput sa scrie cartea sa despre singuratate pentru ca  a vrut sa afle mai multe despre problema sa, de demistificare a singuratatii. Cercetarile sale au ajutat-o sa faca fata propriei persoane. "Cu cat vom citi mai multe  despre singuratate cu atat mai mult vom descoperi ca ne simtim mai putin singur, spune ea. Este greu sa te simti izolat dar si mai greu este  atunci cand nu iti intelegi problema  si ai impresia ca suferi singur."

5. Cereti sprijin

A vorbi cu cineva (ruda, prieten, terapeut) despre problema ta inseamna foarte mult si poate schimba multe lucruri. "Este o provocare uriasa, explica Leslie Musicar, dar este cel mai bun lucru pe care o persoana il poate face pentru a se vindeca. Cultura noastra de a stigmatiza singuratatea, nu ne ajuta sa vorbim despre asta, dar daca nu, problema s-ar putea agrava in continuare . 

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole