6 Mituri despre sistemele de aer conditionat
Exista atat de multe sfaturi pentru a ajuta la mentinerea casei dumneavoastra reci. Cu...
Datorita verii caniculare, atunci cand putem ne refugiem langa aerul conditionat, fie ca este in birou, in masina sau in apartament. Dar stiai ca te expui unor potentiale probleme de sanatate daca aerul conditionat nu a mai fost curatat si dezinfectat de cel putin 6 luni, daca diferenta dintre temperatura de afara si cea din interior este mai mare de 10oC?
Te pricopsesti cu infectii respiratorii, nu stii de ce ai probleme cu o rinita sau amigdalita, te ustura gatul si poate chiar o tuse seaca, nasul este infundat sau curge in plina vara? Te-ai gandit ca vinovat ar putea fi aerul conditionat? Trecerea brusca de la canicula de afara la temperatura foarte scazuta, contactul cu germenii ce se inmultesc bine in conductele aerului conditionat pot fi factori favorizanti ai acestora, mai ales ca aerul conditionat usuca mucoasele (de aici senzatia de gura uscata, de gat uscat) si poate provoca iritatii oculare (mai ales daca porti lentile de contact).
Majoritatea aparatelor de aer conditionat doar recircula aerul din incapere, fara a-l improspata cu aer proaspat de afara: il racesc si il trec prin propriile filtre care retin (majoritatea sunt rudimentare si infeciente) o parte din alergenii ce plutesc in incapere - praf, polen, substante chimice, etc. Daca aceste filtrele nu sunt igienizate regulat, toate aceste elemente se intorc in aerul pe care il respiram si daca suferi de o alergie respiratorie, aceasta se poata agrava. De multe ori in aparatele de aer conditionat datorita umezelii sunt un mediu proprice pentru culturile de bacterii, ciuperci sau virusi ce se inmultumesc astfel exponential si ajunse in aer ne pot imbolnavi. Pentru a preveni aceste probleme este recomandat ca aparatul de aer conditionat sa fie curatat si dezinfectat o data la cel mult 6 luni.
Şi durerile de cap, de masele, cele intercostale, nevralgii, torticolis, de gat, de spate sau de coloana vertebrala pot fi cauzate de multe ori de aerul condiţionat, mai ales daca fluxul de aer rece ne “bate” direct in ceafa. Daca stai cu spatele “in bataia” fluxului de aer te vei alege cu lombosciatica si/sau lumbago. Pentru a preveni aceste probleme aerul conditionat trebuie pozitionat si reglat astfel incat fluxul de aer sa nu fie indreptat spre oamenii din incapere.
Variatiile de temperatura mai mari de 10oC pot declansa un soc termic, organismul nu are timp sa-si porneasca mecanismele de termoreglare care au rolul de realizeaza un echilibru intre temperatura mediului si cea a corpului. Datorita socului termic, pielea se usuca si devine fierbinte, ochii devin tulburi, apare starea de confuzie si musculatura isi pierde din forta, iar in cele mai grave cazuri, pot aparea probleme de respiratie si chiar crize convulsive. Specialistii recomanda ca aerul conditionat sa fie reglat la temperaturi de peste de 22 o C (temperatura optima de confort), daca se regleaza la temperaturi mai mici organismuluii ii va fi mai greu sa faca adaptarea de la temperatura de afara la cea din incapere.
Daca simti ca te “impunge” o durere deasupra sprancenei sau in maxilar, e foarte probabil sa fie un semn ca datorita aerului conditionat ai facut o nevralgie de trigemen (nervul care regleaza sensibilitatea la nivelul fetei). Cele mai grave afectiuni provocate de aerul conditionat sunt insa paralizia faciala (o jumatate de fata este paralizata) si pareza (fata devine asimetrica, fiindca partea afectata “se lasa”).
La inceputul fiecarui sezon spala cu apa si sapun, de preferat si cu solutie speciala filtrele aerului conditionat (daca sunt lavabile) precum si restul traseului pe care cirucula aerul, daca sunt filtre consumabile (sub forma de saci) inlocuiestel-e.
Regleaza temperatura aerului conditionat astfel incat diferenta intre temepratura de afara si cea din incapere sa nu fie mai mare de 10oC.
Evita sa stai in “bataia” fluxului de aer rece, pozitioneaza si regleaza aparatul astfel incat acesta sa fie indreptat spre zone neutre.
Nu intra brusc intr-o incapere unde functioneaza un aer conditionat,mai ales daca este o diferenta foarte mare fata de temperatura de afara sau esti transpirat. Ramai cateva minute intr-o zona intermedia cu temperatura moderata (de exemplu in hol).