O copilărie cât mai simplistă stimulează la maximum imaginația copilului
Bunicii povestesc mereu cât de frumoasă și de simplă a fost copilăria lor. Cât de...
Creativitatea este capacitatea de a produce ceva nou, de a crea sau a descoperi lucruri noi, idei noi ... Dar aceasta calitate nu este exclusiva pentru artisti si inventatori. Cum sa iti dezvolti creativitatea ? Cum sa faci sa o mentii?
Creativitatea este strans legata de istoria evolutiei umane si fara ea am fi, probabil, inca in adancul pesterilor sau, chiar mai sigur, am fi disparut de pe fata pamantului. Fara aceasta, copilul nu ar putea sa isi paraseasca sanul matern si sa plece sa descopere lumea inconjuratoare. Cu toate acestea, in cazul in care nu exista nici o urma de indoiala ca aceasta calitate este una dintre bijuteriile umanitatii, putini oameni simt ca au acces la ea. Atunci, aceasta sa fie o calitate rezervata doar pentru o elita?
Creativitatea este adesea asociata in mintile noastre cu domenii bine-definite, cum ar fi zonele de expresie artistica, de cercetare stiintifica sau de tehnologii noi.
Pentru multi, cel care se presupune ca este creativ este automat si "ales" (mare inventator, artist celebru), pe baza faptului ca rezultatele creatiilor lor au fost examinate. Acesta calitate ar fi, prin urmare, inaccesibila muritorilor de rand.
Total neadevarat. Daca stam sa numaram exista mii de mini-creatii pe care le facem fiecare dintre noi in fiecare zi, dar nu ne dam seama si nu tinem cont de ele, dar aceste mici opere de arta confera existentei noastre latura umana si fac diferenta intre noi si niste roboti. Sunteti creativa atunci cand adaugati un condiment nou la o reteta obisnuita, cand faceti diferite mestesuguri, cand cantati la dus, sau pur si simplu cand mergeti pe o alta ruta la serviciu. Exemplele pot fi nenumarate, iar toate aceste lucruri sunt o forma de creativitate.
Designul este un domeniu rezervat din campul de activitati creative la care au acces doar anumite persoane. Dar inainte de toate, aceasta este cu siguranta una dintre multiplele metode care constrang creativitatea noastra, pentru ca exista niste reguli care trebuie respectate si anumite bareme. Si insusirea acestor norme face ca acest domeniu sa fie rezervat doar anumitor persoane. Exista, de asemenea, multe altele domenii de acest gen care pun creativitatea in niste tipare si la care nu au acces decat un numar restrans de persoane.
Una dintre barierele cele mai comune care apare in calea creativitatii noastre este dificultatea pe care o avem atunci cand trebuie sa o aplicam in obiceiurilor noastre (de gandire, de lucru, de a ne organiza vietile). Acest lucru este in concordanta cu ceea ce numeste psihologia "rezistenta la schimbare", adica tendinta pe care o are toata lumea, de a evita lucrul nou care ar putea sa ii perturbe ideile sau sa ii afecteze sentimentul de identitate personala, ego-ul sau. Orice perturbare a rutinei noastre provoaca un sentiment de depersonalizare si de anxietate care rezulta din mobilizarea unor "mecanisme de aparare" care ne ajuta sa ne regasim echilibrul. Cu toate acestea, orice act de creatie, chiar daca este ceva simplu, are un element "revolutionar", deoarece se depasesc limitele cunoscute.
Din fericire, avem mijloacele de a depasi aceste momente preliminare. Exceptia cazului in care momentele sunt ingreunate de blocaje psihologice semnificative, reziduri ale trecutului (frica de respingere, lipsa de incredere, teama de esec, inhibarea), dar facultatile creatoare ale omului sunt inca acolo, disponibile si gata sa creasca, cu conditia, totusi, sa fie hranite.
Orice act creator este revigorant pentru autorul lui, de exemplu daca veti descoperi o reteta noua, veti fi foarte mandra si va veti simti mai bine atunci cand sotul si copiii vor lauda noul fel de mancare, decat daca ati gati o reteta traditionala. Inainte sa ajungeti sa va hraniti creativitatea, aceasta trebuie ajutata sa se dezvolte, deoarece creativitatea de multe ori are nevoie sa fie consolidata. Nu este nevoie de un efort anume sau de exercitii speciale de concentrare sau antrenament, cum ar fi cele care se fac pentru a obtine un randament mai bun al corpului sau al creierului. Din contra, este vorba de un lucru cat se poate de simplu si usor, un mic joc.
Puneti in practica tot ce va vine in minte, chiar si cele mai nastrusnice idei, asa cum fac atat de natural, copiii mici. Nu este o coincidenta faptul ca facultatile imaginative ale copilului sunt in scadere pe masura ce acesta creste. Imaginatia, care este strans legata de procesul de creativitate, nu se imbina prea bine, nici cu logica nici cu gandirea. Logica si ratiunea elimina ceea ce este nou, necunoscut, si incearca sa reduca totul la ceva cunoscut. Ceea ce are nevoie creativitate este spatiu, timp si relaxare, toate elementele care ajuta la iesirea din rezonabil si indraznesc sa intre ceea ce Bachelard numeste domeniul "de ce nu" si "fantastic".
Liderii de afaceri nu fac nici o greseala in acest domeniu: pentru a gasi idei noi, se intalnesc in reuniuni informale, in grupuri de oameni care exprima tot ceea ce le vine in minte pe o tema data. Si aceste "brainstorming-uri", pot fi extrem de creative.
Potrivit lui Paul Eluard, "Nu este o alta lume, dar este in ea." Lumea, la care se refera nu este rezervata pentru cateva persoane alese. Fiecare dintre noi are lumea lui diferita. Creativitatea noastra proprie este acolo, si, desi inca nu o recunoatem, ea este cea care da aer in vietile noastre de zi cu zi.
Daca deja incepem sa o recunoasca in noi, chiar si in manifestarile cele mai mici. Urmatorul pas este de a pune in practica dorintele noastre trecatoare, "Uite, mai bine fac asa!" si aplica-ti ideea. Dar pentru a face acest lucru este nevoie de o anumita fermitate (pentru ca mediul nu este intotdeauna foarte incurajatoar), si increderea de a persevera, in ciuda temerilor si frustrarilor care pot sa apara, din timp in timp. Pe masura ce veti vedea rezultatetele creativitatii voastre placerea de a crea va creste si veti avea mult mai multa incredere in fortele proprii.
Articol de Antoneta Barbu