Ai constatat ca dupa vacanta pistruii s-au accentuat sau pe fata ti-au aparut pete maronii? Ridurile, petele maronii de pe fata (melasma), micile vase de sange dilatate ,sunt rezultatul expunerii Indelungate la soare.

Culoarea brun-maronie a pielii se numeste melasma, fiind o afectiune care apare exclusiv pe zonele expuse la soare (cel mai frecvent pe fata). Majoritatea cazurilor apar la femeile tinere (pot fi afectati si 10% dintre barbati). Cele mai afectate sunt femeile cu pielea Inchisa la culoare.

Zonele predilecte sunt la nivelul fetei, simetric, sub forma de pete bine delimitate. Cele mai afectate arii sunt obrajii, fruntea, buza superioara, nasul, barbia. Foarte rar poate aparea pe antebrate. Culoarea poate varia In functie de localizarea pigmentului: la suprafata pielii (In epiderm) - maronie, mai profund (In derm) - nuanta gri-albastruie, sau mixta  - culoare gri-maronie. Stabilirea profunzimii pigmentarii are foarte mare importanta pentru raspunsul la tratament.

Cauzele melasmei

Cauza exacta care declanseaza melasma nu este cunoscuta Insa exista o predispozitie de natura ereditara. Poate fi declansata de o schimbare In profilul hormonal sau poate fi asociata cu sarcina ( masca graviditatii ) sau pilulele contraceptive. De asemenea, expunerea la soare predispune la dezvoltarea melasmei, razele ultraviolete de origine solara sau lumina puternica produsa de becuri pot stimula celulele melanocitele din piele. Orice iritatie a pielii Inchise poate stimula pigmentarea, ceea ce poate agrava melasma.

Foarte important de subliniat, melasma nu este asociata cu nicio boala interna sau disfunctie de organ. Un sfert dintre persoanele care sufera de melasma au parinti sau rude apropiate care au avut de suferit de pe urma acestei afectiuni.

Melasma prezinta un aspect caracteristic si, In cele mai multe cazuri, poate fi diagnosticata prin examinarea pielii sau cu o lampa Wood, doar rareori este necesara biopsia cutanata pentru a diferentia melasma de alte boli.

melasma pete maronii pe fata

Diagnostic si tratament pentru petele maronii din piele

Diagnosticul este clinic, modificarile cutanate fiind extrem de sugestive. De obicei, nu este nevoie de alte analize de laborator. In anumite situatii, atunci cand pacientii asociaza si alte manifestari clinice, poate fi utila explorarea functiei tiroidiene.

Examinarea cu lampa Wood poate fi foarte utila, permitandu-ne sa vedem profunzimea pigmentarii, lucru foarte important pentru raspunsul la tratament ( pigmentarile mai profunde, dermice, raspund mai greu la tratament).

Cum se trateaza melasma?

Tratamentul consta In utilizarea de preparate topice depigmentante (ce contin hidrochinona, tretinoin, acid azelaic ) si de metode fizice (peeling-uri chimice, laser). Rezolutia leziunilor este progresiva, durand luni de zile, existand Insa si situatii In care raspunsul la tratament este nul (rezistenta la tratament).

Retinem rolul major In prevenirea extensiei sau reaparitiei leziunilor cutanate hiperpigmentate al urmatoarelor:
- evitarea expunerii la soare si utilizarea In perioada Insorita de creme de fotoprotectie cu ecran solar cu spectru larg si cu indice de protectie Inalt;
- oprirea utilizarii de contraceptive.

In situatiile In care exista rezistenta la tratament, pot fi utilizate cosmetice ce camufleaza leziunile pigmentate de la nivelul fetei.
Iata cateva sfaturi utile pentru a evita aparitia petelor colorate pe piele:

  • razele ultraviolete sunt pricipala cauza de aparitie a petelor cutanate, asa ca evitati expunerea prelungita la soare
  • Incercati sa stati la umbra Intre orele 10 si 14, cand razele soarelui sunt mai puternice
  • folositi creme de protectie solara cu un factor de protectie de minim 15; daca se aplica corect o crema cu un factor de protectie 15 ofera unei persoane cu un ten deschis, care se bronzeaza In 20 min, o protectie de aproximativ 300 min; dupa acesta perioada este necesara reaplicarea cremei
  • poarta haine deschise la culoare si palarii cu bor lat
  • protectia solara trebuie sa Inceapa Inca din copilarie, deoarece se estimeaza ca aproximativ 70% din expunerea la soare are loc pana In varsta de 18 ani

Evitarea expunerii la soare, evitarea contactului cu substante iritante, folosirea cremelor fotoprotectoare si a celor depigmentare precum si controalele periodice la medicul dermatolog pot duce la ameliorari semnificative.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole