Un copil dificil la masa
Casa ta devine un adevarat camp de batalie atunci cand este vorba de a lua masa?...
Daca doresti sa slabesti, se poate sa o faci si fara sa te infometezi, fara sa apelezi la diverse produse si medicamente "minune" care spun ca scapi de x kg in 10 zile, fara sa faci aerobic si sport pana la epuizare, se poate sa slabesti mancand intelept. Se cunosc de ceva timp ca exista unele alimente cu calorii negative. De fapt nu exista calorii negative propriu-zise, exista alimente care, pentru a fi digerate, necesita mai multe calorii decat contin.
Toate alimentele au un anumit continut de nutrienti (carbohidrati, grasime, proteine), calorii, vitamine si minerale. Cand alimentele consumate ajung in stomac, organismul nostru produce enzime care "proceseaza" caloriile din ea. In dieta caloriilor negative, se mananca doar anumite alimente, care necesita o cantitate mai mare de enzime pentru a fi digerate. Organismul face eforturi suplimentare si ajunge sa arda, producand aceste enzime, mai multe calorii decat a primit prin alimentul respectiv.
Aceste alimente au calorii negative numai daca sunt consumate crude. Daca sunt preparate isi pierd din proprietati, cu atat mai mult cu cat li se adauga alte ingrediente. Nu mai are rost sa spunem ca un compot de ananas, pregatit cu zahar, nici nu se compara cu fructul crud. La fel se intampla daca asezonezi legumele cu maioneza sau alte sosuri.
Alimentele cu “calorii negative” trebuie incluse in meniul tau zilnic la fiecare masa. Ele pot fi grupate in 3 categorii principale: legume, fructe, condimente si mirodenii.
Aceste legume contin in medie 90% apa, putine proteine, o cantitate mica de hidrocarbonati si nu contin grasimi. In schimb sunt bogate in minerale si vitamine. Valoarea lor calorica variaza intre 25-120 calorii la 100 grame. Se recomanda introducerea lor in meniurile zilnice in proportie de aprox. 25%
- ceapa
- sfecla
- andive
- ridiche neagra
- morcov
- varza
- spanac
- ridiche de luna
- telina
- dovlecel
- fasole verde
- ardei iute
- castravete
- sparanghel
- conopida
- brocoli
Fructele se pot consuma intre mese sau prin prepararea de sucuri si cocteiluri de fructe.
- ananas
- lamai
- capsuni
- mango
- zmeura
- afine
- portocale
- grapefruit
- mere
Condimentele au castigat un rol important in alimentatie deoarece contribuie la digestie, au actiune tonifianta si ajuta la distrugerea grasimilor excedentare. In acelasi timp ele dau gust si savoare mancarurilor. Cu ajutorul mirodeniilor vei descoperi retete delicioase care te ajuta sa slabesti fara sa renunti la placerea de a manca, si fara sa te simti flamand.
- usturoi
- tarhon
- menta
- busuioc
- marar
- salvie
- patrunjel
- cimbru
- cuisoare
In concluzie, nu uita sa introduci in regimul tau alimentar la fiecare masa si citeva alimente cu “calorii negative”, ele te vor ajuta sa slabesti sau sa iti mentii greutatea si in acelasi timp sa-ti pastrezi sanatatea, tineretea si vitalitatea.