Zincul: frumusetea din interior
Acnee, piele uscata, unghii casante, par tern... si daca este o lipsa de zinc?...
Dupa ce s-a terminat cu atacurile acneei, ne raman pe fata mai multe cicatrici.
Mai mult sau mai putin vizibile si inestetice, aceste cicatrici provocate de acnee pot fi o sursa de jena, complexe, uneori, ca in cazul cosurilor. Din fericire, acum exista solutii pentru a scapa de ele, daca nu definitiv, cel putin pentru a le estompa in mod semnificativ.
Mai mult sau mai putin regulate, mai mult sau mai putin adanci cicatricile depind de importanta crizelor de acnee si de tratamentul pe care il primim.
Medicina estetica ofera multe solutii pentru a face pielea sa aiba un aspect neted. Aceste metode folosite pentru corectarea ridurilor in tratamentele anti-imbatranire, permit, de asemenea, si reducerea sau chiar eliminarea cicatricilor provocate de acnee.
Foarte eficiente pentru a umple ridurile, ele sunt, de asemenea, eficiente si pentru cicatricile plate si putin adanci. Acidul hialuronic, de exemplu, permite "rebombarea" pielii in cazul in care un cos a fost capabil isi lase amprenta.
Rapida si practica, nedureroasa, injectarea este facuta de un dermatolog (sau medic estetician) la cabinetul sau, dupa care va puteti relua imediat activitatea. Rezultatele sunt vizibile imediat.
Dezavantaje: ca si in cazul ridurilor, aceste produse absorbabile au o durata de viata limitata. Pentru a se mentine rezultatul, dupa cateva luni vor fi necesare alte preparate injectabile.
Peelingul isi propune sa elimine straturile superioare ale pielii si sa dezvaluie o piele mai fina, mai neteda. Acest lucru ajuta la curatarea tenului prin eliminarea micilor roseli lasate de cicatrici, dar, de asemenea, si a urmelor mai adanci din suprafata fetei. Ca si injectiile, acesta este facut in cabinetul medicului.
Pentru tratamentul cicatricilor provocate de acnee, se recurge mai degraba la un peeling usor (sau superficial). Este vorba de aplicarea pe zona tratata a unui produs, cel mai adesea pe baza de acizi de fructe (tip de acid glicolic, de exemplu), care va "distruge" celulele pielii de la suprafata si va unifica pielea pentru a scapa de neregulalitatile sale. Un alt peeling mai profund se face cu acid tricloracetic.
Microdermabraziunea functioneaza pe acelasi principiu ca peelingul, actiune sa fiind mecanica si nu chimica. Ca si pentru peeling, acest tratament este bun pentru cicatrici de mica adancime, in forma de crater.
Medicul foloseste aici un dispozitiv mic pentru a scana cu precizie suprafata pielii. Conectat la o masina, acest dispozitiv in forma de stilou va proiect pe piele mici cristale care vor exfolia in profunzime. Insistandu-se mai mult pe zonele in cauza, medicul va putea sa stearga imperfectiunile si sa redea pielii un aspect mai netea si mai regulat. Aceasta transformare se face de obicei cu anestezie generala. Aceasta tehnica este destul de dureroasa.
Mult mai puternic, domeniul sau de aplicare, de asemenea, este mai larg. De exemplu, un laser abraziv va elimina cicatricile plane, precum si cicatricile in relief. Dar laserul poate mai presus de toate sa permita atacarea cicatricilor la care accesul este foarte dificil din cauza formei lor, inguste si adanci.
Incalzind derma, el va stimula productia de colagen si astfel va provoca un fenomen de cicatrizare. Singur, laserul poate elimina complet cicatricile provocate de acnee, dar acesta are efectul de a "identifica" marginile, facandu-le mai putin adanci si, prin urmare, accesibile la microdermabraziune, pentru ca apoi sa se poata estompa un pic mai mult. Exista diferite tipuri de laser: CO2, Erbium si split.
Urmatoarele zile dupa peeling, pielea va fi usor decojita. Aceasta este o reactie normala. O crema hidratanta este suficienta pentru a depasi acest inconvenient mic.
Dupa o sesiune de microdermabraziune, fata poate avea unele roseli. Ele se estompeaza in general mai rapid, dar pot uneori persista pentru mai multe zile pe zonele in care medicul a insistat mai mult. Prin urmare, este prescrisa o crema de calmare pentru 10 zile in medie.
Consecintele unui tratament cu laser, pe de alta parte, sunt adesea mai importante. Piele necesita timp, care depinde de adancimea tratamentului (cel putin o saptamana), timp in care este necesara aplicarea de unei creme cicatrizante.
In toate cazurile, este interzisa expunerea la razele soarelui: cel putin o luna pentru un peeling sau o microdermoabraziune, si sase luni pentru laser.
Inainte de a evalua orice tratament impotriva cicatricilor provocate de acnee, trebuie sa se astepte vindecarea acneei in sine, si vindecarea completa a urmelor lasate.
Aceasta faza poate dura mai multe luni, dar este necesara pentru ca nu se poate trata o pielii inflamata. In mod similar, tratamentele anti-acnee pe baza de vitamina A acida... trebuie sa fie incheiate cu cel putin sase luni inainte de a incepe tratamentul.
In cele din urma, pentru a evita orice risc de hipersensibilitate cutanata din cauza soarelui, si riscul de depigmentare a pielii, este mai adecvat sa se faca acest tip de tratament in timpul iernii.
Daca nu exista nici o solutie miracol pentru a preveni acneea, putem beneficia pe de alta parte de tratamente foarte eficiente, care ajuta la protejarea de eventuale cicatrici.
Articol de Antoneta Barbu