Mirosul unui parfum este format din trei note distincte care caracterizeaza nivelele de volatilizare ale ingredientelor din compozitia sa.

Nota de varf a parfumului

Reprezinta primul miros pe care-l simtim imediat dupa aplicarea parfumului. Este extrem de volatil si poarta mirosul delicat si proaspat al parfumului.

Nota de mijloc a parfumului

Reprezinta mirosul pe care-l simtim dupa circa 30 de minute sau chiar o ora de la aplicarea parfumului. Este momentul cel mai bun in care va puteti da seama de mirosul real al parfumului pe pielea dumneavoastra si sa luati o decizie pentru a alege parfumul. Aceasta nota a parfumului nu este asa de volatila ca si precedenta si poarta mirosul clar si cald al parfumului.

Nota de baza a parfumului

Reprezinta mirosul parfumului pe care il simtim la doua ore de la aplicare. La aceasta nota ingredientele nu sunt aproape deloc volatile. Poarta mirosul puternic, bogat si persistent al parfumului. Din acest motiv, in functie de fiecare persona in parte, acelasi parfum va mirosi diferit dupa ce trec cateva ore de la aplicare.

Categorii de parfumuri

In afara de structura parfumurilor pe note, exista si o impartire pe categorii a acestora in functie de procentul de parfum/alcool din compozitia fiecarui parfum in parte.

Parfum

Contine cea mai mare concentratie de parfum (15-20% parfum si 80-85% alcool), iar mirosul poate dura pana la 8 ore. Nu este recomandat sa se utilizeze in zone cu atmosfera umeda.

Apa de parfum (EDP)

Concentratia de parfum este de circa 12-15%, iar alcoolul se gaseste in combinatie cu apa in concentratie de 85-87%.Mirosul poate dura intre 6 si 8 ore si este foarte puternic cand vremea este rece.

Apa de toaleta (EDT)

Concentratia de parfum este de circa 5-12%, iar alcoolul se gaseste in combinatie cu apa in concentratie de 85-87%.Mirosul poate dura circa 5-6 ore.

Apa de colonie (EDC)

Concentratia de parfum este de circa 2-6%, iar alcoolul se gaseste in combinatie cu apa in cea mai mare concentratie.Mirosul poate dura circa 2-4 ore.

Mini parfum

Este o versiune de dimensiune mai mica a parfumului initial, creata pentru a putea fi utilizata pe parcursul zilei pentru a reimprospata mirosul parfumului preferat.

Pudra, Lotiune de corp parfumata, Deodorant roll-on.

Reprezinta extensia gamei unui parfum si au fost create pentru a ajuta parfumul sa persiste mai mult pe parcursul zilei si in acelasi timp pentru a reduce cantitatea de parfum folosita.

Persistenta parfumurilor

Pentru a face un parfum sa persiste mai mult timp este recomandata utilizarea produselor extensie ale respectivului parfum (pudra de corp, lotiune de corp parfumata, deodorant roll-on). Totusi exista si o modalitate speciala pentru a obtine aceleasi rezultate si anume aplicarea parfumului in punctele calde ale corpului: tample, in spatele lobului urechii, incheieturii mainii, intre brat si antebrat, pe piept, in spatele genunchiului si pe partea superioara a gleznei piciorului.

Persistenta unui parfum este data in primul rand de concentratia de uleiuri esentiale ce intra in compozitia acestuia. Un parfum extract persista mai mult decit apa de toaleta. In al doilea rind, persistenta este data si de un continut ridicat de extracte lemnoase si de origine animala, care au rol si de fixator (mosc, ambra, vanilie, santal etc).

Cum se utilizeaza parfumurile

Este indicat sa aplicati parfumul imediat dupa baie sau dus.

Evitati aplicarea parfumurilor colorate direct pe haine pentru a nu le pata. Este mai bine sa le aplicati direct pe piele pentru ca mirosul acestora sa persiste mai mult timp.

Pentru a face putina economie aplica parfumul pe piele cu ajutorul unui pulverizator. Folosesti mai putin parfum si acoperi o suprafata mai mare.
Daca parfumul tau nu are pulverizator si il aplici cu ajutorul degetelor, nu uita, grasimea, crema, tutunul, sapunul sau orice ai atins recent se transmite in compozitia parfumului, stricand aroma si compozitia acestuia.

Puteti sa schimbati din cand in cand parfumul pe care-l utilizati pentru a nu interveni o obisnuinta cu mirosul care duce la asa numita imunizare a simtului olfactiv la parfumul preferat. Aceasta pracatica duce la evitarea momentelor neplacute ce pot aparea datorita utilizarii in cantitati mai mari decat in mod normal a parfumului favorit.

In zonele aflate la altitudine ridicata, mirosul parfumului scade din persistenta si este recomandata o aplicare mai deasa pe parcursul zilei.

Pastrati parfumul in locuri reci, departe de contact direct cu lumina soarelui. Aceasta va preveni evaporarea parfumului precum si decolorarea lui.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole