Este mai bine sa faci in fiecare zi cate putin sport, decat sa practici o activitate fizica intensa de lunga durata o data pe saptamana. Atunci, ce poate sa fie mai bine decat sa iti dedici un sfert de ora in fiecare zi ?

Sa iti sacrifici un sfert de ora pe zi, poate sa para imposibil pentru unii si nesemnificativ pentru altii. Un lucru este sigur, acordarea a 15 minute pe zi mentinerii in forma este indispensabila pentru a trai bine si mult. Prin urmare, 5 minute de aici, 5 de acolo si fara scuze !

Sportul, in ce moment al zilei ?

Unii isi pot face timp trezindu-se mai devreme, altii prefera sa faca sport la sfarsitul zilei. Acestia din urma profita de acest moment si pentru a se deconecta. Prea putin conteaza momentul! Important este sa iti faci timp si sa nu te lasi prada ispitei de a renunta sub pretextul ca nu ai timp sau ai alte lucruri mai importante de facut.

Ideal este sa faci sport in fiecare zi la aceeasi ora, pentru a-ti obisnui corpul cu aceste exercitii si dandu-i niste repere orare. Dar fie ca faci dimineata sau seara important este sa te relaxezi si sa te tonifiezi.

Ma tonifiez in 8 minute

Pentru a tonifia partea inferioara a corpului fa o serie de genuflexiuni cu o greutate in fiecare mana (pentru inceput 500 g). Apoi continua cu fandari, avand grija ca spatele sa fie in permanenta drept. Executa cate 10 fandari pe fiecare picior. Pentru tonifierea bustului si a partii superioare a corpului, stai dreapta cu bratele intinse la orizontala si incepe sa descrii 20 de cercuri mici cu bratele intr-un sens, apoi 20 in celalalt sens. Continua cu 20 de aplecari si 20 de rotaii de bazin. Odata cu trecerea timpului, mareste rapiditatea, frecventa si numarul seriilor.

Iau 2 minute de pauza

Dupa aceste exercitii trebuie sa iti reglezi respiratia. Mecanismul de oxigenare are efecte asupra starii noastre de spirit. Asa ca persoanele anxioase sau hiperactive au, in general, o respiratie sacadata, pe cand persoanele lente expira mai prelung decat inspira. In orice caz, suflul se educa si o buna respiratie se obtine prin antrenament. Pe termen lung, vei fi surprinsa sa constati efectele pozitive pe care le are asupra stresului, asupra tranzitului si asupra somnului. Intinde-te pe o suprafata dreapta si tare. Inspira timp de 5 secunde pe nas. Tine-ti respiratia 5 secunde, apoi expira foarte lent pe gura timp de 10 secunde pentru a scoate tot aerul din plamani. Repeta acest exercitiu de 5 ori.

Ma intind 5 minute

Pe timpul exercitiilor, ti-ai oxigenat muschii. Este bine sa ii intinzi pentru a-i elibera de toxine si a-i relaxa. Daca te trezesti cu dureri musculare, articulare sau daca ai stat pe scaut toata ziua, gratie intinderilor te vei simti mai detensionata, mai relaxata.

Pentru inceput, ridica bratele cat poti de sus, tine picioarele departate si arcuieste-ti coloana cat poti de mult. Ramai in aceasta pozitie timp de zece secunde, inspirand si expirand adanc. Apoi prinde cu mana dreapa glezna dreapta si adu calcaiul pana la fesa. Mentine pozitia timp de zece secunde. Fa acelasi exercitiu si cu mana stanga si cu piciorul stang. Stai in sezut, lipeste talpile una de cealalta si cu mainile apasa pe genunchi usor pana simti o durere usoara. Mentine pozitia timp de 10 secunde. Si in final, stai intinsa pe spate, cu genunchii inoiti si indinde bine spatele.

Poti sa faci aceste exercitii fizice acasa, dar sa stii ca in aer liber (padure, parc, gradina, plaja), efectele acestui sfert de ora sunt mult mai mari.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole