Scoala Parintilor Responsabili, seminar gratuit pentru viitorii parinti
Naste Natural (www.nastenatural.ro), un proiect care incurajeaza viitoarele mame sa se...
Stim ca pielea uscata este lipsita de lipide, dar nu numai. Trebuie sa facem diferenta intre pielea uscata patologica si pielea uscata fiziologica. Aceasta din urma este constitutiva si genetica, dar poate fi cauzata si de clima sau de anumite diete. Pielea uscata se intalneste la toate tonurile de piele si pe toate continentele. Pe timpul iernii, intre 30 si 40 % dintre femei sufera de piele uscata.
Pielea uscata este inainte de toate o epiderma aflata in suferinta, care se resimte, obosita si care este inconfortabila. Aspectul sau este in general tern si trist. Ea este aspra la atingere, poate avea particele solzoase, dungi albicioase pe suprafata si chiar zone de roseata (iritatii, inflamatii).
Si contrar a ceea ce am putea crede, tinerele de pana la 20 de ani (care in mod normal sufera de acnee si de exces de sebum) se pot confrunta cu acest tip de ten.
Pielea uscata se caracterizeaza prin retentie scazuta de apa din epiderma. Aceasta problema cutanata numita xerosis se traduce prin subtierea, fragilitatea, uscarea si lipsa de flexibilitate a pielii. Aceasta deshidratare si lipsa a elasticitatii sunt factorii care fac pielea uscata sa aiba ridurile mai vizibile decat pielea grasa, care, in general, imbatraneste mai frumos.
Un xeroxis, din fericire, nu este intotdeauna semnul unei afectiuni dermatologice: pielea este subtire, fragila, clara, aprope de "transparent" si foarte moale la atingere, dar acesta este in general o tulbulare temporara. In schimb, uneori este semnul unei boli dermatologice cum ar fi dermatita atopica, ihtioza, anumite forme de eczeme si psoriazis (intre 2 si 5 % din populatia mondiala sufera de aceasta afectiune). Pielea este aspra si are o culoare gri-calcaroasa, pielea capului prezinta cojite si este dureroasa, picioarele se exfoliaza, palmele si talpile sunt crapate. Toate aceste dureri pot da ocazional dureri insuportabile.
In acest caz, consultul dermatologic este absolut necesar si este insotit in majoritatea cazurilor de tratament medicamentos de lunga durata. Daca pielea ramane uscata in continuare este posibil sa fii fost agresata prin folosirea indelungata de detergenti sau produse chimice. Daca aveti astfel de probleme poate ar fi cazul sa va ganditi sa folositi doar produse pentru curatenie ecologice.
Daca este absolut necesar sa iti protejezi si sa iti hidratezi pielea in fiecare zi cu creme speciale, este, de asemeni, necesar sa iti dezvolti anumite reflexe pentru a evita factorii care agraveaza deshidratarea pielii. Prin urmare, conditiile atmosferice dificile (vant, frig puternic, aer uscat...), utilizarea produselor cosmetice care contin alcool, spalarea repetata cu apa calcaroasa si sapun, precum si administrarea unor medicamente sunt factori care contribuie la uscarea pielii.
Alege detergentii cu pH-ul neutru, evita parfumurile sau lotiunile care contin alcool etilic (etanol) si se aplica in mod regulat, foloseste in fiecare zi unguente sau creme care contin grasime (parafina, glicerina) si bogate in antiseptice. Unele produse se gasesc in farmacii si sunt disponibile fara reteta, dar nu ezita sa ceri si parerea unui dermatolog.
In caz de uscaciune severa insotita de roseata si mancarime, acesta iti poate prescrie, de asemenea, corticosteroizi topici, cum ar fi crema pe baza de betametazona.
Tenul uscat este destul de usor de identificat, datorita numeroaselor sale simptome, pielea matura se defineste in functie de doua mari criterii:
- Aparitia ridurilor din jurul ochilor, care se extind in functie de masa musculara si structura osoasa.
- Pierderea fermitatii, la care se poate adauga eterogenitatea sau chiar si aparitia unor pete de varsta.
Este dificil sa spunem care este varsta cand putem sa incepem sa vorbim de ten matur pentru ca exista o calitate extraordinara a pielii si la 50 de ani. Tenul matur nu este mai uscat decat tenul tanar. Decat sa dam o varsta unui ten matur, mai degraba diferentiem tipul de imbatranire al pielii. Si se disting doua categorii:
- Imbatranire intrinseca, desemneaza imbatranirea naturala, care atinge toate organele. Aceasta este caracteristica degenerarii celulare si mutatiilor care antreneaza moartea celulelor.
- Imbatranirea extrinseca, determinata, asa cum reiese din denumire, de un ansamplu de factori externi, care intervenind in procesul de imbatranire naturala. Astfel de factori sunt: expunerea prelungita la razele ultraviolete, abuzul de tutun si/sau de alcool, carentele alimentare si/sau hormonale, etc.
Din punct de vedere stiintific, atunci cand vorbim de un ten uscat nu este nicio diferenta intre un ten matur si un ten tanar. Doar simptomele de imbatranire a pielii, cum ar fi lipsa fermitatii, eterogenitatea tenului si ridurile pot sa determine un ten matur uscat.
Se cunoaste ca pe tenul uscat vor aparea primele semne ale trecerii timpului mai repede decat pe tenul gras. Pentru a intarzia cat mai mult aceste semne este important sa hidratam tenul in fiecare zi, si sa consumam alimente bogate in vitamina A. Alimentele care o contin sunt: morcovul, rosiile, spanacul, salata, patrunjelul verde, ceapa verde, mararul verde, adica legumele galben portocalii si verde inchis.
Este mai bine sa il cureti cu o crema hidratanta, decat cu o lotiune tonica. Astfel procesul de hidratare incepe inca din timpul curatarii/ demachiajului. Si daca aplici o crema de zi ultra protectoare grasa pe baza de ceramide, vitamine se va reconstitui bariera cutanata, tenul va retine mai multa apa. Poti pune si cateva picaturi de uleiuri esentiale pe fata inainte de a da cu crema, iar asta va spori efectele hidratante.
Daca tenul tau este mai degraba aspru, cu cojite fine, nu ezita sa faci un gomaj foarte fin de doua ori pe saptamana, terminand cu o masca hidratanta. Nu te culca niciodata fara sa te demachezi si sa aplici o crema de noapte foarte grasa. Bea cel putin un litru si jumatate de apa pe zi pentru a compensa deshidratarea naturala si cuhunda-te intr-o baie calda, cel putin zece minute pentru ca pielea sa aiba timp sa se umezesca.
Daca ai tenul uscat, trebuie sa eviti sapunul si alte produse astringente. In timpul iernii, vei aplica o crema pentru sezonul rece si nu te vei expune la soare fara protectie (acest lucru este valabil pentru toate tipurile de piele). Ideal este sa ai o crema pentru protectie solara toata perioada anului. Si evita toate cremele pe baza de alcool, pentru a nu agresa si mai mult epiderma fragila.
Daca in ciuda acestor ritualuri zilnice simple, tenul tau este in continuare foarte uscat, cel mai bine ar fi sa consulti un dermatolog cauza acestei probleme.
Articol de Antoneta Barbu