Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot cauza schimbari la nivelul pielii. Majoritatea acestor schimbari nu sunt grave, dar unele necesita totusi atentia unui medic.

Linea nigra

E posibil sa observi o dunga verticala, mai inchisa la culoare, pe abdomen. Se numeste linea nigra, sau "linia neagra" si apare la multe femei insarcinate. Desi in marea majoritate a cazurilor aceasta dispare dupa nastere, exista insa cazuri in care se estompeaza, dar nu dispar de tot.

Cloasma

In timpul sarcinii, unele femei pot observa aparitia unor pete mai inchise la culoare pe fata, pe care nu le aveau inainte. Aceste pete se numesc cloasma, sau "masca sarcinii". Se crede ca acestea apar din cauza modificarilor hormonale in timpul sarcinii. De obicei aceste pete dispar complet sau se deschid la culoare dupa nastere. Contraceptivele orale cauzeaza de multe ori pigmentari similare ale pielii.

Mici umflaturi rosiatice

In timpul sarcinii, pot aparea schimbari vasculare la nivelul pielii. Aceste mici umflaturi rosiatice, ramificate, se numesc angiome. De obicei apar pe fata, gat, piept si brate, si dispar dupa nastere.

Palme rosii

Unele femei pot experimenta un simptom nepericulos, si anume acela in care palmele se inrosesc. Se numeste eritem palmar, si este destul de intalnit.
Cauza este cel mai probabil nivelul crescut de estrogen din organism. Este in regula sa folositi creme, dar rosata nu va disparea decat dupa nastere. Angiomele si eritemul palmar apar de cele mai multe ori impreuna.

Alunite

vergeturi sarcinaSarcina poate cauza multe schimbari la nivelul pielii. Pot aparea alunite, sau cele existente deja se pot mari sau se pot inchide la culoare. Daca ai o alunita care si-a modificat aspectul, consulta medicul. Daca doctorul spune ca poate duce la aparitia cancerului, o poti inlatura. Acest lucru se face la un cabinet medical, si nu este nevoie sa astepti pana dupa nastere.

Mancarimi la nivelul pielii

Mancarimile sunt de asemenea un simptom comun in timpul sarcinii. De obicei apar cand sarcina este mai inaintata, nu indica o problema a sarcinii, si aproximativ 20% dintre femei se confrunta cu acest simptom. Pielea de pe abdomen este cea mai afectata, din cauza indinderii la care este supusa. In unele cazuri lotiunile de corp ajuta la estomparea acestor mancarimi, si ocazional pot fi folosite creme ce contin cortizon, dar nu inainte de a consulta medicul.

Vergeturile

Vergeturile sunt acele dungulite mai deschise la culoare ce apar pe piele, datorita intinderii. Aceste vergeturi apar de obicei pe abdomen, dar pot aparea si pe sani sau pe solduri. De obicei vergeturile se estompeaza dupa nastere, dar nu dispar complet. Nu s-a gasit pana acum o solutie viabila de a evita vergeturile. Multe femei au incercat diverse lotiuni pentru a preveni aparitia acestora, dar de multe ori fara succes.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole