Foarte raspandita, acneea poate, prin caracterul sau inestetic, sa provoace o adevarata anxietate. Dar care sunt consecintele gandurilor noastre intunecate asupra pielii? Oamenii de stiinta americani cred ca stresul agraveaza severitatea acestei boli.

Acneea este o problema a pielii foarte frecventa, acneea afecta aproape 85 % din populatie de-a lungul vietii. Predominanta pe perioada adolescentei, aceasta boala afecteaza foliculul firului de par.

Din cauza aspectului sau inestetic, acneea poate avea repercursiuni psihologice importante. Intervenind in perioada formarii identitatii adulte, ea poate sa antreneze un stres important la adolescenti. Si ca un bumerang, stresul poate sa influenteze aceasta problema?

Examenele iti pot influenta aspectul pielii?

Studiile despre efectele nefaste pe care le are stresul se inmultesc si se presupune ca acesta poate influenta sistemul imunitar, senzatia de durere, cicatrizarea, timpul de convalescenta dupa operatie si chiar si depunerile de grasime sau durerea de spate. In ceea ce priveste problemele de piele agravate de stres sunt dermatita atopica si psoriazisul.

Cu toate acestea medicii si pacientii sunt de acord ca exista o legatura intre psihic si acnee. Din 215 studenti la medicina, 67 % credeau ca stresul a jucat un rol important in exacerbarea acneii. Si aproape trei sferturi dintre pacienti si rudele acestora considera, de asemenea, ca anxietatea este un factor care agraveaza acneea.

strseul si acneeaAu fost recrutati 22 de studenti dintre care 19 au participat pana la sfarsitul studiului (7 barbati si 12 femei). Cercetatorii au masurat stresul si severitatea acneii atat in perioada examenelor cat si in perioada cursurilor. In cadrul acestui test au fost luati in calcul si alti parametri (durata si calitatea somnului, numarul si calitatea meselor, etc ). Astfel a fost evidentiata o legatura intre stresul perceput si severitatea acneii. Studentii cei mai stresati au avut si cea mai pronuntata si grava acnee.

O solutie ar fi ca in perioadele cu stres pronuntat, sa consumam suplimente antistres, un astfel de supliment alimentar este Rhodiolin.

A fost remarcata o legatura si cu calitatea meselor, pentru ca de multe ori in aceasta perioada studentii nu mai sunt la fel de atenti la ce mananca si la cat mananca.

Acest studiu nu a luat in calcul comportamentul studentilor in ceea ce priveste curatarea faciala, influenta ciclurilor menstruale sau stoarcere cosurilor.

Pentru cercetatori raspunsul a fost clar: studentii sunt prea putin preocupati de aspectul fizic in perioada examenelor, asa ca stresul este o cauza a acneii si nu invers.

Este important de retinut ca descoperirea unei corelatii nu implica intotdeauna o relatie de cauzalitate. Si pana acum, cercetatorilor le-a fost destul de greu sa explice care este mecanismul prin care stresul ne influenteaza si ne afecteaza pielea.

Articol de Antoneta Barbu

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole