Scoala Parintilor Responsabili, seminar gratuit pentru viitorii parinti
Naste Natural (www.nastenatural.ro), un proiect care incurajeaza viitoarele mame sa se...
Modificarile de culoare, forma si consistenta a unghiilor sunt, adeseori, semnale de alarma privind starea sanatatii putand servi medicului in stabilirea diagnosticului.
In mod normal, unghia trebuie sa fie de culoare roz, nici prea stearsa, nici stralucitoare. Sub influenta unor factori patologici, culoarea unghiilor se poate modifica, de exemplu:
- Unghii palide pot indica o anemie;
- Unghiile galbui – exceptand cazurile unor fumatori care pot prezenta astfel de unghii – pot fi urmarea unor micoze, unor tulburari ale ficatului si ale vezicii biliare;
- Unghiile de culoare rosie sau violacee pot indica tulburari in circulatia sanguina;
- Unghiile albastrui sau vioalcee pot indica tulburari ale circulatiei venoase sau tulburari pulmonare;
- Unghiile brune sau negre pot fi urmarea unui accident, in alte cazuri ele pot indica afectiuni mai grave care impun un consult medical.
- Unghie uscata, care se fisureaza usor, indica o demineralizare a organismului;
- Unghiile friabile, moi se pot datora alimentatiei nerationale sau unor cauze interne atunci cand ele nu se datoreaza abuzului de detergenti;
- Unghii groase si foarte dure pot indica o afectiune reumatica;
- Unghiile foarte bombate in latime si lungime pot indica o afectiune pulmonara;
- Unghiile concave denota o insuficienta hepatica sau glandulara, tulburari in starea generala a organismului, avitaminoza (vitamina C), lipsa de fier (anemie), dar se pot prezenta astfel si din cauza actiunii unor substante caustice;
- Unghii striate in largime dau un aspect ondulat unghiei. Se pot datora unor traumatisme fizice sau psihice, unor cauze ereditare sau urmarea unei lovituri primite pe extremitatea degetelor sau actiunii unor substante caustice.
Petele albe de pe unghii indica lipsa de calciu si fier in organism, factori care pot genera anemia. Se prezinta ca niste pete mici albe si opace care pot fi ereditare, dar pot aparea si datorita unui pigmen de albire keratohiliana.
- “Lunula” unghiilor. La baza unghiilor se gaseste “lunula”, o pata alba de forma semilunara. Absenta sau marimea acesteia poate indica anumite afectiuni patologice, de exemplu: lipsa “lunulei” de la toate degetele, poate fi urmarea unei stari de oboseala, iar atunci cand aceste “lunule” sunt mari, pot indica o hiperfunctiune a glandei tiroide sau o tensiune arteriala marita.
Viteza de creste a unghiilor indica starea de vitalitate a organismului. Ritmul normal se poate mentine constant pana in jurul varstei de 60 de ani, dupa care se incetineste treptat.
Parul poate indica, de asemenea, unele afectiuni patologice, cand intervin modificari in structura firului de par, de exemplu:
- Parul sters, moale se poate datora unor afectiuni al pielii capului sau unor tulburari in starea generala a organismului datorita oboselii prea mari sau unei alimentatii nerationale;
- Parul uscat indica insuficienta de sebum, dar poate fi si urmarea unor traumatisme, parul devenind friabil, devitalizat, ofilit.
- Seboreea indica un dereglaj hormonal, o tensiune nervoasa sau se poate datora unei alimentatii bogate in grasimi.
- Matreata indica tulburari de digestie sau functionarea defectuoasa a glandelor sebacee.
- Incaruntirea parului, care nu se datoreaza varstei poate indica deficiente in funcionarea glandei tiroide, starilor de stres, lipsei unor vitamine din organism, in special a celor din grupa B.
Progresele biochimiei, ale chirurgiei si ale fizioterapiei si-au largit domeniul de activitate si asupra imperfectiunilor fizice. Preocuparile de estetica fac acum parte integranta din dermatologia curenta, medicii interesandu-se in prezent si de estetica cosmetica
Bariera intre pielea sanatoasa normala si unele aspecte inestetice nu este precis definita; diferitele anomalii care afecteaza tenul preocupa, in egala masura, atat medicul specialist cat si esteticianul cosmetician. Sprijinul amandurora si participarea noastra la propria ingrijire vor contribui la pastrarea sanatatii si a frumusetii. Dar daca starea de sanatate are influenta asupra tenului, tot astfel si un ten neingrijit, chiar atunci cand suntem perfect sanatosi, are influenta asupra starii de sanatate.
Pielea are o reactie acida cu rol de protectie contra microbilor, care se dezvolta numai in mediu alcalin. La un ten neingrijit sau insuficient ingrijit, referindu-ne doar la curatirea obisnuita a tenului, nu la machij, sudoarea, sebumul si scuamele cornoase care se elimina in mod normal, nefiind indepartate prin ingrijirea de zi cu zi, vor astupa orificiile glandelor sudoripare si sebacee, ceea ce poate determina aparitia unor tulburari in functia normala a acestor glande; pe de alta parte, datorita descompunerii sudorii si a sebumului de la suprafata pielii, reactia acida a pielii devine alcalina, dand posibilitatea microbilor sa se dezvolte. Printr-o curatire a pielii se mentine reactia ei acida.
Astazi nu se poate concepe frumusetea fara sanatate si igiena, desi poate exista sanatate si fara frumusete.
Apropierea de un ideal al frumusetii a impus cosmetologiei sa patrunda in procesele vitale interne ale organismului, identificand functiile sale biologice si legatura lor cu pielea, cu frumusetea si cu aspectul acesteia.
A pastra un ten placut la 18 ani si chiar la 70 de ani este, astazi, o problema pe care cosmetologia si dermatologia au rezolvat-o in mare parte, permitand fiecare femei sau fiecarui barbat sa se prezinte cu un aspect exterior impecabil.