Acest om batran cu barba nu a fost intotdeauna imbracat in rosu si nu s-a numit intotdeauna Mos Craciun. Portret si istorie a mitului, in functie de epoca si tari.

Cand erai copil, ai stiut ca Mos Craciun era un bunic burtos, intr-o haina rosie care a venit de la Polul Nord? Sau nu erai asa de sigur ... Apoi ai aflat ca Mos Craciun este putin altfel fata de cum credeai? Poate daca ...

Mos Craciun se numeste Nicolas

Ei bine, da! Mos Craciun a existat si .... exista. El a trait in secolul al treilea, la sud de Turcia. La acea vreme, el a ignorat succesul care il asteapta de-a lungul veacurilor. Numele lui era Nicolas de Myra. El nu isi castigase inca titlul de Mos Craciun. Dar, potrivit legendei, a salvat de la moarte trei copii, ceea ce a condus la ridicat acestuia la rangul de "sfant", noi il cunoastem drept Sfantul Nicolae.

Sarbatoare pagana si Craciun sfant

In Europa, in apropierea iernii, o veche traditie pagana spune ca barbatii tineri au trecut din casa in casa pentru a colecta ofrandele. Acestia au fost insotiti de un batran, caruia francezii i-au atribuit numele de Craciun, incepand cu secolul al XII-lea. Doua secole mai tarziu, un nou acolit se ofera sa aiba grija de saraci.

In Evul Mediu, Biserica Catolica a respins orice alte practici pagane si „l-au inviat” pe Sfantul Nicolae, patron al copiilor, pentru a-l investi cu o mare misiune: aceea de a distribui cadouri copiilor pe data de 6 decembrie. In functie de tarile catolice si protestante, pruncul Iisus a venit uneori sub lumina Sfantului Nicolae.

Moda Mos Craciun

istoria lui Mos CraciunSfantul Nicolae a inceput un turneu mondial. Subtire si cu barba, el a fost inzestrat cu o haina lunga si o mitra. Olandezii l-au adoptat si i-au dat numele de Sinter Klaas. I-au dat o mantie verde cu gluga si, in secolul al XVII-lea, l-au dus cu ei in Statele Unite, unde numele sau devine Santa Claus ( Mos Craciun).

In 1820, lui Santa Claus i se atribuite de catre autorul new-yorkez Clement Clarke Moore si o sanie trasa de opt reni.

1860, New York, ziarul new-yorkez  Harper’s Illustrated Weekly ii ofera o transformare. Devenit prea grasut, el ii schimba hainele verzi cu un costum rosu si palarie captusita cu blana alba. Ziarul il angajeaza pe caricaturistul Thomas Nast pentru exemplificare.

Mos Craciun are publicitatea sa

In 1931, Mos Craciun cunoaste un mare punct de cotitura in cariera sa. Este momentul cand a fost angajat ca personaj de publicitate pentru compania Coca-Cola.

In 1939, datorita poetului Robert L. May, micul ren cu nasul rosu Rudolf se alatura celor opt reni ai lui Mos Craciun. Noaptea, nasul sau luminos ghideaza sania.

Sania beneficiaza de tehnologie avansata: ea poate zbura deasupra caselor, intotdeauna ghidata de reni. Mos Craciun, intre timp, ofera cadourile. In timpul noptii de 24 decembrie spre 25, in timp ce copiii dorm, Mosul vine pe cosul de fum in jos si pune darurile sub bradul impodobit.

Mos Craciun nu stie unde locuieste

Pentru a se odihni, Mos Craciun pleaca undeva la Polul Nord. Mai multe tari disputa locatia lui: acesta are resedinte secundare in Norvegia, Suedia, Groenlanda si Alaska. Din cand in cand, isi acorda un sejur la soare, in Insulele Craciunului, in tara de origine, Turcia (in Antalya).

Un Mos Craciun verde

In cele din urma, Mos, Craciun se intoarce la verde. El a auzit de ecologie, mediu si dezvoltare durabila, care sunt foarte "la moda". I-a fost sugerat, de asemenea sa acorde o importanta mai mare eticii, solidaritatii si comertului echitabil. Acum ia in considerare selectia jucariilor si cadourile de sub bradul de Craciun.

 Articol de Antonia Barbu

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole