Rezultatele scolare ale copilului dumneavoastra va ingrijoreaza si v-ati decis sa faca recapitulari in timpul vacantelor? A primit teme pentru vacanta de la scoala? Iata cateva sfaturi care va vor ajuta.

Imaturitate, tulburari de limbaj, ortografie, aritmetica, lene (aparenta), acestea sunt problemele care ii ingrijoreaza pe multi parinti care se confrunta cu rezultate scolare slabe la copii.

Una dintre masurile care trebuie luate in aceasta situatie este studiul in timpul vacantelor.

Atentie! Nu toate metodele sunt recomandate! Se incearca sa se evite metodele si subiectele care se lucreaza la clasa. Ideea principala este de a gasi o metoda prin care sa se trezeasca interesul copilului, sau cel putin sa nu il mai plictiseasca.

Caietele de vacanta, utile sau nu?

lectii in vacantaNe amintim cu totii de celebre caiete de vacanta din copilaria noastra, cele care ne-au fost impuse cu strigate de catre parintii nostri, dar pe care nu le-am terminat niciodata...

Aceste caiete de vacanta sunt eficiente in masura in care realizarea lor nu constituie o povara pentru copii. Ei trebuie sa le vada ca pe opera lor de arta, creatia lor. Puteti sa faceti un caiet cu expresii frumoase, motivand copilul sa citeasca pentru a descoperi astfel de expresii. La matematica puteti face un caiet frumos colorat cu toate formulele si definitiile din cursul anului. Aceasta activitate trebuie sa aiba si o latura ludica pentru a nu-i plictisi pe copii.

Internetul, un instrument esential de invatare

Cu teama de esecul scolar, meditatiile de azi au luat o alta forma: aceea digitala. Datorita internetului, atat copiii cat si parintii lor au acces la diferite surse de informare, bogate si puternice.

Sfaturi pentru utilizarea Internetului cu copiii dvs.

In primul rand, securizati calculator la care copilul dvs. va avea acces. Nu-l lasati sa utilizeze sesiunea dvs. pentru a nu avea acces la altfel de site-uri decat cele care sunt destinate pentru el, dar si pentru a nu va distruge datele accidental. Sa-i creati o sesiune este foarte simplu, iar pe internet veti gasi mai multe sfaturi si procedura simplificata de a crea aceste sesiuni.

Internetul este incredibil de bogat in date si util, dar care ascunde si extraordinar de multe pericole. Discutati cu copilul dumneavoastra despre aceste capcane, explicati-i faptul ca este foarte important sa nu isi comunice numele sau adresa reala ori numarul de telefon pe net. De asemenea, nu este recomandat sa ii permiteti sa iti faca un cont pe o retea de socializare, deoarece poate deveni o prada usoara. Puteti sa ii explicati ca aceste situri sunt doar pentru adulti.

Puteti sa instalati si un soft de control parental foarte simplu, care ii limiteaza accesul. Acest software fiind graduit si eficient.

Oricum, atunci cand vine vorba de acces la internet, cel mai bine este sa stati alaturi copilul dumneavoastra. A-l lasa singur  in fata calculatorului este echivalent cu a-l abandona in fata caietului de vacanta sau in fata temelor primite de la profesorul sau.

Foarte repede, acesta se va descuraja , la fel ca cei mai multi copii si atunci va este foarte posibil sa triseze si sa apeleze la internet si computer pentru a ii fi rezolvate temele, urmand sa abandoneze aceasta activitate de recapitulare si invatare si sa se conecteze la un site de jocuri. De aceea calculatorul, desi este o sursa extraordinara de informare, el poate deveni  si un pericol.

Prin urmare, parintii trebuie sa ramana alaturi de ei, chiar daca tema dureaza doar 20 de minute. Nu numai ca le impuneti sa lucreze efectiv, dar vor aprecia si interesul dumneavoastra in munca lor si vor profita de realizarea temelor de vacanta pentru a va avea aproape.

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole