S-ar putea sa crezi ca stii cum se concepe un copil. Dar chiar intelegi toate amanuntele acestui proces complex? Evident, cunosti cel putin elementele de baza - barbatul intalneste femeia, cei doi se plac, se dezbraca si fac sex iar noua luni mai tarziu apare juniorul. Insa trebuie sa stii ca in spatele acestor pasi simpli exista mult mai multe elemente, asta ca nu mentionam si variatiile pe aceeasi tema ce au aparut odata cu noile descoperiri stiintifice.

Spre exemplu, ai idee de unde provin spermatozoizii si ovulele, cum se creeaza aceste microscopice elemente sau cum ajung ele sa se intalneasca? Daca vrei sa afli, si daca vrei sa descoperi mai multe despre incredibilul proces in urma caruia se naste un copil, citeste acest articol si patrunde in aceasta lume incredibila.

In interiorul corpului femeii: cum se creeaza un ovul

Pentru femei, povestea creatiei incepe in ovare, aceste organe de forma unor fructe de kiwi sunt atasate de ambele parti ale uterului (vezi ilustratia de mai jos). Ovarele sunt depozitarele ovulelor. De fapt, fiecare fetita se naste cu circa un milion de ovule - mult mai mult decat are nevoie in intreaga ei viata. Alte ovule nu se vor mai produce, in schimb, foarte repede, multe dintre ovulele deja existente vor incepe sa moara. Din fericire insa, acesta nu este un motiv de ingrijorare pentru ca pe parcursul intregii ei vieti, o femeie elibereaza circa 400 de ovule, incepand de la primul ei ciclu menstrual in adolescenta si terminand cu menopauza (stare ce apare intre varstele de 45 si 55 de ani).

Uneori in mijlocul ciclului menstrual, dar cel mai adesea intre a 12 a si a 16 a zi, un ovul va atinge maturitatea intr-unul dintre cele doua ovare, este eliberat si apoi absorbit repede de una dintre cele doua trompe uterine. Aceste trompe sunt doua canale lungi de circa 6-7 cm care fac legatura dintre ovare si uter.

cum se fac copiiiAceasta eliberare de ovul se numeste ovulatie si da startul procesului de concepere. Practic media de viata a ovulului este de circa 24 de ore asa ca fertilizarea ar trebui sa aiba loc foarte repede, astfel conceptia putand sa continue.

Daca un ovul se intalneste cu un spermatozoid in drumul sau spre uter, va incepe procesul de creare a unei noi vieti. In caz contrar, ovulul isi incheie calatoria in uter unde fie se dizolva, fie este absorbit in organism. In plus, daca fertilizarea nu are loc, ovarele vor inceta sa mai produca estrogen si progesteron, hormonni care in mod normal contribuie la pastrarea sanatatii sarcinii.

In interiorul barbatului: cum se creeaza un spermatozoid?

In timp ce organismul femeilor este ocupat cu maturizarea unui singur ovul pe parcursul unei luni intregi, organismul masculin lucreaza aproape non stop pentru a produce milioane de spermatozoizi microscopici, al caror singur scop este sa "innoate" pentru viata lor, telul fiecaruia fiind de a ajunge primul la ovul si a-l fertiliza, penetrandu-l.

Spre deosebire de femei care se nasc deja cu mai multe ovule decat vor avea nevoie vreodata, barbatii nu se nasc cu nici un spermatozoid. Organismul masculin trebuind sa lucreze permanent, intregul proces de creare a spermatozoizilor durand intre 64 si 72 de zile. Si cum la fiecare ejaculare fiind eliberati intre 30 si 300 de milioane de mici spermatozoizi, fabrica masculina trebuie sa lucreze 24 de ore din 24 si 7 zile din 7.

Productia de spermatozizi incepe in testicule odata cu cele doua glande amplasate in sacul scrotal, sub penis (vezi ilustratia). Motivul pentru care testiculele sunt amplasate in exteriorul organismului deoarece ele sunt foarte sensibile la temperatura si pentru a produce spermatozoizi sanatosi au nevoie de o temperatura cu circa patru grade Celsius mai mica decat restul organismului.

Odata creati, spermatozoizii sunt depozitati intr-o regiune a testiculelor denumita epididymis pana cand, amestecati cu lichidul seminal, chiar inainte de ejaculare.

In ciuda milioanelor de spermatozoizi produsi si eliberati la fiecare ejaculare, doar unul poate fertiliza ovulul - chiar si in cazul gemenilor. Si ca un element suplimentar, sexul viitorului copil se stabileste in functie de ce fel de spermatozoid penetreaza ovulul. Daca spermatozoidul are un cromozom Y, copilul va fi baiat iar daca spermatozoidul are un cromozom X, copilul va fi fetita.

Oricum, desi exista destul de multe mituri legate de modul in care poti determina sau influenta sexul viitorului tau copil, iar unele sunt chiar sustinute partial de studii stiintifice. Totusi, in realitate, de cele mai multe ori sexul copilului se stabileste intr-un mod aleator.

Ce se intampla cand facem sex?

Ei bine, cei doi parteneri se simt bine... normal. Totusi, pe langa un simtamant de bine, corpurile celor doi acumuleaza o anumita tensiune ce, in mod normal se va elibera in urma unui orgasm, acel moment atat de placut, acea eliberare fantastica, ce, in acelasi timp are o importanta biologica atat de mare.

In barbat, orgasmul propulseaza lichidul seminal impreuna cu spermatozoizii pe care ii contine in vagin si mai departe spre cervix cu o viteza de circa 20 km/h. Acest proces cunoscut ca ejaculare le da spermatozoizilor viteza necesara pentru a se putea propulsa spre ovul.

Pe de alta parte, orgasmul unei femei ajuta si el la reproducere, convulsiile ei, provocate de momentul culminant contribuie la propulsarea suplimentara a spermatozoizilor spre ovul. Deci, in concluzie, cu cat cei doi se simt mai bine, cu atat procesul de reproducere va avea mai mult succes.

Si dupa aceea?

Daca conceptia va avea loc, aceasta se va produce in primele ore dupa partida de sex. Practic din acest moment, procesul este "automatizat" si nimeni nu mai poate face nimic. Totusi, unii experti sustin ca pentru o crestere a sanselor de a ramane insarcinata, femeia ar trebui sa stea pe spate cu o perna sub posterior pentru a ajuta spermatozoizii sa se deplaseze mai usor.

Oricum, in timp ce, cei doi parteneri savureaza momentele de dupa partida de sex, in interiorul organismului femeii se desfasoara o intensa activitate. Pentru toti spermatozoizii eliberati mai devreme a inceput o intensa cursa pentru a ajunge primul la ovul.

Insa aceasta este o cursa cu obstacole iar primul dintre ele este nivelul aciditatii din interiorul vaginului, nivel ce poate fi letal pentru spermatozoizi. Apoi vine vorba despre mucusul cervical, ce poate parea pentru milioanele de innotatori ca o plasa impenetrabila, cu exceptia catorva zile cand esti fertila si mucusul slabeste in mod miraculos iar cativa dintre cei mai puternici spermatozoizi reusesc sa treaca. Insa asta nu-i tot deoarece pentru spermatozoizii supravietuitori drumul abia a inceput. In total trebui sa calatoreasca aproximativ 14 cm de la cervix, prin uter pana in trompe. Si daca te gandesti ca fiecare spermatozoid innoata cu o viteza de circa 2 cm la fiecare 15 minute. Asta chiar e o calatorie rapida.

Practic, atunci cand spermatozoizii ajung sa razbata pana la ovul, numarul lor a ajuns la circa cateva zeci, restul raman prinsi, se pierd, ajung in trompa gresita sau pur si simplu mor pe drum.

Pentru cei mai norocosi dintre spermatozoizi mai urmeaza o provocare si anume penetrarea ovulului, ceea ce se poate dovedi o munca pe cinste. Este o cursa contracronometru pentru ca primul venit este si primul servit. Iar cand un spermatozoid reuseste sa patrunda in ovul, acesta se schimba instantaneu si nu mai permite intrarea nici unui alt "innotator".

Si de acum, adevaratul miracol incepe. Ovulul va fi fertilizat in circa 24 de ore de la momentul in care materialul genetic al spermatozoidului se combina cu cel al ovulului pentru a crea o noua celula care va incepe sa se divida rapid.

Insa femeia se considera ca a ramas insarcinata doar in momentul in care grupul de celule, denumit embrion, calatoreste restul drumului prin trompele uterine si se ataseaza de peretele uterului.

Totusi, din nefericire, inca din primele zile ale sarcinii pot aparea probleme. Spre exemplu poate aprea o sarcina ectopica daca embrionul se fixeaza in alta parte decat in uter, cel mai adesea acesta oprindu-se in una dintre trompe, aceasta afectiune fiind denumita "sarcina ectopica". O astfel de sarcina nu poate fi continuata, ea nefiind viabila si va fi nevoie de un tratament de incetare a sarcinii.

Insa nu este bine sa ne gandim la ceea ce este rau, asa ca totusi, pentru femeie, odata de apar primele semne de sarcina, aceasta, de cele mai multe ori impreuna cu partenerul ei pornesc pe un drum greu dar plin de experiente minunate.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole