Cea mai buna perioada de concepere a unui copil este in timpul ovulatiei sau cu 12-24 ore inainte. Ovulul este fertil doar 12-24 de ore, de aceea este foarte important sa-ti cunosti ciclul menstrual foarte bine.  Atunci cand incerci sa concepi un copil, tot universul tau se invarte in jurul unei singure probleme: momentul ovulatiei. Ovulatia este acel moment in care ovulul este pregatit sa fie fertilizat.

Ei bine, din acest punct de vedere exista o veste buna pentru cupluri pentru ca, chiar si daca esti acasa, exista cateva metode prin care poti determina momentul ovulatiei destul de precis, sporindu-ti astfel sansele de a concepe un copil.

De fapt, o femeie este in perioada fertila, doar intr-o perioada scurta de 6-7 zile, inainte de ovulatie si, tocmai pentru ca este un interval foarte scurt, este bine sa stii cum sa profiti de el.

Monitorizeaza ciclul menstrual

Aceasta este una dintre cele mai usoare modalitati prin care iti poti estima momentul ovulatie. Daca ciclul tau menstrul este regulat si previzibil iti va fi si tie mult mai usor sa prevezi data ovulatiei.
In medie, un ciclu menstrual dureaza 28 de zile, iar ovulatia apare la fiecare a 14-a zi a ciclului menstrual.

In consecinta, pentru a tine o evidenta precisa, poti marca pe un calendar intervalul dintre a 12-a si a 16-a zi de dinainte de urmatorul ciclu menstrual. Astfel vei avea o buna baza de orientare in ceea ce priveste ovulatia.

Insa, daca nu ai parte de un ciclu menstrual neregulat, va trebui sa mai folosesti suplimentar si o alta metoda de urmarire a ovulatiei in afara de cea a calendarului.

Temperatura

momentul ovulatieiUrmarirea propriei temperaturi corporale este o alta metoda usoara si lipsita de costuri pentru a sti cand ai ovulatia. Astfel, pe perioada primelor doua saptamani de dupa menstruatie, temperatura ta corporala va fi mai joasa decat in momentul ovulatiei. Deci, realizand un grafic al temperaturilor zilnice, inregistrate mereu la aceeasi ora, poti observa atunci cand temperatura ta corporala creste, indicand ovulatia.

De mentionat ca metoda temperaturii impune ca aceasta sa fie luata inainte de a desfasura orice fel de activitate care poate modifica rezultatul masuratorii.

Kitul de Prezicere a Ovulatiei

Un asemenea kit de prezicere a ovulatiei reprezinta o metoda mult mai avansata de a prezice ovulatia. De fapt, din anumite puncte de vedere, acesta seamana foarte mult cu testele de sarcina, in ideea ca testul este expus tot la o mostra de urina, colorandu-se in functie de prezenta unui anumit hormon specific.

Aceasta metoda de determinarea a ovulatiei este o metoda mult mai scumpa dar si mai eficienta de a prezice ovulatia.

Identificarea momentului ovulatiei depinde in mare masura de cunoasterea propriului corp si de intelegerea schimbarilor ce intervin in acesta. Este bine ca, atunci cand iti urmaresti ciclul menstrual in ideea de a concepe copii, sa aduni informatiile din cateva luni consecutive, astfel incat sa ai o perspectiva clara asupra perioadei in care esti fertila.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole