Menstruatia este o sangerare vaginala normala, specifica femeilor si care se manifesta o data pe luna pe parcursul a catorva zile ( de regula intre 2 si 7 zile). Ovarele femeilor elimina, alternativ (o luna un ovul, luna urmatoare celalalt ovul), in fiecare luna, cate un ovul. Ovulul se deplaseaza prin trompa uterina spre uter. Daca ovulul a fost fecundat de catre un spermatozoid, uterul va gazdui ovulul fecundat si va fi locul unde fatul se va forma si dezvolta pana in momentul nasterii, iar menstruatia va inceta pe toata perioda sarcinii si a alaptarii. In momentul in care organismul primeste semnalul ca in uter nu sa produs fecundatia, ovulul impreuna cu membrana uterina (ce se desprinde) sunt expulzate prin vagin. In acest moment se produce ceea ce cunoastem sub numele de menstruatie. Iar perioada de timp dintre o menstra si urmatoarea, are numele de ciclu menstrual. Ciclul menstrual se opreste, in jurul varstei de 50 de ani, atunci cand apare ceea ce cunoastem sub numele de menopauza datorita faptului ca ovarele nu mai elimina in trompele uterine ovule.

Uterul se pregateste in fiecare luna pentru o posibila sarcina, iar invelisul sau membranos devine gros si moale, astfel incat sa poata fi o gazda perfecta pentru ovulul fecundat si sa ajute astfel la dezvoltarea fatului. Cand prin mecanismul hormonal organismul primeste semnalul ca in uter nu se dezvolta nici un fat, aceasta membrana se desprinde si impreuna cu ovulul sunt expulzate din corp prin vagin. Aceasta este ceea ce stim sub numele de sangerare menstruala sau menstruatia.

menstruatiaMenstruatia sau “eumenorrhea” denota menstruatia obisnuita, normala care are o durata de 3 - 5 zile, dar este considerata normala si o menstruatie ce are o durata de 2-7 zile. In timpul menstruatie, prin intermediul sangerarii menstruale, o femeie elimina aproximativ 35 mililitri de sange menstrual (intre 10 si 80 ml de sange este considerat normal). Se poate observa in timpul menstrei si scurgerea unor parti din endometrium (invelisul uterului) care apar ca tesut amestecat cu sange. O enzima numita plasmina (continuta in invelisul uterului) tinde sa inhibe coagularea sangelui. Femeile au nevoie de o cantitate mai mare de fier decat au nevoie barbatii, tocmai datorita acestor pierderi de sange menstrual pentru a preveni anemiile cauzate de deficientele de fier.

Menstruatia apare pentru prima data la tinerele fete in jurul varstei de 12 - 13 ani, dar sunt destule cazuri, si este considerat normal daca prima menstruatie apare si in intervalul de 8 - 17 ani. Ciclul menstrual va incepe atunci cand organismul este pregatit pentru conceptie. In mod normal nu se poate nici grabi si nici intarzia aparitia momentului menstruatiei. In epoca moderna se observa o scadere a varstei la care apare prima menstruatie.

Semne menstruatie

Principalul semn al menstruatiei este aparitia unei sangerari vaginale ce dureaza, in general, intre 2 si 7 zile. Inainte de aparitia menstruatiei, sanii devin durerosi si inflamati. La marea majoritatea femeilor, in saptamana dinaintea menstruatie precum si in timpul menstruatiei stare lor psihica si fizica este mai putin placuta, ptand apare si o stare de indispozitie. La majoritatea femeilor aparitia unor dureri sau crampe abdominale. In mod obisnuit, secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi, in cantitate mai mica si elastica, inaintea menstrautiei. Pe durata menstruatiei, unele femei au dureri in partea de jos a abdomenului, dureri de spate, dureri de cap, diaree sau o dispozitie psihica schimbatoare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole