Menstruatia este o sangerare vaginala normala, specifica femeilor si care se manifesta o data pe luna pe parcursul a catorva zile ( de regula intre 2 si 7 zile). Ovarele femeilor elimina, alternativ (o luna un ovul, luna urmatoare celalalt ovul), in fiecare luna, cate un ovul. Ovulul se deplaseaza prin trompa uterina spre uter. Daca ovulul a fost fecundat de catre un spermatozoid, uterul va gazdui ovulul fecundat si va fi locul unde fatul se va forma si dezvolta pana in momentul nasterii, iar menstruatia va inceta pe toata perioda sarcinii si a alaptarii. In momentul in care organismul primeste semnalul ca in uter nu sa produs fecundatia, ovulul impreuna cu membrana uterina (ce se desprinde) sunt expulzate prin vagin. In acest moment se produce ceea ce cunoastem sub numele de menstruatie. Iar perioada de timp dintre o menstra si urmatoarea, are numele de ciclu menstrual. Ciclul menstrual se opreste, in jurul varstei de 50 de ani, atunci cand apare ceea ce cunoastem sub numele de menopauza datorita faptului ca ovarele nu mai elimina in trompele uterine ovule.

Uterul se pregateste in fiecare luna pentru o posibila sarcina, iar invelisul sau membranos devine gros si moale, astfel incat sa poata fi o gazda perfecta pentru ovulul fecundat si sa ajute astfel la dezvoltarea fatului. Cand prin mecanismul hormonal organismul primeste semnalul ca in uter nu se dezvolta nici un fat, aceasta membrana se desprinde si impreuna cu ovulul sunt expulzate din corp prin vagin. Aceasta este ceea ce stim sub numele de sangerare menstruala sau menstruatia.

menstruatiaMenstruatia sau “eumenorrhea” denota menstruatia obisnuita, normala care are o durata de 3 - 5 zile, dar este considerata normala si o menstruatie ce are o durata de 2-7 zile. In timpul menstruatie, prin intermediul sangerarii menstruale, o femeie elimina aproximativ 35 mililitri de sange menstrual (intre 10 si 80 ml de sange este considerat normal). Se poate observa in timpul menstrei si scurgerea unor parti din endometrium (invelisul uterului) care apar ca tesut amestecat cu sange. O enzima numita plasmina (continuta in invelisul uterului) tinde sa inhibe coagularea sangelui. Femeile au nevoie de o cantitate mai mare de fier decat au nevoie barbatii, tocmai datorita acestor pierderi de sange menstrual pentru a preveni anemiile cauzate de deficientele de fier.

Menstruatia apare pentru prima data la tinerele fete in jurul varstei de 12 - 13 ani, dar sunt destule cazuri, si este considerat normal daca prima menstruatie apare si in intervalul de 8 - 17 ani. Ciclul menstrual va incepe atunci cand organismul este pregatit pentru conceptie. In mod normal nu se poate nici grabi si nici intarzia aparitia momentului menstruatiei. In epoca moderna se observa o scadere a varstei la care apare prima menstruatie.

Semne menstruatie

Principalul semn al menstruatiei este aparitia unei sangerari vaginale ce dureaza, in general, intre 2 si 7 zile. Inainte de aparitia menstruatiei, sanii devin durerosi si inflamati. La marea majoritatea femeilor, in saptamana dinaintea menstruatie precum si in timpul menstruatiei stare lor psihica si fizica este mai putin placuta, ptand apare si o stare de indispozitie. La majoritatea femeilor aparitia unor dureri sau crampe abdominale. In mod obisnuit, secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi, in cantitate mai mica si elastica, inaintea menstrautiei. Pe durata menstruatiei, unele femei au dureri in partea de jos a abdomenului, dureri de spate, dureri de cap, diaree sau o dispozitie psihica schimbatoare.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole