Un test care identifică gravidele cu risc de naştere prematură a fost dezvoltat de o echipă de cercetători din Australia şi America de Nord. Cercetătorii susţincă este cel mai acurat este disponibil în lume în prezent şi că detectează cel mai devreme riscul de naştere prematură.

Echipa de la University of Western Australia, University of Toronto, University of Alberta şi University of Calgary spune că au înregistrat o rată de acurateţe de 86% în determinarea mamelor cu risc să nască prea devreme dintr-un grup multietnic de 2000 de femei cu risc scăzut.

Profesorul Craig Pennell de la UWA's School of Women's and Infants' Health spune că naşterea prematură este principala cauză de deces şi disabilitate la copii pretutindeni în lume: "Pe glob, 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an şi 1 milion din aceşti copii nu supravieţuiesc. În Australia există peste 26.000 de prematuri în fiecare an. Din aceştia circa 4000 au disabilităţi legate de naşterea prematură".

copilul prematur ingrijire

Profesorul mai spune că aceşti copii au risc de paralizie cerebrală, leziuni cerebrale, tulburări ale vederii şi auzului, probleme de coordonare, risc crescut de boală pulmonară cronică şi alte afecţiuni ale intestinului şi ale altor organe. De asemenea, mai spune că pacientelor din studiu li s-au pus câteva întrebări simple şi li s-a recoltat o probă de sânge. "Am identificat 6 gene din cele 21.000 existente şi pe baza modelului acestor gene - dacă sunt blocate sau nu -, cuplat cu informaţiile clinice testul pare eficient în a prezice naşterea prematură", spune profesorul.

Riscul poate fi identificat devreme iar femeia se poate dresa specialiştilor pentru intervenţii care să reducă rata naşterii premature. "Una din marile noastre probleme cu naşterea prematură este că e foarte dificil să prezici la mijlocul sarcinii care din ele se va sfârşi înainte de 37 de săptămâni. Noul nostru test va permite femeilor cu risc să acceadă la îngrijiri medicale care să reducă rata naşterilor premature. Mai ales în zonele îndepărtate un test simplu de sânge la mjlocul sarcinii poate ghida femeile să rămână în comunităţile lor sau să meargă mai devreme la specialist". Echipa de cercetare testează acum noul test în Australian pe femei cu risc scăzut şi crescut şi crede că vor avea multe rezultate pozitive care vor face ca testul să fie utilizat în întreaga lume ca parte a examinării de rutină a anatomiei fetale la 18-20 săptămâni de sarcină.

Traducere BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole