Stimularea ovariana este primul pas de tratament impotriva infertilitatii, mai ales in cazul tulburarilor de ovulatie. Scopul? Stimularea productiei de ovocite, in scopul de a optimiza sansele de sarcina.

Stimularea ovariana, ce este?

Intr-un ciclu menstrual tipic, ovarul produce un folicul. In momentul ovulatiei, se expulzeaza un ou, pentru a fi fecundat de un spermatozoid.
Stimularea ovariana sau inducerea ovulatiei, implica adiministrarea de hormoni unei femei pentru a reproduce acest fenomen. Scopul acestui tratament este de a obtine o maturare a foliculului, si, astfel, se permite ovulatia.

Stimularea ovariana: pentru cine?

Stimularea ovariana este pentru toate femeile care nu reusesc sa ramana insarcinate din cauza ovulatie neregulata sau absentei acesteia. Aceasta tehnica este primul pas inainte de tratamente mai grele, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) si inseminari. Nu este nevoie sa mergeti la un centru de specialitate, puteti sa urmati acest tratament si la un ginecolog din oras. Cu toate acestea, cel mai bine este sa contactati intotdeauna un medic cu experienta, specializat in probleme de fertilitate, deoarece aceste tratamente necesita o monitorizare riguroasa si regulata pentru a fi eficiente si pentru a evita orice incident.

Stimularea ovariana in practica

stimularea ovarianaIn primul rand, trebuie sa se supuna unei baterii de teste destul de lungi si cu caracter obligatoriu, dar esentiala daca doriti sa creste sansele de sarcina. Dupa un interviu si un examen clinic, medicul va va cere sa va ia temperatura in fiecare dimineata timp de doua sau trei luni pentru a urmari data de ovulatie. Apoi, el va solicita efectuarea de teste de sange pentru hormoni de testare diferiti (FSH, LH si estradiol) si o ecografie pelvina la un cabinet de specialitate. In absenta ovulatiei, va fi obligat sa ia duphaston pentru a va declansa menstrele. Numai dupa acest pas se poate incepe tratamentul.

Ce tipuri de tratamente sunt pentru stimulare ovarianta?

Trei tipuri de tratamente sunt disponibile pentru stimularea ovariana:

- Medicamente (clomifen citrat sau Clomid), pe cale orala. Ei au un anti-estrogen. Avantajul: ele sunt comprimate care se iau zilnic, timp de 7 zile pe ciclu. Ei vor induce secretia de FSH, hormonul responsabil cu cresterea foliculilor, care rezulta in stimularea ovarului.

- Injectiile cu hormoni. Unele echipe medicale prefera sa administreze direct FSH. Gonadotrofinele (FSH), prin injectare, afecteaza in mod direct productia de foliculi in ovar. Acestea sunt administrate prin injectii.

- Mai putin cunoscuta este pompa cu hormon LRH care elibereaza hormonul ce le lipseste unor femei (gonadorelin), pentru a permite ovulatia. Ele trebuie sa poarte aceasta pompa pana cand raman insarcinate. In toate cazurile, ar putea fi necesar sa incercati mai multe tratamente inainte de a gasi unul care vi se potriveste. Nu va pierdeti increderea.

Clomid, gonadotrofine ... exista efecte secundare?

La pompa cu LRH nu exista nici un efect advers. In ceea ce priveste tratamentul Clomid, are cateva efecte secundare, dar ca exceptie, cum ar fi vedere incetosata, uneori, dureri de cap, probleme digestive si greata. In unele cazuri, acest medicament poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra mucusului cervical, care necesita un tratament asociat cu estrogeni.

Injectiile cu hormoni, cu toate acestea, sunt adesea insotite de senzatii de greutate in picioare, greutate in abdomen, o usoara crestere in greutate sau tulburari digestive.

Mai grave si, din fericire rare, sindromul hiperstimularii ovariene se manifesta prin umflarea ovarelor, prezenta de lichid in cavitatea abdominala si un risc de flebita. Acest lucru se intampla atunci cand un numar prea mare de foliculi ajung la maturitate. Dar efectul cel mai grav este cu siguranta de ordin psihologic. Stresul, oboseala ... este important ca sa te simti calma in timpul acestui tratament.

In ceea ce priveste contra-indicatiile, doar femeile cu antecedente de accident vascular cerebral (AVC), cancer sau tulburari hemoragice severe, nu pot beneficia de aceste tratamente.

Monitorizarea stimularii

Monitorizarea dubla, biologica si cu ultrasunete, este esentiala in timpul stimularii ovariene. Testele cu ultrasunete se fac pentru a masura foliculii si, astfel, li se urmareste cresterea, si dozarea hormonilor (teste de sange). Acestea sunt concepute pentru a controla nivelul de estradiol. Acestea ofera, de asemenea, posibilitatea de masurare a secretiei de hormoni si de foliculi. Scopul monitorizarii ovulatiei este de a adapta tratamentul pentru a preveni riscul de sarcina multipla (prin cresterea sau scaderea aportului de hormoni), pentru a indica data ideala pentru sex, sau, eventual, pentru a induce ovulatia.

Care este rata de sarcina dupa stimularea ovariana?

Raspunsul la tratament variaza de la o femeie la alta. Totul depinde de cauza de infertilitate a fiecareia, varsta, trecutul sau ... Odata ce ati gasit tratamentul bun, este ca si cum ati fi restaurat prima veriga din lant. Se constata ca sarcina apare de obicei in primele patru luni.

Daca stimularea ovariana nu functioneaza, este posibil sa mai incercati. Nu exista nici o limita pentru stimularea ovariana. Cu toate acestea, este mai bine ca intre tratamente, ovarele sa se odihneasca cel putin un ciclu sau doua.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole