Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association arată că rezultatele testelor genetice efectuate în cadrul testării prenatale noninvazive pentru detectarea anomaliilor cormozomiale pot detecta şi unele afecţiuni materne precum cancerul. Studiul raportează o serie de cazuri în care s-a efectuat testarea prenatală, feţii au avut cariotip normal si analiza genomică retrospectivă a arătat că rezultatele anormale s-au datorat unei varietăţi de cancere materne nediagnosticate în prealabil.

Echipa de cercetători condusă de Diana W Bianchi de la Tufts Medical Center arată că rezultatele lor demonstreaz că unele cancere materne nedetectate oferă explicaţii biologice pentru faptul că unele rezultate ale testării screening prenatal diferă de rezultatele altor teste diagnostice prenatale.

Screening prenatal noninvaziv oferă gravidelor informaţii despre posibilele anomalii cromozomiale, precum sindromul Down, de exemplu, ale feţilor lor. Testele screening pot fi efectuate începând de la 10 săptămâni de sarcină şi analizează fragmente de ADN matern sau placentar care circulă în plasma maternă.

simptome preeclampsie

La femeile cu cancer probele de sânge conţin şi ADN canceros. Diagnosticul de cancer pe durata sarcinii este relativ rar, incidenţa fiind de 1 la 1000 de femei. Cancerul detectat pe durata sarcinii este localizat cel mai adesea la sân, cervixul vaginal, ovar, colon dar pot fi diagnosticate şi melanoame, limfoame şi leucemii. "Este nevoie însă să se efectueze proceduri diagnistice pentru a se determina adevăratul cariotip fetal ori de câte ori testele screening noninvazive sugerează anomalii cromozomiale", spune dr. Bianchi.

Cazurile prezentate în articol provin dintr-un grup de 125.426 probe recoltate de la femei gravide asimptomatice care au efectuat testare screening noninvazivă pentru detectarea anomaliilor cormozomiale fetale între 2012 şi 2014. Din acestea 3757 cazuri au fost pozitive pentru una sau mai multe anomalii ale cromozomilor 13, 18, 21, X sau Y. Medicii gravidelor au raportat ulterior 10 cazuri de cancer în acest lot iar autorii articolului au analizat 8 din aceste cazuri. În cele mai multe din aceste cazuri au fost identificate mai multe anomalii cromozomiale ceea ce este un rezultat neobişnuit.

Cancerul a fost diagnosticat în timpul sarcinii sau după naştere la aceste femei, după un interval mediu de 16 săptămâni de la testarea screening noninvazivă prenatală. Unele gravide au fost testate de mai multe ori iar altele au fost testate atât pe durata sarcinii cât şi după naştere. "Mesajul acestor rezultate este că femeile trebuie să cunoască şi această posibilitate oferită de testarea screening prenatală noninvazivă.", spune dr. Bianchi.

sursa: BABY CARE SIBIU

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole