Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri.

Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati cei mici.

1). Joaca le dezvolta creativitatea, dexteritatea, capacitatile fizice si cognitive

Avem la indemana o groaza de jocuri si jucarii prin care copilul se poate nu doar distra, ci si invata. Asadar, imaginatia ii va fi stimulata prin joc, la fel ca si dexteritatea de a face un lucru. Capacitatile sale fizice, dar si cognitive sunt mult imbunatatite atunci cand se joaca in felul lui, potrivit varstei sale si cu jucariile specifice, potrivite acelei perioade.

2). Joaca ii stimuleaza puterea emotionala

Pe langa factorii acestia ce tin de intelect si fizic, trebuie sa tinem seama de o alta coordonata la fel de importanta, si anume cea emotionala. Copiii invata prin jocuri si jucarii cum sa se poarte cu un prieten, cum sa se desparta de acesta, cum sa descopere aceasta lume cumva ascunsa si de neinteles pentru ei. De asemenea, prin aceeasi metoda si tu ii poti explica altfel lucruri ce tin mai mult de emotii si sentimente, ajutandu-l astfel sa treaca peste angoase precum frica, timiditate, revolta etc.

Jocul, jucariile si copilul

3). Prin joaca, copiii exploreaza lumea asa cum e, ba chiar contribuie la crearea uneia noi

Oricat de multe cuvinte ai folosi si oricat de multe locuri i-ai arata, tot nu va cuprinde lumea toata. In timpul copilariei, prin jocul acela total implicat, copilul poate cumva sa exploreze lumea mult mai bine. In plus, pe langa asta, el isi va crea un mic univers, altfel, poate, decat cel prezent care il va ajuta sa se dezvolte din multe puncte de vedere.

4). Prin joaca si cunoastere, copilul isi dezvolta noi competente

Toate sunt corelate: copilul se joaca, descopera lumea, se descopera intrucatva si pe el, joaca roluri, isi depaseste unele frici si ajunge, intr-un final, sa fie mai bun in anumite privinte. Asadar, isi dezvolta noi competente sau si le imbunatateste pe cele despre care stiai deja.

5). Joaca ajuta la comunicare, munca in echipa, abilitati de negociere, dar si la rezolvarea conflictelor

E adevarat, vorbim aici de joaca indirecta, care poate nu mai pare la fel de inocenta si “fara reguli” insa din toate activitatile de grup, copilul iese castigat, asta daca traectoria acelui joc este bine delimitata si urmarita de catre adulti. Comunicarea, lucrul in echipa, abilitatile de negociere si de rezolvare a conflictelor – toate astea se pot invata prin si “in joaca”.

6). Joaca ii ajuta pe copii sa se descopere pe sine, sa viseze, ca mai apoi sa plece in implinirea acelor pasiuni

Tot in joaca copiii si parintii afla ce ii pasioneaza pe cei mici. Ce le place sa faca, la ce sunt buni, la ce au cele mai bune rezultate. De aici si pana la visuri uneori marete nu mai e decat un pas. Pentru copii e important sa fie rasplatiti, sa se simta apreciati, sa aiba visuri, planuri pe care mai apoi sa incerce sa le duca la bun sfarsit.

7). Joaca este bucuria copilariei

Pe langa toate avantajele de mai sus, mai mult sa mai putin “tehnice”, nu trebuie sa uitam un lucru. Joaca e apanajul copilariei. Copilaria e singurul moment al vietii noastre cand ne putem juca pe de-antregul, simtind acea bucurie in suflet, acea candoare pe care o pierdem apoi si cu care nu ne mai intalnim niciodata. Tocmai aceasta bucurie e poate cel mai mare avantaj al jocului, cea care incununeaza perioada cea mai frumoasa a vietii noastre: copilaria.

Poza: https://pixabay.com/en/boy-kids-toy-fun-childrem-chid-2549313/