Obiectul preferat este un lucru pe care copiii il iau cu ei peste tot. Acesta poate fi o patura, o perna, o jucarie... Copilul iubeste sa il stranga in brate cand suge sau cand este rasfatat. Uneori, el il pune langa el cand adoarme ...

Care este obiectul preferat pentru un copil

Atasamentul fata de un obiect apare aproape intotdeauna in acelasi timp: aproximativ pe la 8 luni. La aceasta varsta, copilul incepe sa realizeze ca el este o persoana distincta de mama lui, iar obictul respectiv il ajuta sa faca mai bine aceasta tranzitie.

• Acesta il va ajuta sa nu se gandeasca la mama lui pana ce aceasta se intoarce si sa indure singuratatea.

• Datorita lui, dobandeste mai multa autonomie si un sentiment mai mare de securitate pentru situatii noi (gradinita, parc, doctor, etc.).

Obiectul preferat este un fel de "punte" intre cunoscut (casa parintilor) si necunoscut. Cand il strange in brate, copilul simte ca "nu stiu acest loc, nu stiu acesti oameni, dar o parte din parintii mei este langa mine."

De aceea, psihologii numesc acest obiect, un "obiect de tranzitie." Dupa parerea lui Donald W. Winnicott, psihanalistul britanic si pediatru caruia ii datoram expresia obiect de tranzitie, aceasta este, de fapt, prima posesie a copilului, care nu face parte din propriul sau corp (sanul este un elementul pe care copilul nu il vede separat de el). Recunoscand importanta pe care o are pentru copil, parintii il lasa sa gestioneze primul lucru important in viata lui care nu este parte din el insusi.

Acesta a spus ca nu toti copiii au un obiect preferat. Aceasta depinde de micuti, dar si de  tari! Intr-adevar, fenomenul este in special occidental, si chiar si in tarile occidentale, se estimeaza ca numai un copil din doi are cu adevarat un obiect preferat.

Fiecare copil cu jucaria lui preferata

jucaria preferataCum devine un obiect preferat atat de unic? Pur si simplu pentru ca mirosul sau unic si textura, dobandite pe parcursul zilei, asigura copilului. Acesta este foarte sensibil la mirosuri parfumate, si cele de lapte, sapun, pielea mamei sale, care sunt de ajuns sa-l linisteasca.

Astfel incat, chiar daca aveti impresia ca un plus deformat poate fi inlocuit cu altul identic (achizitionat, de exemplu, in acelasi loc), nu este la fel: mirosul si uzura ii dau un caracter unic. Si va fi ca si cum ar fi pierdut jucaria preferata: o jucarie preferata pierduta, uneori este o tragedia absoluta! Mai ales daca se intampla la doi ani, varsta furiei si autonomiei.

Fiecare copil are o relatie unica cu jucaria preferata. Unii stau toata ziua cu ea, altii au nevoie de ea mai ales atunci cand plang sau atunci cand se afla intr-un mediu nou.

Unele trucuri anti-pierdere a jucariei preferate

• Fa-ti un obicei in a-i spala regulat jucaria lui preferata: se va acomoda cu asta, si o puteti inlocui cu usurinta.

Cumparati-i  2 sau 3 jucarii identice, pe care le veti alterna.

• Scrieti numarul de telefon pe eticheta: acesta va fi util in caz ca o veti pierde.

• In timpul plimbarilor, atasati-o la carucior cu o clema.

Gata cu jucaria preferata!

Copilul este cel care va decide cand sa renunte la jucaria preferata. Intr-o zi, nu va mai simti pur si simplu nevoia de a avea o jucarie preferata dintr-o varietate de motive:

• Limbajul ii ofera noi modalitati de a-si exprima durerea  sau problemele.

• Se simte mai increzator in fortele proprii.

• Isi face prieteni, si activitatile in aer liber sunt acum destul de bogat pentru a-i satisface corpul si mintea.

In general, aceasta separare se produce spontan la 3 ani. La 6 ani, copilul nu mai are intr-adevar nevoie de o jucarie preferata.

Trebuie remarcat, totusi, ca unii copii sunt foarte sensibili la modificari sau intreruperi. Aceasta nu este o problema in sine; trebuie doar sa fie luata in considerare pur si simplu. Iata cateva sfaturi:

• Nu-i luati pur si simplu jucaria preferata, gandindu-va ca nu va plange. Mai degraba, ar trebui sa ii permiteti sa se separe de jucarie in etape. Cu cat se va simti mai inteles si sigur, cu atat va renunta mai repede la jucaria preferata .

• Lasati-l sa aiba jucaria in perioadele importante de tranzitie, cand merge la  gradinita sau cand trece dintr-un grup de copii in altul. Puteti cere, de asemenea, ca educatoarea sa ii permita isi tina jucaria preferata si pe timpul cat sta la gradinita, si chiar sa va spuna cand incepe sa o abandoneze.

• Acasa, amenajati un loc special pentru jucarie, loc in care sa o lase in timp ce mananca sau cand se joaca. El poate veni sa o vada cand vrea si, treptat, va pleca mai mult.

• Ii puteti propune sa isi puna jucaria pe un dulap in timpul cinei si sa se uite la ea in timp ce mananca. Puteti sa-i sugerati aceeasi strategie atunci cand are activitati murdare.

• Asigurati-i un loc de joaca unde copilul poate, in orice moment, sa isi lase jucaria. Treptat, el va vizita acest loc de joaca, fara a recurge la jucaria lui.

• In timp ce sunteti pe afara, el isi da seama ca a uitat si ezita sa face o drama? Spuneti-i ca s-a intamplat pentru ca are mai putina nevoie de ea. Nu va intoarceti sa o luati: spune-i ca o va gasi seara, cand se intoarce acasa.

Aceste experiente de separare facute usor in ritmul copilului dumneavoastra, ii permit sa isi dezvolte strategii de adaptare care ii vor servi pe tot parcursul vietii sale.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole