Mai putin de o secunda – acesta este durata de timp necesara pentru ca un copil sa recunoasca vocea mamei sale. Un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Stanford analizeaza modul in care copiii reactioneaza la vocea mamei lor, prin comparatie cu felul in care acestia reactioneaza la vocile altor femei.

Studiul a scos la iveala nu numai faptul ca cei mici sunt mai receptivi la auzirea vocei mamelor, ci si ca acesta starneste o reactie cerebrala care angajeaza mai multe parti ale creierului, in afara celor caracteristice procesarii sunetelor.

Parti ale creierului care sunt legate de emotie, primirea de recompense, recunoastere faciala si angajarea la nivel social sunt activate numai de auzirea vocei mamei. Pe scurt, capacitatea copilului de a comunica este foarte puternic influentata de modul in care acesta reactioneaza la vocea mamei sale.

tablou renoir mama tanara

Multe dintre procesele cognitive care insotesc evenimentele sociale, lingvistice si emotionale sunt invatate prin ascultarea vocii mamei,” declara Daniel Abrams, autorul principal al studiului, profesor de psihiatrie la Stanford.

Insa, in mod suprinzator, stim prea putine lucruri despre modul in care creierul organizeaza informatia in functie de aceste sunete deosebit de importante. Pana de curand nu stiam ca vocea mamei are un impact care furnizeaza un acces rapid la sistemele cognitive ce insotesc activitatile sociale, aceasta conexiune fiind amprenta neuronala a comunicarii la copii,” adauga acesta.

In cadrul studiului au fost testati 24 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, care au fost supusi scanarilor cerebrale prin RMN in timp ce ascultau inregistrari cu vocea mamei lor sau voci ale strainilor. In timpul acestor inregistrari copiii au reusit sa identifice vocea mamei cu o precizie de 97%.

Faptul ca atat de multe zone neuronale sunt activate la auzirea vocei mamei a fost o supriza pentru oamenii de stiinta, a declarat Vinod Menon, profesor de psihiatrie si stiintele comportamentale.”Stim ca vocea mamei este o sursa importanta ce furnizeaza confortul emotional la copii, insa in cadrul studiului am putut observa care sunt circuitele biologice care favorizeaza acest lucru,” a adaugat acesta.

Aceasta reactie pe care copiii o au aproape instant atunci cand aud vocea mamei isi are originea dincolo de vremea copilariei. Un studiu efectuat in 2010 arata ca adolescentii care trec printr-o perioada stresanta se calmeaza aproape instant daca aud vocea mamei lor la telefon, intrucat aceasta conversatie ajuta la reducerea eliberarii hormonului care produce stresul, precum si la eliberarea oxitocinei, o substanta care joaca un rol important in formarea de noi conexiuni neuronale.

Asadar, acum stim ce trebuie sa facem data viitoare cand trecem prin momente de stres.

Sursa: http://medlive.hotnews.ro/care-este-impactul-pe-care-vocea-mamei-il-are-asupra-copiilor.html

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole