Din primele zile de viata, copilul este pregatit sa participe la comunicare. In primele saptamani, vederea lui este perfect adaptata pentru a sesiza expresiile faciale atunci cand il tineti in brate. Sensibilitate pe care o citeste in ochii vostrii il incurajeaza sa fie atent la cuvintele pe care i le spuneti.
Sentimentele si accentele transmise de intonatia dumneavoastra ii "vorbesc", chiar daca acesta inca nu recunoaste cuvintele. Cercetarile au aratat, de asemenea, ca, in prima zi de viata, bebelusii surprind nuantele sonice care disting sunetele de vorbirea dintre persoane.
- Zambetul copilului la 3 luni, va invita la o "conversatie" facuta din cuvinte sau actiuni din partea dumneavoastra, precum si zambete si explorari vocale din partea sa.
- Copii recunosc foarte devreme rutina vietii de zi cu zi. Puteti vorbi cu el despre ceea ce intentionati sa faceti la moment dat in baie, dar atunci cand desfasurati alte activitati ale zilei. Utilizarea regulata a cuvintelor, in asociere cu obiecte familiare sau actiuni repetate, dau copilului prima ocazie de le a interpreta sensul. Toate momentele petrecute interactionand cu copilul pregatesc limbajul!
- Prin jocuri de schimb, copilul descopera arta de a conversa. Acest lucru se intampla in special cazul in jocului "Cucu-Bau! " pe care il adora mai ales de la 6 luni la 18 luni. Fiecare partener participa si asteapta un raspuns de la celalalt.
- Copilul dumneavoastra va poate arata un obiect pe care il crede interesant si astepta, evident, un comentariu de la tine. Arata ca a inteles problemele de principiu, chiar daca nu reuseste sa le spuna in cuvinte. Raspunsul de care are nevoie in primul rand este sa-i spuneti numele obiectului, de exemplu: "Ah! Un camion!" sau," Ai gasit o maimuta! ". Gesturile copilului reprezinta un prim pas in ceea ce priveste limbajul.
Puteti adauga si informatii despre obiect pentru a imbogatii atat experienta cat si vocabularul copilului dumneavoastra. Folositi totusi propozitii simple, dar complete: "camionul merge cu viteza" sau "maimuta ta are o coada lunga".
Puteti intarii informatiile prin adaugarea unui gest sau a cuvintelor (de exemplu, prin alunecarea manii pe coada maimutei atunci cand spuneti cuvantul "lung"). Informatiile vor fi mai usor de insusit pentru micutul tau.
Cand spuneti cuvinte legate de ceea ce este interesat copilul, acest lucru favorizeaza dobandirea vocabularului util, chiar daca acesta va spune aceste cuvinte cateva luni mai tarziu.
Chiar inainte de a fi capabil sa pronunte cuvinte, este important sa spuneti in cuvinte intentiile folosind fraze scurte.
- Cu putin timp inainte de a-si dezvolta un vocabular pe care puteti sa-l intelegeti, intentiile pe care copilul stie cum sa transmita devin tot mai diverse. Incepe sa-si insoteasca sunetele cu actiuni (de exemplu, arata o jucarie delanga el printr-un sunet insistent ca "Da Da Da"). Punerea in cuvinte a intentiei sale inainte de a trece la actiune (de exemplu, "Vrei sa-ti dea tata trenul ?"), faciliteaze trecerea de la actiunile sale la cuvinte.
- Atunci cand copilul incepe sa vorbeasca, lipsa de claritate a cuvintelor pe care le rosteste il determina sa-si finalizeze cuvintele cu gesturi si cu actiuni. Prin urmare, este foarte important sa spuneti in cuvinte ceea ce ati inteles din ideea lui. Asigurati-va ca ati inclus in raspunsul vostru si cuvantul pe care credeti ca l-ati auzit. Daca il pronuntati cu atentie, copilul va avea un model bun de urmat in urmatoarea sa incercare.
Raspunsurile dumneavoastra, ajustate pentru intentiile copilului , ii ofera o mare satisfactie dar si o cheie esentiala pentru dezvoltarea limbajului sau.
MOBILE
//PArenting ADS vers 2019 300x250_4