Pentru a-ti putea vindeca ranile emotionale, primul si cel mai important lucru este sa vrei sa le deschizi si sa le cureti. 

Comparabil cu ce face doctorul atunci cand ai o rana care se infecteaza, nu? El va lua un bisturiu, va deschide rana si o va curata.

In cazul ranilor emotionale, bisturiul este ADEVARUL. El actioneaza ca un bisturiu pentru ca deschiderea ranilor si curatarea lor este un proces dureros.

Primul lucru pe care il poti face spre vindecare este sa iti spui tie insuti ADEVARUL. Sa fii sincer cu tine si sa te eliberezi de sistemul tau de negare, de minciuni, de evitare.

Nedreptatile, tradarile, suferintele care ti-au acoperit corpul emotional de rani iti cauzeaza o suferinta pe care tu alegi sa o traiesti.

Schimba perspectiva din care privesti toate aceste experiente si este posibil sa descoperi lectii de viata cu foarte mari si importante intelesuri pentru ceea ce esti astazi.

Suferinta este o alegere. Asa cum si iertarea este o alegere.

Tu cum alegi sa traiesti?

Cel de-al doilea lucru important de care ai nevoie pentru vindecarea ranilor tale emotionale (dupa curatarea lor cu ADEVAR) este IERTAREA.

Nu exista o alta cale mai buna decat a practica iertarea.

Este necesar sa il ierti pe cel care te-a ranit (chiar daca acum consideri ca nu merita) pentru binele tau. 

TU nu meriti sa suferi de fiecare data cand iti aduci aminte de ceea ce s-a petrecut candva. 

A readuce din memorie trecutul si a te intrista continuu din cauza lui, nu face decat sa adanceasca ranile si sa le otraveasca iar si iar.

Numai ranile nevindecate dor atunci cand sunt atinse iar acest lucru creeaza in tine reactii nedorite, enervare, furie care, desigur, sunt disfunctionale. 

  • Ce rezolvi atunci cand te infurii? 
  • Ce beneficii ai de pe urma emotiilor negative induse de amintirea trecutului?

Odata ce incepi sa practici acest exercitiu al iertarii vei vedea urmatorul rezultat: Daca o imagine, o persoana iti aminteste despre cineva care te-a ranit, tu nu vei mai suferi, nu vei mai avea reactii emotionale pentru ca rana ta a fost deja vindecata.

simona constantinescu psiholog

Vestea buna este ca nu suntem nevoiti sa invatam iertarea. Noi ne-am nascut cu ea in sange.  

Priveste copiii care se joaca, apoi se iau la cearta pentru ceva ce nu le-a placut. Probabil vor fugi la mamele lor, isi vor descarca emotiile, apoi se vor intoarce la locul de joaca. Mamele vor incepe discutii in contradictoriu, neluand in seama ca ei s-au impacat deja si isi continua jocul.  Copiii trec foarte usor peste supararea lor si continua sa se joace, in timp ce mamele lor vor continua sa se certe pentru ce au facut copiii lor.

Adevarata noastra problema este orgoliul. El nu ne lasa sa uitam, continuam sa turnam gaz pe foc si sa ne reamintim ca nu putem ierta. Nu lasa orgoliul si “toanele” sa te tina prizonier in capcana propriei tale minti. Incepe sa practici iertarea chiar daca, la inceput, ti se va parea dificil. Odata inceput, vei vedea ca va deveni o obisnuinta. 

Nu ai alta cale decat incercarea.

Practica acest exercitiu cat mai des si va veni acel moment in care vei simti nevoia sa te ierti si pe tine, pentru toate ranile pe care le-ai creat in tot acest rastimp, cu gandul la “uite ce mi-ai facut!”.
Iertarea de sine duce la acceptarea de sine iar aceasta duce la iubirea de sine.

Actul suprem de iertare este iertarea de sine.

Prin urmare, iertarea este un act de iubire de sine!

Autor: Psiholog Simona Constantinescu

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole