Majoritatea părinților își masoară valoarea după succesul copiilor.

Alții, care s-au prins de discursul anti-concurență și presiune școlară, și-au spus că nu vor decât să aibă copii fericiți.

Și asta e o capcană la fel de mare, să crezi că rolul tău este să fentezi, în orice moment, stările de disconfort probabil ale copilului. Acest tip de parenting nu poate fi bun, pentru că își trage deciziile tot din frică.

Realitatea e că toți copiii vor experimenta durere. Nu se poate fugi de tristețe, de neprevăzut, de căderi, de boală sau umilință. Frica ne-a învățat să educăm în ei ideea că ce se simte inconfortabil e rău, e formă de nenoroc sau de ratare personală și e prilej de fugă, negare, vinovăție sau victimizare.

Un părinte care nu a înghițit încă gogorița despre fericirea copilului va ști să îl facă să se simtă inconfortabil la timp, ca să îl intâlnească firesc cu lecțiile rezilienței, ale toleranței. Va ști să treacă peste lacrimi sau furii pentru că vede limita sănătoasă și un bine mai înalt, pe termen lung. Un părinte sănătos, care nu vede lumea doar între succes și fericire, va ști să spună nu, să caute și drumul mai dificil, și calea mai dureroasă către un adevăr.

Oana Moraru

Copiii au nevoie să simtă viața așa cum e - o țesătură de lumini și umbre. Să învețe curajul de a sta în spațiul tristeții sau al frustrării fără să se atârne imediat de soluții exterioare sau să fugă de ce simt.

Parinții își pot măsura valoarea nu prin câte ornamente ale luminii stau artificial în palmaresul copilăriei. Ci prin cât firesc există în trăirea bucuriei și a frustrării, deopotrivă.

Articol preluat de pe pagina Oana Moraru

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...