Sinele fals este un fel de personalitate de imprumut care poate fi adaptata societatii, dar care lasa subiectului un sentiment acut de inutilitate, vid pentru ca acesta, in loc sa integreze experientele mediului in self-ul sau, isi transforma self-ul la mediu, pentru ca nu se poate adapta la acesta.

Este un mecanism de aparare.

Sinele fals se creeaza pentru a putea face fata evenimenteleor dureroase din viata ta. Pentru ca nu ai avut alta cale, nu ai avut alte instrumente, a trebuit sa te disociezi, sa creezi un sine fals care sa te ajute sa ii faci pe plac persoanei “abuzive”, sa supravietuiesti. 

Acest sine fals, insa, contine niste tipare care te fac sa actionezi si azi in maniera in care a rebuit sa actionezi in copilarie pentru a putea supravietui.

Poate ca si azi trebuie sa faci pe plac cuiva pentru a primi mancare, caldura, iubire sau pentru a evita sa fii ranit emotional, fizic, verbal, etc. Acest tipar poate continua si in viata ta de adult si, poate ca si azi, esti cel care face pe plac celorlalti pentru a ramane in siguranta.

sinele fals si sinele autentic

Cel mai probabil, la vremea respectiva, te aflai in o relatie de victim-abuzator (persecutor), iar faptul ca si azi continui sa faci acest lucru, nu va face decat sa fii perceput ca o victima si sa fii tratat ca atare. Mirosul sangelui atrage pradatorul. Abuzatorii te vor folosi pentru ca vei fi detectat de radarul lor si te vor folosi, fara sa iti ofere nimic inapoi - energie sau iubirea pe care o meriti.

O iubire cu conditii nu este iubire. Dar acest lucru l-ai invatat: pentru a primi iubire, trebuie sa te comporti intr-un anume fel, sa fii perfect sau sa nu gresesti. 
Dar este normal ca un copil sa nu mai fie iubit pentru ca a gresit? Numai daca este perfect? Numai daca nu greseste? Numai cand este folosit de parintii lui?

Simte iubirea pentru acel copil neajutorat, iubeste-l pentru ca asta merita orice fiinta umana. Permite iubirii sa iti intre in suflet, primeste compasiunea pentru copilul tau interior, trateaza-te ca pe copilul tau pretios.

Fii sinele tau autentic, serveste-i pe ceilalti sanatos, in relatii umane interdependente, si nu fiind dependent sau codependent. 

Acest lucru te va ajuta sa te tii departe de relatii sau actiuni daunatoare pentru tine ori cele de tip abuzator-victima.

Sinele tau adevarat este sub toate aceste programe de supravietuire care te fac sa actionezi in functie de asteptarile altora! sursa: Psiholog Simona Constantinescu

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole