Am mai scris despre divort si custodie din perspectiva psihologica. Este foarte important ca parintii care trec prin furtuna divortului sa inteleaga care sunt implicatiile asupra copiilor si sa nu se mai foloseasca de copii pentru a-si alina durerile sau pentru a-l rani pe fostul sot. Realitatea pe care o intalnesc este ca majoritatea cazurilor de divort si custodie se rasfrang in mod dureros asupra copiilor, datorita dezorientarii, ranilor si resentimentelor nerezolvate ale parintilor. Lucrurile pot fi gestionate altfel, intr-un mod constient, bazat pe atentie, respect si compasiune pentru durerea tuturor celor implicati in procesul de divort si separare, nu pe frica, vinovatie, resentimente si durere.

In interesul copiilor, dar si in interesul propriei vindecari si eliberari emotionale, va rog dragi parinti care ati trecut sau treceti prin divort, reflectati la gesturile voastre incarcate de durere care pot rani si care totodata va pot rani pe voi insiva!

DRAGA MAMA SI TATA, sunt doar un copil, aşa că vă rog...

 1. Să nu vorbiţi urât despre celălalt părinte. (Mă supără și mă rănește emoțional! De asemeni, mă face să mă simt prost!).
 2. Să nu îmi interziceţi vizitele sau să mă împiedicaţi să vorbesc cu celălalt părinte la telefon (Acest lucru mă întristează foarte tare)
 3. Să nu vorbiţi despre prietenii sau rudele celuilalt părinte (Lăsaţi-mă să îmi pese de cineva chiar dacă vouă nu vă pasă).
 4. Să nu îmi lăsaţi mesaje scrise atunci când plec sau să mi le puneţi în geantă (Acest lucru mă face să mă simt incomod).
 5. Să nu îl ignoraţi pe celălalt părinte sau să staţi în părţi opuse ale încăperii în timp ce sunteți la şcoală sau la sport (Mă simt ruşinat faţă de ceilalţi copii. Comportaţi-vă ca părinţii mei, fiţi prietenoşi unul cu celălalt, chiar şi dacă o faceţi doar pentru mine).
 6. Să nu mă rugaţi să păstrez secrete faţă de celălalt părinte (Secretele faţă de unul dintre voi, mă fac să mă simt neliniştit şi îmi crează un sentiment de vinovăţie).
 7. Să nu vă certaţi în faţă în față sau la telefon atunci când sunt și eu prin preajmă! (Acest lucru îmi întoarce stomacul pe dos).
 8. Să nu vorbiţi despre divorţ sau alte lucruri de adulţi în fața mea (Asta mă face să mă simt rău. Vă rog să nu mă amestecaţi în aceste lucruri!).
 9. Să mă presați ca să spun că vă iubesc mai mult decât pe celalalt şi să nu mă forțați să spun cu care dintre voi vreau să locuiesc (Eu vă iubesc pe amândoi).
 10. Să nu îl învinuiţi în faţa mea pe celălalt părinte pentru divorţ ori pentru alte neplăceri din viaţa dvs. (Acest lucru e chiar teribil pentru mine! Vreau doar să fiu un copil, aşa că vă rog, vă rog, să încetaţi să mă puneţi pe mine la mijloc).
 11. Să nu vorbiţi despre bani sau pensia alimentară (Mă face să mă simt vinovat că exist și să mă simt mai degrabă un lucru decât o ființă umană, copilul vostru).
 12. Să nu mă faceţi să mă simt prost atunci când îmi exprim bucuria că mă voi întâlni cu celălalt părinte (Asta mă face să îmi fie frică să vă spun ceea ce simt).
 13. Să nu îmi întrerupeţi timpul când ar trebui să fiu în compania celuilalt părinte prin telefoane dese ori prin planificarea altor activităţi pentru mine.
 14. Să mă lăsaţi să vă iubesc pe amândoi şi să vă văd pe amândoi pe cât de mult posibil! Fiţi flexibil chiar şi atunci când acest lucru nu e menţionat în sentinţă (Mă ajută să am o relaţie de calitate cu amandoi și să cresc ca un adult om complet).
 15. Să nu mă rugaţi să spionez pentru dvs. atunci când mă aflu la celălalt părinte! (Acest lucru mă face să mă simt neloial şi necinstit).
 16. Să mă lăsaţi să îmi duc din lucruri la cealaltă casă atâta timp cât pot să le aduc înapoi (În caz contrar, îmi daţi de gândit cum că mă trataţi şi pe mine ca pe un obiect).
 17. Să nu puneţi întrebări despre viaţa celuilalt părinte sau despre timpul petrecut împreună (Asta mă face să mă simt incomod. Doar ca să ştii asta).
 18. Să nu mă trataţi ca pe un adult discutând cu mine lucruri despre care nu ar trebui să ştie un copil (Mă stresează povara de a cunoaște aceste lucruri. Găsiţi-vă un prieten adult cu care să vorbiţi astfel de lucruri).
 19.  Să nu mă puneţi să îi transmit mesaje verbale celuilalt părinte (Mă simt prost când mă puneţi la mijloc între voi. Mai bine sunaţi şi vorbiţi direct, prin SMS ori prin e-mail).
 20. Să realizaţi că am două case, nu numai una. E important pentru mine să petrec timp îm ambele case, cu amândoi (Nu contează cât timp petrec acolo).
  (Sursa: Asociatia Romana pentru Custodie Comuna)

divort cu copii

Sunt parinti ce si-ar dori sa aiba un manual pentru divort, pentru a sti cum si ce sa faca cu copilul dupa, dar de multe ori ranile noastre sunt atat de dureroase incat ranim chiar si pe cei ce ii iubim mai mult.

Autor: Psiholog Monica Bors

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole