Cateva teste de memorie speciale realizate de cercetatori in randul bebelusilor cu varsta de 5 luni, au aratat ca sugarii pot fi incapabili de exprimare, dar isi pot aminti mai usor unele lucruri asocialte cu emotiile lor pozitive - de exemplu atunci cand parintii se joaca cu ei, cand vorbesc cu ei sau cand rad.

Mai multe studii anterioare au demonstrat faptul ca bebelusii sunt sensibili la emotii, inclusiv la emotii legate de animale.

Ross Flom de la Universitatea Brigham Young a fost autorul principal al studiului, care a fost publicat in ziarul: Dezvoltarea si comportamentul bebelusilor. El a spus intr-o declaratie: "S-au realizat studii legate de memoria sugarilor, despre diferentele din starile lor emotionale, dar noi suntem primii care am realizat o cercetare legata de modul in care aceste emotii influenteaza memoria bebelusilor."

Cum putem afla ce intelege un bebelus de doar 5 luni? Pentru ca bebelusii nu se pot exprima verbal, echipa de cercetare a monitorizat miscarile ochilor si a masurat cat de mult se uita bebelusii la o anumita imagine.

Pentru debutul testului s-a oferit voluntar un grup format din mame cu bebelusi de 5 luni. Mamele i-au asezat pe bebelusi in fata monitorului unde a aparut cineva pe ecran si a inceput sa vorbeasca bebelusului pe un ton fie de bucurie, neutru sau pe un ton furios. Dupa ce a vorbit adultul, imaginea de pe ecran a fost inlocuita cu o forma geometrica pe ecran. Cercetatorii au vrut sa adauge atasamente emotionale imaginilor, pentru a investiva daca acestea influenteaza sau nu retinerea informatiilor.

amintiri bebelusi

Dupa cinci minute de la acest test de "expunere emotionala", cercetatorii au observat ca unii bebelusi au vazut doua forme geometrice alaturate: o forma noua si forma originala care a fost utilizata in studiu.

Urmatorul pas pentru echipa de cercetare a fost de a inregistra de cate ori privirea bebelusului se schimba de la o imagine la alta si cat timp petrece acesta uitandu-se la fiecare forma. A doua zi, cercetatorii au repetat testul cu bebelusii ramasi, monitorizand miscarile ochilor lor pe masura ce le aratau cele doua imagini.

Concluzia

Amintirile bebelusilor nu s-au imbunatatit daca forma a fost asociata cu un ton negativ dar se imbunatateau semnificativ cand formele erau asociate cu vocile pozitive. Publicatia Medical Daily a raporat: "Luand in considerare intervalul de 5 minte, bebelusii expusi la tonul fericit au aratat o preferinta de incredere pentru forma geometrica nou introdusa in comparatie cu imaginea pe care nu au vazut-o anterior." Sugarii care au auzit o voce neutra sau o voce furioasa nu au aratat aceeasi preferinta. Dupa o zi insa, bebelusii expusi atat la vocea fericita cat si la cea neutra au aratat o preferinta de incredere pentru forma geometrica noua. Cu toate acestea, asociata cu o voce negativa, furioasa, forma nu s-a mai pastrat in memoria lor."

Ross Flom a explicat: "Credem ca ceea ce se intampla este faptul ca afectele pozitive sporesc si stimuleaza sistemul de atentie al bebelusilor. Prin stimularea acestui sistem, noi stimulam de fapt capacitatea lor de procesare si probabil de retinere a formelor geometrice."

sursa: http://www.collective-evolution.com/2014/11/30/good-times-is-the-only-memories-that-babies-can-remember/

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole