Indiferent cat de vinovat te simti, nu poti schimba trecutul.

Vinovatia nu te ajuta la nimic, ea nu face altceva decat sa iti diminueze increderea in tine. Iar, fara sa ai incredere in tine,  poti doar sa actionezi in prezent in asa fel incat, daca este posibil, sa schimbi consecintele actiunilor tale din trecut.

Astazi poti doar sa accepti trecutul, sa actionezi pentru a schimba ceea ce mai poate fi schimbat, iar daca asta nu este posibil, tot ce mai poti sa faci este sa iti asumi greselile si sa inveti din ele.

Asumarea responsabilitatii, dublata de actiuni concrete si de invataminte insusite. Vinovatia nu ajuta la nimic.

Indiferent cat de mult te ingrijorezi in privinta viitorului, nu vei putea sa-l schimbi prin anxietatile si ruminatiile tale. Ceea ce poti sa faci insa, este sa te folosesti de ingrijorare pentru a constientiza exact de unde pot aparea pericolele, sa-ti faci un plan si sa actionezi in asa fel incat sa minimalizezi sau chiar sa inlaturi impactul problemelor pe care le prevezi.

In loc sa stai si sa contempli drobul de sare, mai bine actionezi si il inlaturi. Actiunea este solutia si in acest caz. Daca vrei ca viitorul sa nu fie ca cel care te ingrijoreaza, mobilizeaza-te si actioneaza pentru a-l crea in acord cu visurile tale, nu cu temerile tale. Ingrijorarea in sine nu rezolva nimic, insa ea poate sa iti arate ce s-ar intampla daca nu ai actiona.

Foloseste-ti temerile, nu te bloca in ele, actioneaza si inlatura pericolele pe care le prevezi. Viitorul nu este ceva predefinit, ci il creezi chiar tu prin actiunile sau non-actiunile tale.

Autor: Ursula Sandner

Psiholog Ursula Sandner

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole