Indiferent cat de vinovat te simti, nu poti schimba trecutul.

Vinovatia nu te ajuta la nimic, ea nu face altceva decat sa iti diminueze increderea in tine. Iar, fara sa ai incredere in tine,  poti doar sa actionezi in prezent in asa fel incat, daca este posibil, sa schimbi consecintele actiunilor tale din trecut.

Astazi poti doar sa accepti trecutul, sa actionezi pentru a schimba ceea ce mai poate fi schimbat, iar daca asta nu este posibil, tot ce mai poti sa faci este sa iti asumi greselile si sa inveti din ele.

Asumarea responsabilitatii, dublata de actiuni concrete si de invataminte insusite. Vinovatia nu ajuta la nimic.

Indiferent cat de mult te ingrijorezi in privinta viitorului, nu vei putea sa-l schimbi prin anxietatile si ruminatiile tale. Ceea ce poti sa faci insa, este sa te folosesti de ingrijorare pentru a constientiza exact de unde pot aparea pericolele, sa-ti faci un plan si sa actionezi in asa fel incat sa minimalizezi sau chiar sa inlaturi impactul problemelor pe care le prevezi.

In loc sa stai si sa contempli drobul de sare, mai bine actionezi si il inlaturi. Actiunea este solutia si in acest caz. Daca vrei ca viitorul sa nu fie ca cel care te ingrijoreaza, mobilizeaza-te si actioneaza pentru a-l crea in acord cu visurile tale, nu cu temerile tale. Ingrijorarea in sine nu rezolva nimic, insa ea poate sa iti arate ce s-ar intampla daca nu ai actiona.

Foloseste-ti temerile, nu te bloca in ele, actioneaza si inlatura pericolele pe care le prevezi. Viitorul nu este ceva predefinit, ci il creezi chiar tu prin actiunile sau non-actiunile tale.

Autor: Ursula Sandner

Psiholog Ursula Sandner

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole