Centru de training dedicat educatiei timpurii
28 noiembrie 2012, Strada Chiparosului nr.34, sector 3, București: Fundația Acorns...
Am ales cele mai reprezentative colinde din diferite parti ale tarii, pe care ascultandu-le ne indeamna pe noi toti la a ne cunoaste si la a ne redescoperi ca si neam, ca si esenta. In aceste colinde gasim pe taranul roman transfigurat. Gasim o mixtura dintre spriritual si material, gasim autenticitatea sufleteasca care l-a facut pe omul simplu sa cante de bucurie si sa-si sarute cu dragoste pamantul.
Cautand si citind versurile a zecilor si sutelor de colinde, am gasit pe langa frumusetea cu care erau alcatuite, mesajul lor moralizator expus intr-o lumina blanda dar totodata ferm, mesaj care il veti gasi si in aceste colinde de pe album, care odinioara statea la baza unei bune organizari a comunitatii satesti.
In colindele romanesti gasim totodata sacrul si profanul. In colinda de craciun este cantata bucuria Nasterii Domnului, bucuria mantuirii care a venit prin nasterea lui Iisus. Specific « Colinda de Craciun », dat fiind faptul ca noi romanii suntem un popor care avem si alte colinde, cum ar fi cele vanatoresti, semanatoresti, colindele Sfintelor Pasti, colindele secerisului etc. care au insemnat cele mai importante evenimente din viata satului romanesc si care au transmis din vechime si pana astazi, traditia acestui neam binecuvantat.
Mai multe colinde de Paul Antonescu de pe albumul Colinda din Strabuni puteti asculta si aici.
Colinda a reusit sa se pastreze pana in zilele noastre marcand din Ajun si pana in a treia zi de Craciun viata spirituala a comunitatii. Colindele dedicate Nasterii Domnului sunt de fapt o expresie a rugaciunii. Colinda este cantarea catre Dumnezeu,este cantare pentru biruinta omului in momentul venirii lui Iisus, fiind de fapt concretizarea sacrei legaturi dintre Dumnezeu si om.
Se spune ca la Craciun cerurile sunt deschise, Dumnezeu aude aude rugaciunea omului, aude sufletul curat care este purificat in timpul postului, in timpul pregatirii pentru marele eveniment.
In Ajunul marii sarbatori cetele de colindatori vestesc sarbatoarea cea mare prin colinde care se canta de la asfintitul soarelui pana la rasaritul acestuia in zori, la toata comunitatea, unind-o simbolic si transformand-o intr-o biserica.
Colindatul atat la tara cat si la oras a ramas o sarbatoare a comunitatii,a copiilor si tinerilor care colinda ca si a celor care primesc colindatori rasplatindu-i cu daruri si contribuind astfel la pastrarea datinilor stravechi.
Puteti sa achizitionati acum pentru dvs. sau pentru persoanele dragi dvs. CD-ul « Colinda din Strabuni » la un pret promotional de 15 RON (TVA inclus) direct de la artisiti sunand la numerele de telefon : 0760055573 sau 0746178901/ 0751711408, sau prin e-mail la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Pentru cantitati mai mari se ofera un discount semnificativ.