La scurt timp dupa nastere, in spital, i se face bebelusului un test pentru a detecta anumite boli metabolice. La 21 de zile de viata, copilul poate beneficia de un al doilea de test pentru depistarea bolilor transmise in mod ereditar.

Cel de al doilea test este voluntar si gratuit. Analiza de urina de la nou-nascut va depista si trata boala precoce care ar putea sa afecteze dezvoltarea acestuia (de exemplu, tirozinemie si acid lactic congenital).

Proba de urina la domiciliu

In scopul de a preleva in mod corespunzator proba de urina, veti avea nevoie de un instructaj si de cateva materiale: prelevati proba din urina de dimineata, inainte de colectare nu utilizati o carpa umeda pentru a spala funduletul copilului, nu aplicati creme sau uleiuri pe fese.

Ce este o boala metabolica?

  • bolile ereditareBolile metabolice sunt cauzate de prezenta unor defecte ale genelor. Aceste defecte perturba modul in care organismul dezvolta si distruge anumite proteine sau  anumite enzime.
  • Bolile metabolice afecteaza, de obicei, mai mult de un organ al corpului (uneori chiar toate organele). Cele mai multe dintre aceste boli sunt cauzate disfunctii majore.
  • Aceste boli pot lua diferite forme, in functie de varsta la care a inceput, severitatea si modul de transmitere a lor.

 

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole