Nu există dovezi de bună calitate pentru intervenţii sigure în ceea ce priveşte prevenirea retinopatiei prematurităţii, spun cercetătorii de la Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, pe baza unei meta-analize efectuate de ei. “Retinopatia prematurităţii este una din morbidităţile majore ale copiilor născuţi prematur, afecţiunea având efecte de lungă durată asupra vederii. O echipă de medici şi asistente de la Mayo Clinic a încercat să reducă incidenţa retinopatiei la prematurii îngrijiţi în terapia intensivă neonatală. Ca parte a proiectului de ameliorare a calităţii îngrijirilor, am dorit să evaluăm cele mai bune dovezi pentru reducerea riscului de retinopatie şi aşa am efectuat o meta-analiză”, spune Dr. Jennifer Fang, specialist în medicină neonatală-perinatlă la Mayo Clinic, prim autor al studiului.

Dr. Fang şi colegii săi au căutat în literatură studii comparative, atât randomizate cât şi observaţionale, care au evaluat intervenţiile nutriţionale, managementul terapiei cu oxigen, transfuziile de sânge şi reducerea ratei infecţiilor şi care au raportat incidenţa retinopatiei prematurităţii şi mortalitatea prematurilor născuţi la mai puţin de 32 de săptămâni de sarcină. Ei s-au concentrat apoi pe 67 de studii implicând peste 21.800 prematuri.

retinopatia prematuri

Aceasta este “prima meta-analiză amănunţită a intervenţiilor care au evaluat factori de risc multipli modificabili despre care se crede că se asociază cu creşterea incidenţei retinopatiei prematurităţii”, spun cercetătorii. Rezultatele sugerează că suplimentarea cu vitamina A şi nutriţia parenterală precoce agresivă pot reduce orice formă de severitate a retinopatiei prematurităţii în timp ce alimentaţia cu lapte matern, suplimentarea cu vitamina E şi terapia cu inozitol pot modifica riscul de retinopatie severă sau care să necesite intervenţie chirurgicală.

Datele meta-analizei sugerează, de asemenea, că ţintirea unor saturaţii mai mici în oxigen reduce riscul pentru orice tip de severitate al retinopatiei şi pentru forme severe de retinopatie dar această tactică “trebuie abordată cu atenţie datorită potenţialelor efecte adverse asupra mortalităţii”, mai spun cercetătorii.

Ghidurile transfuzionale, folosirea precoce a eritropoietinei şi profilaxia cu fluconazol nu afectează riscul de apariţie al retinopatiei prematurităţii. “Marea limitare a acestei meta-analize este absenţa unor studii clinice bine structurate, mari. Aproximativ 75,000 de nou-născuţi se nasc înainte de 32 de săptămâni complete de sarcină în fiecare an în SUA iar retinopatia prematurităţii este una din morbidităţile cheie care pot duce la afectare neuro-developmentală pe termen lung la aceşti copii. Rezultatul acestui studiu sugerează că există o nevoie semnificativă pentru cercetare translaţională şi clinică pentru mai buna înţelegere a modului în care poate fi prevenită în siguranţă retinopatia prematurităţii la prematurii foarte mici”, spun autorii.

Această meta-analiză, mai spun ei, a fost, de asemenea, limitată de “heterogenitatea intervenţiilor chiar şi în cadrul categoriilor descrise anterior (de exemplu variaţii ale dozelor şi modului de administrare al vitaminelor şi medicamentelor, a strategiilor de alimentaţie enterală şi parenterală, definirea saturaţiilor ţintă de oxigen, nivelele prag de hemoglobină pentru transfuzii, etc. Cu toate acestea, caracteristicile studiului au fost atent revizuite înainte de meta-analiză pentru a putea furniza o sinteză logică a dovezilor curente existente legat de prevenirea retinopatiei prematurităţii pentru a ghida îngrijirea prematurilor”. Dr. Fang spune că “Aşa cum se întâmplă totdeauna în medicină, trebuie să ne îngrijim pacienţii în baza celor mai bune dovezi existente în prezent. Pentru prevenirea retinopatiei prematurităţii aceasta înseamnă concentrarea pe alimentaţie precoce optimă şi încurajarea folosirii exclusive a laptelui matern la copiii cu greutate foarte mică la naştere. Mai sunt necesare cercetări pentru a identifica cele mai sănătoase concentraţii-ţintă de oxigen pentru prematuri şi pentru a înţelege mai bine modul în care vitaminele şi alte suplimente pot reduce riscul de retinopatie.

sursa: medscape.com

Traducere: BABY CARE SIBIU

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole