Copiii nascuti cu patru luni inainte de varful sezonului imbolnavirilor de raceala si gripa sunt cu 30% mai expusi riscului de a deveni astmatici, potrivit unui studiu publicat vineri in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. "Toti bebelusii sunt expusi acestui risc, iar el poate fi prevenit", a declarat Tina Hartert, directorul centrului Asthma Research din cadrul Universitatii Vanderbilt (SUA). Hartert a declarat ca medicii stiau de mult timp ca bebelusii nascuti in emisfera nordica in timpul toamnei, au un risc mai ridicat de a deveni astmatici, dar acest studiu a fost primul care a descoperit o legatura clara intre aceasta tendinta si varful activitatii virale din lunile de iarna.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 95.000 de registre medicale apartinand bebelusilor si mamelor lor din statul american Tennessee.

Medicii americani au descoperit ca toti bebelusii care au luat parte la realizarea studiului prezentau un risc crescut de a deveni astmatici daca sufereau de bronhiolita, o infectie a cailor pulmonare cauzata de virusul sincitial respirator (RSV). Copiii nascuti in timpul toamnei prezentau cel mai mare risc.

Factorii genetici sunt vinovati de predispozitia anumitor copii de a se imbolnavi de astm, dar in opinia lui Hartert, cei care activeaza acele gene sunt cauzele de mediu, precum infectiile virale din timpul iernii, in special infectiile cauzate de RSV.

Aproape toti copiii sunt infectati cu RSV la o varsta frageda, aceasta boala fiind de obicei contractata la varsta de 3 - 6 luni. In mod normal, aceasta viroza se poate vindecata fara complicatii.

"Trebuie sa dovedim ca prin prevenirea acestor infectii, putem preveni aparitia acestei maladii cronice care va dura toata viata (astmul)", a declarat Hartert. Probabil cea mai facila solutie ar fi elaborarea unui vaccin, insa un astfel de vaccin nu a fost realizat pentru moment. In acelasi studiu sa observat ca copii alaptati la san sunt supusi unui risc mult mai redus de imbolnavire cu astm.

Companiile farmaceutice specializate in obtinerea vaccinurilor, precum GenVec Inc si AstraZeneca si MedImune, lucreaza in prezent la obtinerea unui remediu eficient impotriva virusului RSV.

sursa: mediafax.ro

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole