Copiii de 9 şi 10 ani care iau micul dejun zilnic mai ales unul bogat cereale bogate în fibre au avut nivele mai mici ale glicemiei şi insulinei a jeun şi mai puţin alţi factori de risc pentru diabetul de tip 2, spune un studiu englez recent publicat. „dovezi din studii pe adulţi arată că există o legătură între lipsa micului dejun şi un risc crescut pentru diabet dar acesta este primul studiu care confirmă acest model şi la copii”, spune Angela S. Donin de la Population Health Research Institute al St George's University din Londra.

Nu este încă lar cum anume funcţionează micul dejun pentru a schimba riscul pentru diabet, mai spus ea. Donin şi echipa sa au analizat chestionarele legate de frecvenţa micului dejun şi măsurători ale greutăţii, taliei, compoziţiei corpului şi glicemia a jeun pentru 4116 copii aflaţi în clasele şcolare primare. Peste 3000 de copii au afirmat că iau micul dejun zilnic, 450 au declarat că iau micul dejun în majoritatea zilelor, 372 în unele zile şi 238 nu luau micul dejun de obicei.

Copiii care luau micul dejun zilnic au avut masă de grăsime mai mică, pliu cutanat şi rezistenţă la insulină mai mici decât cei care nu luau de obicei micul dejun. Cei care luau micul dejun zilnic au avut nivele medii de insulină după post cu aproape 27% mai mici decât cei cu mai puţine dejunuri dimineaţa, spun rezultatele publicate în septembrie online în PLOS Medicine.

Nivelele mari de insulină după post (rezistenţa la insulină) poate fi un precursor al dezvoltării diabetului de tip 2. Leptina, un hormon regulator al grăsimii produs de celulele grase şi proteina C reactivă, un marker al inflamaţiei au fost, de asemenea, crescute la cei care nu luau de obicei micul dejun.

Studiul a evaluat, de asemenea, factorii de risc cardiovascular şi a arătat că copiii care iau regulat micul dejun au mai mult HDL (colesterol cu densitate mare de lipoproteine) care este sănătos. „Există multe mecanisme potenţiale care pot determina acest lucru precum rolul micului dejun în întreruperea postului din cursul nopţii sau importanţa distribuţiei aportului energetic pe durata întregii zile”, a spus Donin. Noile rezultate le extind pe cele identificate deja la adulţi, spune Anne de la Hunty, consultant independent de nutriţie la Ashwell Asociates din Ashwell, UK. Cei care sar peste micul dejun au risc mai mare de a avea exces ponderal iar obezitatea are un rol bine cunoscut în riscul pentru diabet, mai spune Hunty.

Cu toate acestea, pentru că studiul se bazează pe observaţii la un singur moment în timp acesta „nu este capabil să demonstreze cauzalitatea sau măcar direcţia de cauzalitate”, mai spune de la Hunty. „O altă explicaţie pentru rezultatele acestui studiu ar fi faptul că copiii cu exces ponderal au risc mai mare de a sări peste micul dejun şi au mai mulţi factori de risc pentru diabetul de tip 2.. Nu poţi şti, dintr-un astfel de studiu, ce e primul - saltul peste micul dejun sau excesul de greutate al copilului”, spune de la Hunty, care nu a fost implicată în studiu.

criza suparare

Un nutriţionist a întrebat, de asemenea, 2000 de copii ce au consumat în ziua precedentă, inclusiv la micul dejun. 10% din copii consumaseră cereale bogate în fibre, cu cel puţin 3g de fibre per 40g cereale. Acei copii au avut nivele mai mici de insulină după post şi nivele mai reduse de rezistenţă la insulină faţă de copiii care au consumat cereale sărace în fibre, pâine prăjită, biscuiţi sau alte tipuri de mic dejun. „Datele noastre au arătat că copiii care iau micul dejun bogat în fibre au nivel mai redus de rezistenţă la insulină faţă de cei care consumă un mic dejun sărac în fibre şi pe această bază recomand un mic dejun bogat în fibre care va ajuta şi la asigurarea necesarului zilnic recomandat de fibre”, spune Donin. Fibrele din dietă ajută oamenii să aibă un mai bun control al zahărului din sânge afectând cantitatea de zahăr care este absorbită dar sunt necesare mai multe studii pentru a afla dacă fibrele determină ele însele un risc mai mic pentru diabet de tip 2 sau dacă doar influenţează acest risc.

Nu există încă suficiente dovezi pentru ca părinţii să schimbe ceea ce le oferă copiilor lor la micul dejun”, spune de la Hunty. „Personal, eu cred că orice mic dejun e mai bun decât nici un mic dejun dar dacă vă puteţi convinge copiii să ia un mic dejun cu cereale bogate în fibre cu ceva lapte ş fructe atunci acesta este un excelent start pentru o nouă zi. Dar dacă nu reuşiţi asta, nu vă îngrijoraţi.

După Kathryn Doyle, septembrie 2014; Reuters Health Information; 
Sursa:
Traducere realizata de BABY CARE SIBIU 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole