Du copilul la dentist, fara sa ii fie teama
Scopul acestui mic ghid este sa va ajute sa stiti care sunt pasii ce trebuie urmati...
Ignorata sau insuficient aplicata, igiena dentara este un aspect esential al vietii deoarece dantura, pe langa rolul practic pe care il joaca in mestecarea alimentelor reprezinta si un element esential al aspectului fizic. In aceste conditii, asigurarea unei igiene dentare inca din zorii primilor ani de viata este esentiala si este la fel de importanta ca si orice alt aspect legat de ingrijirea copilui, iar primii pasi in acest sens ii poti face inca din primele luni de viata ale micutului tau. Daca nu stii cum afla in cele ce urmeaza.
Pot incepe igiena dentara a copilului meu chiar de dinainte de a incepe sa ii iasa dintisorii?
Da, igiena gurii este esentiala chiar daca dintisorii nu au aparut inca asa medicii recomanda sa iti faci un obicei ca de fiecare data cand ii faci baie sa ii si speli gingiile cu apa si cu o carpa curata.Pur si simplu ruleaza-ti o bucatica de carpa curata pe degetul aratator si foloseste-o pentru a-i freca usor gingiile. Oricum, deocamdata nu este nevoie sa folosesti si pasta de dinti motiv pentru care repetarea procedurii de curatare a gingiilor la fiecare baie este suficienta.
Este bine sa stii si faptul ca bacteriile din gura nu pot afecta de regula gingiile pana cand primii dinti nu incep sa iasa dar pe de alta parte este foarte dificil sa iti dai seama cand se intampla acest lucru, motiv pentru care este mai bine sa incepi cu spalatul gingiilor cat mai din timp.
Nu in ultimul rand, prin spalarea gingiilor vei crea o rutina pe care si copilul tau si-o va insusi si care va ajuta mai tarziu la tranzitia spre periajul normal al dintilor.
Pe masura ce incep sa ii apara primii dintisori, dupa varsta de sase luni, este indicat sa renunti la obiceiul de spalare a gingiilor cu carpa si sa te orientezi spre o periuta de dinti special conceputa pentru bebelusi, adica una cu un cap de periere mult mai mic, cu peri mai mici dar si cu un maner ergonomic si cauciucat ce iti va permite o apucare mai buna si o precizie crescuta. Si chiar daca nu i-au iesit inca dintisorii nu te ingrijora foarte tare pentru ca exista cazuri in care primii muguri nu apar decat tarziu intre a 15-a si a 18-a luna de viata.
Chiar daca ai trecut la periuta asta nu inseamna ca trebuie sa apelezi si la pasta de dinti. Pentru moment periajul este suficient, insa acesta trebuie facut intr-un mod corect pentru a asigura o buna curatare. Ai grija sa perii gingiile atat pe interior cat si pe exterior, cel putin de doua ori pe zi. De asemenea, daca bebelusul tau te lasa nu uita sa ii cureti si limba deoarece acolo se ascund bacteriile ce dau o respiratie urat mirositoare.
Un alt aspect la care trebuie sa ai mare grija este periuta de dinti: la primele semne de uzura, cumpara alta si arunc-o pe cea pe care ai folosit-o pana acum.
Dintisorii bebelusului tau, odata aparuti, vor fi intr-o continua crestere, motiv pentru care nu le-ar strica putin fluor in plus. Acest mineral este esential in prevenirea cariilor dentare, ajutand la intarirea smaltului dentar, prevenind efectele cauzate de acizi si bacterii.
In ceea ce priveste cantitatea de fluor este bine de stiut ca in general aproape toate sursele de apa din orase sunt fortifiate cu fluor iar de pe etichetele apelor minerale din comert poti afla usor cantitatea de fluor continuta de acestea.
Daca insa stai la sat iar apa consumata la voi in casa provine dintr-un put de adancime sau dintr-o fantana poate ar fi indicat sa cumperi un set de testare a nivelului de fluor. Daca rezultatele arata o concentratie mai mica de 3 parti la milion intreaba-ti medicul daca ar trebui sa ii dai copilului tau un supliment alimentar cu fluor ( cantitatea ideala la copii sub trei ani este de 25 de miligrame pe zi).
Desi fluorul in cantitati mici este benefic, in cantitati mari poate fi periculos atat pentru dantura de lapte a copilului cat si pentru cea adulta pe care pot aparea pete albe in caz de supradoza de fluor ( o afectiune denumita fluoroza).
In alta ordine de idei, expertii in domeniu recomanda ca parintii sa astepte macar pana cand copilul implineste varsta de doi ani inainte de a incepe sa foloseasca in periajului dentar al micutului pasta de dinti si chiar si atunci, cantitatea de pasta nu trebuie sa depaseasca dimensiunile unui bob de mazare. Asta in primul rand pentru ca micutii au tendinta sa inghita pasta de dinti, un obicei ce poate duce la randul sau la fluoroza.
Iata un subiect controversat in cazul caruia specialistii in domeniu nu au reusit sa se puna inca de acord. Unii dintre specialisti sunt de parere ca prima vizita la medicul stomatolog trebuie sa survina in jurul varstei de 3 ani, in conditiile in care, intre timp nu apare nici o complicatie sau medicul de familie nu decide ca este oportuna o trimitere la stomatolog.
Alti medici afirma insa ca o prima vizita trebuie efectuata intre 6 si 12 luni pentru a preveni eventualele probleme dentare inainte ca acestea sa se agravezesi sa duca la pierderea unuia sau mai multor dinti. In alta ordine de idei, medicul de familie sau cel pediatru la care este inscris copilul tau va trebui ca la fiecare control periodic sa verifice dantura micutului, sa vada daca dintii apar si cresc corespunzator sau daca exista vreo leziune.
Nu in ultimul rand, odata ce ti-ai dus copilul la stomatolog este bine sa ramai in evidenta unui singur medic si sa dezvolti o relatie pe termen lung cu acesta, aducandu-ti regulat copilul la control.
Cabinet stomatologie - Dentastyle - Galati