Chiar şi o leziune uşoară a memntranei fine mucoase a nasului poate duce la ruperea vaselor de sânge şi poate duce la hemoragie. Sugarii prezintă rareori hemoragii nazale dar copiii mici şi şcolarii au deseori astfel de hemoragii. Din fericire majoritatea copiilor trec peste aceste evenimente comune şi rareori serioase către vârsta adolescenţei.

Uneori există o tendinţă familială la hemoragie nazală. Mulţi copii prezintă hemoragii nazale fără un motiv aparent. De obicei hemoragiile nazale debutează brusc cu sânge care curge liber din una din nări. dacă hemoragi nazală apare noaptea copilul poate înghiti sânge în timpul somnului, sânge pe care îl va vomita sau elimina prin scaun ulterior. Majoritatea hemoragiilor nazale se opresc de la sine în decurs de câteva minute.

copil sangerare nazala

Sângerările nazale rareori semnalează o afecţiune mai serioase deşi hemoragia se poate datora unor leziuni. Copiii pot prezenta sângerări nazale după ce se scobesc în nas, copiii mici pot să îşi producă leziuni ale nasului încercând să îşi introducă diverse obiecte în nas. Copiii sunt predispuşi la hemoragii nazale când vremea este rece şi în lunile reci de iarnă atunci când mucoasa nasului este uscată, crăpată, prezintă cruste sau atunci când copiii au afecţiuni cronice precum rinita alergică care lezează mebrana mucoasă.

Copiii cu afecţiuni cronice care produc tuse puternică precum fibroza chistică pot avea, de asemenea, sângerări nazale. Şi părinţii copiilor cu boli de coagulare ale sângelui precum hemofilia şi boala von Willebrand trebuie să fie atenţi la obiceiuri dăunătoare precum scobitul în nas. Dacă copilul prezintă hemoragii nazale cu durată mai mare de 8-10 minute părinţii trebuie să meargă la medic pentru a exclude o afecţiune de coagulare a sângelui.

Se recomandă consult pediatric dacă:

  • copilul este palid, transpirat sau nu răspunde la stimulare
  • părintele crede că sângerarea a fost mare
  • copilul sângerează pe gură sau varsă sânge sau lichidul de vărsătură este maroniu, asemănător zaţului de cafea
  • copilul prezintă hemoragie nazală după ce şi-a suflat nasul sau a avut un traumatism în orice parte a capului.

Atenţie

Se recomandă consult pediatric înainte de a administra copilului ori ce fel de picături de nas sau spray-uri nazale pentru a trata probleme de la nivelul nasului sau a căilor respiratorii. Deşi se pot cumpăra fără prescripţie medicală pentru a înlătura congestia nazală unele medicamente pot intensifica congestia nazală după câteva zile de administrare. Congestia crescută este cunoscută ca efect de rebound şi poate fi chiar şi mai dificil de suportat şi de tratat faţă de problema iniţială. O soluţie naturală este spary-ul nazal cu soluţie salină.

Cum se opreşte o hemoragie nazală

  • calm: hemoragia nazală foarte probabil că nu este serioasă, părinţii trebuie să nu sperie copilul; copiii simt emoţiile părinţilor şi le pot prelua
  • aşezarea sau culcarea copilului pe o parte: părinţii trebuie să nu aşeze copiii pe spate pentru că astfel sângele se scurge în gât şi poate provoca vărsături
  • se recomandă să nu se obtureze nările prin înfundarea cu diverse obiecte sau cu şerveţele
  • se clampează ferm partea moale a nasului copilului - eventual cu o compresă, dacă nu există la îndemână compresă atunci cu degetele - şi se menţine presiune timp de 10 minute continuu fără a încerca să se vadă dacă sângerarea s-a oprit în acest timp; astfel de tentative pot reporni hemoragia
  • dacă sângerarea nu s-a oprit după 10 minute se repetă presiunea iar dacă hemoragia persistă şi după a doua presiune se recomandă consult pediatric sau la cel mai apropiat departament de urgenţă.

Deşi cele mai multe astfel de hemoragii sunt benigne şi autolimitate, copiii cu hemoragii nazale severe sau recurente din ambele nări trebuie evaluaţi de pediatru şi, dacă este necesar, trimişi la evaluare ORL.

După The Big Book of Symptoms: A-Z Guide to Your Child’s Health; American Academy of Pediatrics; 2015
Sursa: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/How-to-Stop-a-Nosebleed.aspx

Traducere realizata de BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole