Cel mai frecvent motiv pentru enurezis este ca probabil copilul dumneavoastra nu se trezeste atunci cand vezica lui nu este plina – iar acest lucru este o problema doar pentru ca produce multa urina in timpul noptii sau capacitatea vezicii este, intr-o anumita masura, mica. Atunci cand aveti un copil, enurezisul (face pipi in pat) vine la pachet. Copiii nu uda patul intentionat – si acesta este un lucru foarte important de retinut.

Atunci cand aveti un copil, enurezisul (face pipi in pat) vine la pachet. De fapt, in Marea Britanie, cel putin 15% din copiii cu varsta de peste cinci ani nici nu merg la baie noaptea. Cel mai frecvent motiv pentru enurezis este ca probabil copilul dumneavoastra nu se trezeste atunci cand vezica lui nu este plina – iar acest lucru este o problema doar pentru ca produce multa urina in timpul noptii sau capacitatea vezicii este, intr-o anumita masura, mica.

Udarea patului in timpul noptii, numita enurezis nocturn, reprezinta de eliminarea de urina in timpul somnului in mod involuntar. Udarea patului in timpul somnului este un aspect obisnuit la sugari si copiii mici (din acest motiv le punem scutece), dar este considerat a fi problema daca se manifesta la baieti peste 6 ani sau la fetite peste 5 ani. 

Enurezis-ul este frecvent la 15-20% dintre copiii de 5 ani, 7% din cei varsta de 7 ani si 1-2% dintre adolescenti si adulti. Enurezisul este de doua ori mai frecvent la baieti decat la fetite.

Copiii nu uda patul intentionat – si acesta este un lucru foarte important de retinut, in special in acele dimineti cand sunteti pus in fata faptului implinit, inca o data. Un lucru este sigur: problema nu poate fi rezolvata prin pedepsirea copilului. Este recomandabil sa va mentineti simtul umorului in astfel de situatii, care vor disparea in timp. Pana atunci insa, incercati urmatoarele tehnici.

Faceti acele “ore problematice” mai uscate

Micsorati aportul de lichide in ora de dinainte de culcare. Eliminati in special bauturile de tip cola si ciocolata calda care contine cofeina, substanta ce irita vezica urinara.

In cazul in care copilul dumneavoastra bea in mod obisnuit inainte de culcare o cana cu lapte, incercati sa-l convingeti sa renunte la acest obicei timp de o saptamana sau doua si observati efectul. Unii copii sunt alergici la proteinele din lapte, in principal cazeina, si la zer, iar alergia poate provoaca enurezis.

Inainte de culcare, copilul ar trebui sa se duca la toaleta. Acest lucru nu va face sa dispara enurezisul, dar va avea in vezica mai putina urina.

copil cu enurezisFaceti asfel incat rutina de dinainte de culcare sa fie calma si linistita. Joaca activa sau un program TV distractiv sporeste riscul aparitiei enurezisului. Cel mai bine este sa-i cititi o poveste sau sa il lasati pe el sa citeasca singur.

In cazul in care copilul dumneavoastra are sapte ani sau mai mult, luati in calcul cumpararea unei alarme pentru enurezis. Aceasta este un senzor cu baterie care scoate un sunet puternic cand detecteaza umiditate, conditionand copilul sa constientizeze nevoia de a urina si sa se trezeasca inainte de a o face. Nu trebuie sa renuntati daca alarma nu a dat rezultate intr-o saptamana sau doua: marea majoritate a copiilor raspund la aceasta tehnica dupa o perioada de o luna sau doua.

Limitati pagubele

Puneti pe patul copilului o folie impermeabila pentru protectia saltele (in supermarketuri puteti gasi pachete cu asfel de folii de unica folosinta). Acesta nu doar va va proteja salteaua, ci va va permite sa tratati acest accident drept exact ceea ce este – un accident, nu un dezastru. Atat dumneavoastra, cat si copilul dumneavoastra veti dormi mai bine stiind ca nu trebuie sa va ingrijorati ca veti avea mult de strans si de curatat.

Ajutorul copilului dumneavoastra

Lasati copilul sa va ajute cu toate treburile legate de aceasta probleme, cum ar fi spalatul asternuturilor, aranjarea patului sau imbracatul unei pijamale curate. Asigurati-va ca intelege ca aceasta participare nu este o pedeapsa, ci doar o responsabilitate.

Unele studii arata ca acei copii care prezinta enurezis  ar putea sa aiba niveluri anormal de mici de hormon antidiuretic ( ADH). Acest hormon ajuta rinichii sa retina apa, si daca exista o deficienta, in vezica ajunga mai multa urina. Doctorul va poate prescrie un spray nazal care contine o versiune sintetica a hormonului, spray ce poate fi folosit inainte de culcare. Cea mai eficienta este schimbarea comportamentului copiluilui cu ajutorul unei alarme peentru enurezis.

Cecetarile sugeraza ca un copil ai carui parinti au avut enurezis cand au fost mici are 70% sanse sa aiba aceiasi problema.

Articol de antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole