Du copilul la dentist, fara sa ii fie teama
Scopul acestui mic ghid este sa va ajute sa stiti care sunt pasii ce trebuie urmati...
Eruptia dentara poate fi luata drept un indicator al intregii cresteri, avand aceeasi valoare ca si greutatea, inaltimea sau, mai tarziu, la pubertate, aparitia caracterelor sexuale secundare.
Oricum ar fi, aparitia primului dinte de lapte, primul pas facut sau primul cuvant rostit de copil reprezinta evenimente de familie extrem de importante ce merita toata atentia si grija.
Fenomenul fiziologic de eruptie dentara ar putea fi descris ca o migrare a dintilor din profunzimea osului maxilar, unde au inceput sa se formeze inca din timpul vietii intrauterine, pana la aparitia lor completa pe arcada, ce se produce in doua etape: eurptia dintilor temporari si eruptia dintilor permanenti.
Aceasta etapa trece neobservata la unii copii insa la altii este insotita de o salivatie abundenta, o usoara inrosire a mucoasei gingivale la locul respectiv, durere la atingere si o usoara senzatie de mancarime in acel loc, refuzul de a manca si uneori febra. Aceste simptome pot fi isnotite si de plans, diaree, eritem fesier sau curgerea nasului. In toata aceasta perioada cat dureaza eruptia dentara copii saliveaza abundent si isi tin pumnul in gura. De fapt acesta este si motivul pentru care copilul simte nevoia sa isi suga mereu degetul, realizand astfel, in mod instinctiv, o manevra de descongestionare a mucoasei.
Daca tinem cont ca dintii temporari erup intre 6 luni si 2 ani si jumatate, iar cei definitivi intre 6 ani si 12 ani, cu exceptia maselei de minte care incepe sa erupa in jurul varstei de 18 ani sau mai tarziu, ne putem da seama daca un copil are varsta dentara in concordanta cu varsta biologica. Exista insa abateri plus-minus care sunt absolut normale dar de care trebuie sa tinem seama. Eruptia dentara poate prezenta variatii la aparitia ei, variatii cuprinse intre 6 luni in plus sau in minus la dintii temporari, si de un an la dintii permanenti.
De cele mai multe ori parintii asteapta cu mare nerabdare sa le apara copiilor dintii si apoi se multumesc cu rolul de observatori, asistand pasiv la evolutia ulterioara. Gresit! Odata cu aparitia dintilor nu am rezolvat nici pe departe problema dentara a copilului nostru. De-abia acum incepe marea problema a mentinerii sanatatii lor, a respectarii normelor de igiena, a prevenirii imbolnavirilor si a educarii copilului pentru acordarea unei atentii deosebite ingrijirii dentitiei.
Atentie!
- siropul si biscuitii speciali pentru dentitie nu au efectul calmant dorit si contin zahar;
- gelurile care amortesc gingiile risca sa fie inghitite si sa duca la amorteala gatului sau pot afecta deglutitia ori digestia;
- morcovii sau telina cruda au riscul de a sufoca;