Plante alergizante
Daca cea mai mare parte a plantelor toxice actioneaza prin substante toxice de...
Produsele pentru copii cu dermatită care sunt etichetate ca hipoalergenice conţin adesea ingrediente care pot determina reacţii alergice, arată un studiu recent publicat. Eticheta „hipoalergenic” nu este reglementată de FDA, spune Carsten Hamann, de la Loma Linda University School of Medicine din California, autorul principal al studiului.
El şi colegii săi au testat produsele care ar putea fi folosite de copiii cu eczemă, afecţiune care afectează 17,8 milioane de oameni în SUA conform datelor National Eczema Association. Pacienţii au zone de piele orşii, cu mâncărimi, adesea pe braţe, picioare, obraji şi în spatele urechilor. „Copiii care au eczemă sau dermatită atopică utilizează mai multe loţiuni, creme şi ungvente. Evident, cei care îi îngrijesc şi cumpără aceste produse pentru pielea copiilor preferă produsele care au pe etichetă cuvântul hipoalergenic”, spune Hamann.
Doctori sfătuiesc adesea pacienţii cu eczemă să aplice emoliente pe zonele de piele inflamate. Dar persoanele cu eczemă tind să aibă un risc crescut pentru aşa-numitele „alergii de contact”. Asta înseamnă că pot avea reacţii alergice la substanţe care vin în contact cu pielea lor, inclusiv parfumuri, conservanţi şi alte tipuri de chimicale.
Pentru acest studiu autorii au testat 187 de produse cosmetice găsite în 6 magazine diferite din California pentru a vedea dacî conţin vreunul din cei mai frecvenţi 80 alergeni cunoscuţi, definiţi de North American Contact Dermatitis Group. Toate produsele erau comercializate ca fiind sigure pentru a fi utilizate la copii şi toate purtau eticheta de „hipoalergenic”, „recomandat sau testat de dermatolog”, „fără parfumuri” sau „fără parabeni”. Per total, 89% din aceste produse conţineau cel puţin 1 alergen, 63% conţineau 1 sau mai mulţi alergeni şi 11% aveau 5 sau peste 5 alergeni.
Numarul mediu de alergeni per produs a fost de 2,4, raportează autorii în noiembrie în Journal of Allergy and Clinical Immunology. Conservanţii şi parfumurile au reprezentat 58% şi respectiv 29% din alergeni. 10% din produse conţineau metillisotizolinonă, un conservant care este pe cale de a fi interzis în Uniunea Europeană pentru că poate produce iritaţii cutanate severe, spun autorii. „Va fi foarte dificil, chiar şi petru un părinte foarte grijuliu, inteligent şi citit părinte, să cunoască cei peste 80 de alergeni şi sinonimele lor dacă ar fi să compare lista de alergeni cu lista de peste 15 ingrediente de pe spatele unui produs pediatric”, spune Hamann. Dar Dr. Donald Belsito, profesor de dermatologie la Leonard C. Harber Columbia University Medical Center din New York, sugerează că problema nu este chiar atât de gravă cum pare: „Trebuie să se ţină cont de faptul că studiul prezintă chimicalele cu frecvenţa cu care apar în produse şi nu cu frecvenţa cu care dau alergie. Multe din aceste chimicale de pe listă dar foarte, foarte rar alergii”.
Dr. Michael Ardern-Jones, dermatolog la University of Southampton d Marea Britanie este de acord că definirea unei substanţe ca alergen poate fi complicată: „Aproape orice compus chimic poate fi implicat ca alergen aşa că este aproape imposibil ca o cremă să fie cu adevărat non-alergică. De aceea, aşa cum nu există cu adevărat creme hipoalergenice nu există nici consens în ceea ce priveşte semnificaţia termenului „hipoalergenic”. Atât Belsito cât şi Ardern-Jones spun că ungventele sunt, în general, cele mai sigure produse. Cremele şi loţiunile conţin apă şi de aceea trebuie să conţină şi conservanţi ceea ce face mai probabil să conţină şi alergeni. Belsito recomandă produsele pe bază de petroleum precum vaselina şi, în general, recomandă ca produsele de îngrijire a pielii să fie cât mai simple. DE asemenea, el spune că National Eczema Association evaluează produsele şi este cea mai sigură sursă de informaţii prin comparaţie cu eticheta produselor. Ardern-Jones adaugă faptul că şi emolientele prescrise ca reţetă sunt, de obicei, de încredere. De asemenea, recomandă ca persoanele cu eczemă sau alergii să evite parfumurile, produsele colorate şi pe cele care nu au listate ingredientele pe etichetă”
Tradus de BABY CARE SIBIU
După Madeline Kennedy; http://bit.ly/1AleIoR; J Allergy Clin Immunol
sursa: http://www.medscape.com/viewarticle/835355