Copiii expuşi la diabet de sarcină intrauterin au risc de circa 6 ori mai mare să dezvolte diabet sau prediabet comparativ cu cei neexpuşi, spune un studiu recent publicat în Diabetologia. Sonia Caprio, de la departamentul de pediatrie de la Yale University School of Medicine şi colegii săi au evaluat 255 de adolescenţi obezi cu toleranţă normală la glucoză pentru a determina efectul expunerii la diabetul gestaţional intrauterin asupra riscului de diabet şi prediabet.

prediabet la copii

Global, 82,3% din participanţi la studiu nu au fost expuşi diabetului de sarcină. Din aceştia 91% au avut toleranţă normală la glucoză la urmărire în timp de 8,6% au dezvoltat afectarea toleranţei la glucoză sau diabet. Aproape 69% din grupul expus au avut toleranţă normală la glucoză pe durata urmăririi în timp de 31,1% au dezvoltat intoleranţă la glucoză sau diabet. „Urmaşii mamelor cu diabet de sarcină trebuie evaluaţi pentru intoleranţă la glucoză şi/sau afectarea glicemiei după post (o altă formă de prediabet) şi trebuie luate în considerare strategii de prevenire şi tratament înainte ca aceştia să dezvolte manifestările clinice complete ale diabetului”, spun cercetătorii. „În timp ce această analiză nu poate fi folosită pentru dezvoltarea unor recomandări definitive de screening, sugerăm ca, între copiii obezi şi adolescenţii expuşi intrauterin diabetului de sarcină, mai ales dacă există factori de risc adiţionali – precum obezitate severă sau apartenenţa la o minoritate etnică cu risc crescut – trebuie efectuate testele de toleranţă orală la glucoză şi repetate în funcţie de judecata clinică. Mai mult, e nevoie urgentă de studii care să dezvăluie rolul factorilor genetici sau epigenetici şi al factorilor postnatali de mediu care ar putea determina defecte funcţionale ale celulelor beta pancreatice.”

Autor: Holder T. Diabetologia. August 2014; 

Sursa: http://www.healio.com/endocrinology/diabetes/news/online/%7Bec84a201-5865-482a-a72d-c38aa2772b46%7D/exposure-to-gestational-diabetes-increased-diabetes-prediabetes-risk-in-offspring

Articol preluat de pe BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole