Ce este gripa si cum o pot recunoaste daca micutul meu se imbolnaveste?

Gripa are la baza o infectie cu una din formele virusului gripal. Din pacate insa, copii ce nu au trecut inca de varsta de doi ani sunt mult mai expusi gripei si de cele mai multe ori, cei care se imbolnavesc sfarsesc prin a ajunge pentru tratamente in spital, in plus, pentru o mica parte dintre ei, virusul poate fi chiar fatal.

In alta ordine de idei, identificarea simptomelor specifice gripei este destul de dificila deoarece deseori micutii bolnavi ies in evidenta doar prin faptul ca sunt mai letargici si in general au un apetit ceva mai scazut.

Sezonul specific gripei este in perioada lunilor octombrie-februarie iar principalele simptome sunt:

- Aparitia brusca a temperaturii, de regula peste 38,3 grade Celsius;

- Aparitia unor frisoane si stari de oboseala, urmate de aparitia unor dificultati respiratorii cum ar fi scurgerea de secretii nazale si tusea seaca;

- Alte simptome specifice pot fi iritabilitatea, scaderea apetitului, durerile de gat, umflarea ganglionilor, dureri abdominale, diaree si stari de voma.

Daca simptomele precum congestia si tusea seaca apar cu mult inainte de aparitia temperaturii atunci de multe ori este vorba de o simpla raceala, insa aici numai medicul specialist poate face diferenta cu siguranta. Este destul de usor pentru multe persoane sa confunde simptome gripa cu simptome raceala.

Cum ajung bebelusii sa se imbolnaveasca de gripa

Virusul gripal ( fie el A sau B) este un patogen foarte puternic, care, in spatii inchise, cum sunt casele, se raspandeste foarte repede.

Un bebelus aflat in imediata vecinatate a unei persoane infectate cu virusul gripei, care tuseste sau stranuta, poate respira foarte usor pe nas sau pe gura mici picaturi de expectoratie pe care se gaseste si virusul. De altfel, o persoana bolnava de gripa nu manifesta simptome decat la minim 24 de ore de la infectare si ramane contagioasa pana la 5 zile dupa vindecare.

In aceste conditii, gripa prolifereaza foarte repede in spatiile unde oamenii intra in contact unii cu altii cum ar fi scolile, centrele de zi, gradinitele, centrele after school sau pur si simplu in casa altor familii.

Totusi, trebuie stiut faptul ca gripa se manifesta diferit de la o persoana la alta, motiv pentru care unii indivizi, desi sunt infectati este posibil sa nu se resimta in nici un fel iar daca totusi manifesta simptome usoare, le vor confunda cu cele ale unei raceli ajungand astfel sa nu se trateze corespunzator si sa devina purtatori de gripa infectand si alte persoane.

Bebelusul meu are gripa, ce pot face sa fac pentru a-l ajuta sa se simta mai bine?

masajul gimnastica bebespaCel mai bun tratament pentru un bebelus cu gripa este sa ai grija sa fie cat mai bine hidratat si sa se odihneasca cat mai mult. Pentru a ajuta la hidratarea bebelusului dar si pentru a-i decongestiona caile respiratorii, daca e mai mare de 3-4 luni ii poti da si o supa calda.

Daca ti se pare ca bebelusul are parte si de discomfort cauzat de gripa, ii poti cere medicului sa iti prescrie un analgezic special creat pentru copii, eventual unul care sa aiba in compozitie acetaminofen. Insa ai mare grija sa nu ii dai copilului nici un fel de medicatie (cu sau fara reteta) inainte de a te consulta cu medicul pediatru si sub nici o forma sa nu ii dai bebelusului aspirina deoarece il expui pericolului de aparitie a sindromului lui Reye, o afectiune rara dar extrem de periculoasa.

In alta ordine de idei, nu te gandi ca antibioticele ar putea avea vreun efect asupra bolii copilului deoarece chiar nu au. Spre deosebire de infectiile cauzete de bacterii, gripa are la baza un virus asa ca antibioticele nu vor aveanici un fel de rezultat. De fapt, un unele cazuri, antibioticele ar putea cauza chiar complicatii grave cum ar fi dezvoltarea unei alte infectii bacteriene ( pneumonie spre exemplu) sau aparitia unei otite sau a unei bronsite.

Primele semne de insanatosire vor aparea dupa 3-4 zile, moment in care febra va incepe sa cedeze iar apetitul sa ii revina. Insa aceasta este doar o estimare medie a timpului de recuperare deoarece in unele cazuri, tusea sau durerile asociate gripei pot dura si pana la doua saptamani din momentul infectarii.

Cand este cazul sa apelez la medic?

Iata o lista cu situatii in care este indicat sa iti suni medicul pentru a vedea ce este de facut:

- Bebelusul este mai mic de 3 luni si are o temperatura de peste 38 grade Celsius. Avand in vedere varsta si temperatura este destul de posibil ca medicul sa iti recomande sa mergi cu cel mic la camera de garda a celui mai apropiat spital de urgenta.

- Daca bebelusul are intre 3 si 6 luni, iar febra a sarit de 38,3 grade Celsius.

- In situatia in care bebelusul are 6 luni iar febra nu coboara sub 39,4 grade Celsius.

- Daca temperatura nu cedeaza dupa 3 zile

- Daca micutul dezvolta o tuse ce nu da semne de ameliorare.

- Daca copilul are o boala cronica si in acelasi timp da semne de infectare cu gripa.

- Cand bebelusul da semne ca ar avea dureri in zona urechii (scanceste si se trage de ureche).

- Cand respira greu.

- Daca gripa pare sa recidiveze.

- In situatiile in care da semne de deshidratare.

Ce pot face pentru ca micutul meu sa nu ia gripa?

Cel mai adesea exista doar doua masuri eficiente impotriva gripei: vaccinurile de sezon (exista multe controverse referitoare la posibile efecte secundare) ce sunt aplicabile pentru toti membrii familiei mai mari de sase luni precum si o igiena cat mai buna.

In ceea ce priveste vaccinurile antigripale, specialistii de la CDC (Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din SUA) recomanda o vaccinare anuala. Si chiar daca bebelusul tau este mai mic de sase luni si nu poate fi inca vaccinat, faptul ca restul membrilor familiei isi fac vaccinul va scadea sansele de infectare a celui mic cu virusul gripal.  Totusi trebuie sa tinem cont ca sunt specialisti care spun ca vaccinurile antigripale nu sunt chiar asa eficiente si ca exista si posibilitatea uneo efecte secundare.

Vaccinarea membrilor familiei devine si mai importanta in momentul in care bebelusul face parte din categoria copiilor cu imunitate slabita, cu anemie cronica sau cu o boala cronica de inima, plamani sau rinichi.

Din pacate insa, nici macar vaccinul antigripal nu este o solutie sigura 100% deoarece eficienta lui depinde in mare masura de sanatatea copilului (este mult mai eficient la copii sanatosi) dar si de cat de bine se potriveste specificul vaccinului cu cel al virusului de sezon. Oricum, insa, chiar daca se imbolnaveste de gripa, un copil vaccinat va suferi o forma mult mai usoara a bolii decat unul caruia nu i-a fost administrat vaccinul.

Igiena este un alt aspect ce iti va tine copilul departe de infectia cu virusul gripal. De aceea nu uita mereu sa iti speli mainile cu apa si sapun si educa-ti intreaga familie sa procedeze la fel.

In alta ordine de idei, tine-ti pe cat posibil copilul departe de persoanele care stii sau banuiesti ca sunt bolnave, desi uneori acest lucru este dificil deoarece infectia apare cu ceva timp inainte sa se manifeste propriuzis.

Oricum, oricat de multa grija ai avea, aceasta nu garanteaza ca micutul tau nu se va imbolnavi de gripa, insa daca o va face, macar va capata imunitate la tipul de virus gripal din anul respectiv, motiv pentru care, sansele ca el sa se imbolnaveasca din nou in acelasi an sunt foarte scazute.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole