Menstruatia
Menstruatia este o sangerare vaginala normala, specifica femeilor si care se...
continuarea articolulului: Moartea Neonatala
Nou-nascutii prematuri dezvolta uneori sangerare la nivelul creierului. Aceasta sangerare la nivelul creierului, poate fi la inceput in forma usoara care ajunge la un moment dat la sangerare severa, ceea ce duce la leziune a creierului sau chiar la moartea bebelusului. Acest tip de hemorgaie apare exclusiv la 25-30 % din nounascutii prematuri, cu o greutate la nastere sub 1500 grame, aflati in sapatamana 32 de gestatie.
Hemoragia intracraniana a nou-nascutului este sangerarea in ventriculii cerebrali (zone pline cu lichid) in interiorul creierului. Ea cuprinde totalitatea leziunilor hemoragice ale sistemului nervos care apar in timpul nasterii fiind cauzat tocmai de aceasta. Hemoragia intracraniana apare la bebelusii nascuti prematur si frecvent provoaca sechele neurologice definitive, in cazul in care copilul supravietuieste.
Bebelusii care se nasc prematur pana in saptamana 30 de sarcina sunt aflati in riscul de a dezvolta aceasta afectiune atat de grava. Cu cat nasterea este mai prematura, cu atat riscul acestei boli creste. Cum se intampla acest lucru? Vasele de sange din interiorul creierului sunt inca ndezvolatate in momentul nasterii si din acest motiv ele sunt extrem de fragile. Incepand cu saptamana 30, aceste vase se dezvolta ajungand la maturitate in momentul nasterii.
Hemoragia intracraniana este mai des intalnita la copiii care au avut sindromul de detresa respiratorie, hipoxemia, acidoza, hipertensiune arteriala sau alte complicatii. In foarte rare cazuri s-a intamplat ca acest tip de sangerare la nivelul creierului sa apara la copiii nascuti la termen.
Aceasta afectiune nu apare intotdeauna sau neaparat la nasterea bebelusului. Sunt situatii cand aceasta apare dupa cateva ore sau chiar dupa cateva zile de la nastere. La nastere, sunt sanse in procentaj de 50% sa fie afectat de aceasta boala, iar in termen de 4 zile dupa nastere sansele cresc cu 90% ca boala sa isi faca aparitia. Daca a trecut cu bine mai mult de o luna de la nastere, bebelusul a scapat de aceasta boala, indiferent de numarul de saptamani la care a fost nascut.
Dupa suprafata afectata, hemoragia intraventriculara se imparte in trei grupe:
1. hemoragie intraventriculara minima - aici intalnim mai putin de 10% din suprafata ventriculara in sectiune parasagitala;
2. hemoragie intraventriculara cu mai putin de 50% din supraftaa ventriculara;
3. hemoragie intraventriculara cu mai mult de 50% din suparafata ventriculara.
Exista si o alta clasificare cunoscuta. Cu cat gradul este mai mare, cu atat este mai severa hemoragia. Avem:
- grupa I - hemoragie subependimara
- gradul II - hemoragie intraventriculara fara dilatatie
- gradul III - hemoragie intraventriculara cu dilatatie
- gradul IV - hemoragie intraventricluara cu dilatatie si in parenchin.
Gradele I si II implica o cantitate mica de sangerare si de regula nu provoaca probleme pe termen lung.
Gradele III si IV implica sangerari severe, care apasa ep scurgeri de informatii sau in tesutul cerebral. Se formeaza cheaguri de sange care blocheaza fluxul de lichid cefalorahidian, care conduc la hidrocefalie.
In cele mai multe cazuri, in aproximativ 50-75% din cazuri hemoragia intraventriculara nu prezinta nici un simptom, cu toate ca bebelusul se afla in gradul III sau IV de sangerare. Aceasta este forma silentioasa a acestei afectiuni.
Insa, forma catastrofala se manifesta prin opriri de respiratie (apnee), somn indelungat, modificari frecvente ale tensiunii arteriale, stare de letargie, lipsa poftei de mancare, detresa respiratorie, hipotonie, icter, convulsie, coma. Din nefericire, acesti bebelusi nu reusesc sa supravietuiasca.
Pentru a preveni aceasta boala, bebelusul este supus la examenul clinic si paraclinic, prin ecografie transfontanelara, la 2-3-4 zile dupa nastere, urmand ca a doua sa fie facuta la 7 zile, stabilind astfel extensia sangerarii. Aceasta ecografie este recomandata copiilor care au fost nascuti cu dificultate, cu nivel scazut de sangerare in timpul nasterii, sau cu orice semne atipice ale sangerarii in timpul nasterii.
Un examen foarte bun si detaliat il ofera ultrasonografia, care foloseste undele sonore pentru a face o imagine a copilului din burtica ta. Aceasta depisteaza defectele structurale de nastere, cum ar fi de exemplu spina bifida (coloana vertebrala), defecte cardiace sau renale, anencefalia ( probleme la nivelul creierului si craniului).
Prin ultrasonografie se poate depista cu exactitate cele doua forme grave de hemoragie intraventriculara: ventriculomegalia posthemoragica si infarctul hemoragic periventricular (leucomalacie periventriculara) .
Pentru prevenirea acestei afectiuni, este ideal sa se ocoleasca pe cate este posibil travaliul indelungat si o nastere prematura. Mamica va fi internata in centrul de perinatologie din timp, pentru siguranta copilului ce se va naste, deoarece orice transfer al lui dupa nastere ii poate fi fatal. Cu aproximativ 48 de ore inainte de nastere ii va fi administrata mamicii betametazona, care are ca efect diminuarea hemoragiei intraventriculare. In unele cazuri se recurge si la tocoliza cu sulfat de magneziu.
Ca si tratament, se foloseste vitamina K, fenobarbital, sau indometacin. Daca la nivelul creierului se dezvolta umflaturi, se poate face un robinet spinal pentru scaderea presiunii din creier. Daca acest lucru nu este suficient, este de capital folos interventia chirurgicala. Aceste interventii chirurgicale sunt necesare pentru a plasa o sonda in creier care ajuta la drenarea lichidului.
Starea de hemoragie intraventriculara poate fi diminuata prin punctie subdurala si de asemenea prin craniotomie. In cazurile de hemoragie severa de fosa posterioara, se recurge la aspirare de cheaguri de sange. In functie de agresivitatea factorilor intravasculari terapia prevede si transfuzia de plasma proaspata, pentru imbunatatirea tensiunii arteriale.
Copiii care supravietuiesc acestei boli, trebuie tinuti sub control strict cativa ani la rand pentru a fi siguri ca aceasta hemoragie intraventriculara nu a afectat creierul. Cu cat sangerarea a fost mai severa in timpul bolii, cu atat pot exista intarzieri de dezvoltare a copilului tau si probleme de circulatie.