Atunci cand un copil moare în primele 28 de zile de viata, se numeste deces neonatal. Un studiu efectuat  în 2006, arata ca aproximativ 19,000 copii au murit în prima lună de viata la nivel european.

Cauzele mortii neonatale

Prima cauza care determina moartea neonatala este chiar nasterea prematura a bebelusului, care are loc inainte de 37 de saptamani complete de sarcina. Aceasta cauza este cea mai des intalnita la decesurile bebelusilor nou-nascuti.

Prematuritatea si complicatiile acesteia cauzează aproximativ 25 la suta din decesele neonatale. Cu cat este nascut mai tarziu un copil, cu atat acesta are mai multe sanse de supravietuire. S-a observat ca bebelusii nascuti la 23 saptamani de sarcina, au supravietuit in procentaj de aproximativ 30 la suta. Bebelusii nascuti la 24 de saptamani de sarcina au supravietuit in procentaj de 50-60 la suta, iar copiii nascuti la 25 de saptamani de sarcina au supravietuit in procentaj de aproximativ 75 la sută. Cele mai  fericite cazuri le prezinta  bebelusii care se nasc la un termen de peste 27 de saptamani de sarcina, avand sanse reale de peste 90 la suta de supravietuire! Noi ne-am dori sa supravietuiasca toti copiii...

Peste 12 la suta din nasteri sunt premature. Cauzele nasterii premature nu sunt bine determinate. Totusi, medicii au stabilit ca sunt trei categorii de femei care prezinta cel mai mare risc pentru nastere prematura: femeile care au avut cel putin o nastere prematura in trecut; femeile care au anumite probleme la colul uterin, si femeile care au sarcina cu gemeni, tripleti sau mai multi copii.

Sunt multe cauze care pot duce la declansarea travaliului pe neasteptate, astfel aparand si posibilitatea pierderii sarcinii. Astfel de cazuri nedorite intalnim la femeile insarcinate cu probeleme cardiace, indeosebi cu hipertensiune arteriala, sau la femeile cu complicatii de sarcina, cu probleme placentare. Un aspect destul de dureros si cel mai frecvent il reprezinta cazurile femeilor care fumeaza. La aceste femei creste considerabil riscul de a pierde sarcina sau de a naste prematur.

Nasterea prematura la un termen de mai putin de 32 de saptamani de sarcina, cu o greutate a fatului de sub 1500 grame, duce la aparitia unor complicatii grave care produc decesul neonatal. Aceste complicatii sunt: sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului, hemoragie intraventriculara, infectii, malformatii congenitale, si alte complicatii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole