Cum curatam parul fara sampon?
Mai demult, oamenii foloseau sapunul pentru a-si curata parul la fel cum faceau cu...
Copii la fel ca si adultii pot suferi de pe urma uscarii pielii. De obicei pentru aceste situatii se fac vinovati in special factorii ce tin de mediu si de temperatura cum ar fi de exemplu aerul rece si uscat de afara sau incalzirea incorecta si exgerata a locuintei. Insa daca micutul tau este predispus la aparitia problemelor legate de uscarea pielii, acestea nu vor aparea numai iarna ci si vara cand soarele, spatiile cu aer conditionat, apa sarata etc, pot avea aceleasi efecte pe care le au si factorii legati in mod direct de anotimpul friguros.
In primul rand trebuie facute schimbari in modul in care se desfasoara baile pe care le faci copilului. Insa chiar si asa, nici macar baile zilnice nu vor reprezenta neaparat o problema atat timp cat respecti niste reguli simple.
Astfel, in loc de baia normala de 30 de minute, foloeste varianta unei baite mai scurte de 10 minute, iar in loc de apa fierbinte, alege sa folosesti apa calda si un sapun fara arome, un sampon sau chiar un gel de baie special creat pentru copii, care sa nu contina elementele ce se regasesc in sapun.
Alte masuri ce se pot dovedi eficiente sunt, spre exemplu sa iti lasi copilul sa se joace in apa asa cum face si de obicei, dar fara a introduce sapunul sau alte geluri sau uleiuri de baie in apa pana la momentul in care urmeaza sa il speli. De asemenea, s-ar putea sa fie o idee buna sa renunti si la uleiurile de baie specific create pentru momentele in care il speli pe cel mic. Asta deoarece uleiurile puse in apa nu adera foarte bine la piele copilului iar cea mai mare parte din ele va ramane in apa pe care o vei arunca dupa baie. De asemenea, aceste uleiuri mai prezinta si un real pericol legat de faptul ca utilizarea lor va face cadita de baie foarte alunecoasa. Exista si cateva tipuri de sampon, special concepute pentru pielea copilului, care au si proprietatea de a hrani pielea.
Ideal, in locul uleiurilor de baie poti folosi o lotiune emolienta ce ar trebui aplicata imediat dupa iesirea din baie, in acest fel, apa ramasa inca pe piele va fi "sigilata" si va intra in piele.
In ceea ce priveste aceste lotiuni, regula generala este - " cu cat mai gros cu atat mai bine". Iar daca nu reusesti sa observi o imbunatatire a pielii copilului tau incearca sa treci de la o simpla lotiune la o crema hidratanta mai puternica dar si de la o singura aplicare pe zi, la doua.
In alta ordine de idei evita sarea sau clorul sau cu alte cuvinte daca iti duci copilul la mare sau la piscina, spala-l cu apa curata si sterge-l imediat pentru a nu lasa apa sarata sau clorul sa se usuce pe pielea lui avand in vedere ca aceste doua elemente usuca pielea foarte pronuntat.
In plus, daca aerul din casa este prea uscat poti decide sa cumperi un umidificator pentru camera copilului.
Ai grija ca micutul tau sa fie mereu imbracat adecvat temperaturii si anotimpului de afara. Nu uita sa ii pui manusi iarna si nici sa il dai cu o lotiune de protectie daca mergi vara la mare.
Daca uscaciunea este asociata cu aparitia pe piele a unor zone rosii ce ii provoaca mancarimi, este posibil ca micutul tau sa aiba parte de o eczema, cunoscuta si ca dermatita atopica. Insa, este bine sa stii ca pana si eczemele dispar sub actiunea unei creme hidratante, asa ca nu este nevoie sa fugi imediat la medic decat daca eczema refuza sa dispara sau daca micutul tau sufera un discomfort accentuat.
In unele cazuri, rare ce-i drept, pielea uscata poate indica o afectiune genetica denumita ihtioza. Aceasta boala se manifesta prin aparitia zonelor de piele uscata, descuamare si ocazional roseata accentuata. Afectiunea este de obicei insotita si de o ingrosare a pielii palmelor si talpilor. In aceste conditii, daca medicul de familie va suspecta aparitia ihtiozei, ii va da o trimitere micutului tau pentru un consult dermatologic de specialitate.
In orice caz, daca observi ca simptomele nu se imbunatatesc este bine sa apelezi la un medic indiferent de cat de grava sau de usoara pare problema pe care o are copilul tau.