Unu studiu publicat in revista The Lancet in luna octombrie spune ca inducerea artificiala prin medicamente a travaliului aproape ca dubleaza riscul emboliei cu lichid amniotic. Cercetatorii spun ca acest risc trebuie luat in considerare de catre medici, chiar daca embolia cu lichid amniotic este intalnita destul de rar.

"Embolia cu lichid amniotic este o complicatie rara, dar foarte grava si deseori fatala a nasterii, a carei cauza inca nu este cunoscuta", fiind descris in articolul publicat de Michael S. Kramer si colegii sai de la McGill University Faculty of Medicine din Montreal, Quebec, Canada. "In cadrul unui studiu epidemiologic am urmarit asocierea dintre embolia cu lichid amniotic si inducerea medicamentoasa a travaliului." Au fost analizate informatiile de la aproximativ 3 milioane de nasteri asistate din spitalele in Canada in 1991-2002. Cercetatorii au evaluat asocierile dintre rata emboliilor si inducerea medicamentoasa sau chirurgicala a travaliului, varsta materna, prezentatia fetala, modul nasterii si celelalte complicatii din timpul sarcinii si travaliului.

Embolia cu lichid amniotic a dat complicatii la 14,8 din 100.000 de nasteri multiple si 6 din 100.000 de nasteri unice. In cazul a 13% din cele 180 de cazuri cu nasteri unice la care a fost diagnosticul de embolie, complicatia a fost fatala, ducand la deces. Nu a fost o crestere semnificativa a cazurilor de embolism din punct de vedere a factorului timp.

Inducerea medicamentoasa a travaliului aproape a dublat riscul total al emboliilor cu lichid amniotic (1,8), iar asocierea a fost considerabil mai mare in cazurile fatale (3,5). Alti factori asociati cu un risc crescut au fost varsta mamei mai mare de 35 de ani, nasterea prin cezariana sau cea vaginala cu ajutorul instrumentelor speciale, polihidroamniosul, ruptura colului uterin sau a uterului, placenta previa, eclampsia si distresul fetal.
"Inducerea medicamentoasa a travaliului pare sa creasca riscul emboliei cu lichid amniotic", au afirmat autorii studiului."Cu toate ca riscul absolut este mic, pacientele si medicii trebuie sa ia in considerare acest risc cand se decide inducerea travaliului."

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole