5 metode pentru a reduce febra copilului in mod natural
Există anumite momente pentr o mama in care apare acel sentiment de neputinta, ca...
Rujeola este o boala acuta infectioasa extrem de contagioasa, provocata de virusul rujeolic si este caracterizata prin febra, tuse, rinoree, conjunctivita, enantem pe mucoasele bucala sau labiala si o erupție cutanata maculopapulara.
Virusul rujeolic este prezent la omul bolnav, in secretiile nazofaringiene, traheobronsice, conjunctivale, in sange si in elementele eruptive cutanate. Incidenta rujeolei este mai mare in lunile de iarna si primavara si apare mai ales in copilarie.
Sursa de infectie cu rujeola este constituita numai de omul bolnav cu forma tipica sau atipica de boala. Transmiterea se face direct, prin contact cu persoana bolnava, prin picaturile de secretie nazofaringiana si traheobronsica pe care aceasta le elimina in jur in timp ce vorbeste, tusete sau stranuta, raspandirea indirecta prin persoane neinfectate sau prin obiecte fiind mult mai rar intalnita.
Perioada contagioasa a bolii incepe cu 2 - 4 zile inaintea ca eruptia sa apara si dureaza pana la 2 - 5 zile dupa debut.
La copii rujeola poate debuta de la nastere, cand mama nu este imuna. Daca mama este imuna, copilul prezinta o rezistenta specifica, transmisa transplacentar, care se mentine 6 luni. Dupa aceasta varsta copilul poate face rujeola la primul contact cu o persoana bolnava. Imunitatea produsa de rujeola este puternica si durabila, si de cele mai multe ori nu mai are loc o a doua imbolnavire.
Virusul rujeolic patrunde prin mucoasa nazofaringiana si conjunctivala si trece in tesuturile limfoide unde se multiplica. Atunci cand s-a realizat o multiplicare maxima, virusul trece in sange si organe, declansand primele semne ale bolii. Incubatia dureaza in medie 10 zile, cu variatii intre 8 si 11 zile, si se poate prelungi pana la 28 de zile daca s-a facut profilaxie cu gamaglobuline. Perioada de invazie se instaleaza odata cu aparitia primelor simptome iar durata acesteia este de 3 - 4 zile.
In cazul aparitiei rujeolei se pot folosi in tratament cateva produse Calivita
- Immunaid, se administreaza cate 1capsula, dimineata, la pranz si seara, inainte de masa, Immunaid are rolul de a mentine sistemul imunitar la parametri optimi, prin sinteza corespunzatoare a anticorpilor ce intra in lupta contra aparitiei anumitor complicatii.
- Kids Green se administreaza cate 1capsula, dimineata si la pranz, dupa masa. Kids Green intareste imunitatea si rezistenta organismului la boli printr-un aport optim de vitamine, minerale, enzime, aminoacizi si extracte din plante.
- Noni Calivita , se administreaza cate 1 lingurita de sirop noni inainte de masa, dimineata, la pranz si seara. Noni influenteaza benefic pofta de mancare al copiilor afectati de rujeola, si reda organismului vigoarea necesara atat de importanta la nivel fizic si psihic.
Este recomandat sa se va urmeze o cura completa, un flacon din fiecare produs, chiar daca dispar simpomele de rujeola.
Febra prezinta o crestere ascendenta, atingand in 2 - 3 zile 39—40°. Rareori curba termica creste brusc si oscileaza neregulat, alteori se mentine o stare subfebrila. In ziua a 2-a sau a 3-a oscilatiile ascendente ale febrei prezinta o scadere critica, care survine inaintea instalarii eruptiei, iar dupa aparitia acesteia febra atinge cifre mai inalte.
Apar indispozitia, inapetenta, fotofobia, somnolenta si apatia.
Adenopatiile sunt un simptom constant in perioada de invazie a rujeolei. Ganglionii submaxilari, laterocervicali, retroauriculari si occipitali sunt moderat mariti de volum, rareori sensibili la palpare.
Conjunctivita rujeolica seroasa, alteori purulenta, cuprinde deopotriva conjunctiva bulbara si palpebrala (mai ales a pleoapei inferioare), insotindu-se aproape mereu de edem palpebral, cu lacrimare accentuata si fotofobie puternica. Ochii sunt injectati, narile congestionate, cu secretie abundenta si lacrimare continua.
Tulburarile digestive sunt destul de frecvente si constau in : varsaturi, diaree si dureri in fosa iliaca dreapta, ceea ce poate simula o apendicita acuta.
Eruptia apare dupa 3 - 4 zile de la aparitia primelor semne de rujeola, adica la 14 - 16 zile de la contactul infectant. Initial, eruptia apare in spatele pavilionului urechii, la limita parului capului, pe fata si pe frunte. In a-2-a zi elementele eruptive se intind pe regiunea cervicala, torace si pe abdomen. In a 3-a zi, eruptia cuprinde si radacina membrelor iar in a-4-a zi se generalizeaza.
Copilul redevine somnolent si apatic, iar febra care la sfarsitul perioadei de invazie avusese o tendinta de scadere, creste din nou si mai mult. Tusea devine chinuitoare iar laringita poate avea un caracter obstructiv, la copiii mici chiar sufocant. Tulburarile digestive (varsaturi, diaree) se mentin, iar uneori se accentueaza.
Semnele de rujeola care au aparut primele (la cap si la gat) sunt acelea care dispar primele; cele care au aparut ultimele (pe membre) sunt ultimele care dispar.
Dupa 5 - 6 zile de la aparitia eruptiei maculele reliefate incep sa paleasca, lasand in urma macule pigmentare de dimensiuni ceva mai mici, care dispar in urmatoarele 6 - 7 zile. Odata cu involutia exantemului poate apare si descuamatia. Scuamele sunt mici, taratoase (furfuracee), mai pronuntate pe fata si pe torace, si se desprind treptat, in interval de aproximativ o saptamana.
Perioada de convalescenta. In rujeola necomplicata temperatura revine la normal odata cu palirea eruptiei, iar bolnavul isi revine treptat.
Forme clinice. Pe langa forma comuna a rujeolei exista si alte forme clinice care se deosebesc prin aspectul eruptiei, prin gravitatea evolutiei bolii, in functie de varsta sau de starea imunobiologica particulara a macroorganismului.
- rujeola maculoasa – cu eruptie de culoare rosie-palida;
- rujeola petesiala – cu eruptie petesiala;
- forma buloasa (extrem de rara)
- rujeola miliara – cu eruptie cu elemente papuloveziculoase foarte numeroase;
- rujeola fara eruptie – apare la persoanele vaccinate sau la cele care au primit o imunizare pasiva -rujeola mitigata - apare la personaele partial imunizate (nou-nascuti din mame imune si alaptati natural; copii care au fost protejati cu gammaglobuline; copii vaccinati);
- rujeola hemoragica - este o forma severa de boala, adesea mortala, cu eruptie hemoragica, epistaxis, gingivoragii, hemoptizii, hematemeza, metroragii,etc;
- forma hipertoxica - se caracterizeaza prin alterarea profunda a starii generale, hipotensiune, bronsiolita generalizata si insuficienta circulatorie;
La copiii sub 1 an se administreaza vitamina A 200 000 UI p.o. timp de 2 zile (doza totala este de 400 000 UI), cu repetare dupa 4 saptamani. La copiii cu varsta intre 6 luni și 1 an se administreaza o doza de 100 000 UI.
In cazul aparitiei rujeolei se pot folosi in tratament cateva produse Calivita
- Immunaid, se administreaza cate 1capsula, dimineata, la pranz si seara, inainte de masa. Immunaid are rolul de a mentine sistemul imunitar la parametri optimi, prin sinteza corespunzatoare a anticorpilor ce intra in lupta contra aparitiei anumitor complicatii.
- Kids Green se administreaza cate 1 capsula, dimineata si la pranz, dupa masa. Kids Green intareste imunitatea si rezistenta organismului la boli printr-un aport optim de vitamine, minerale, enzime, aminoacizi si extracte din plante.
- Noni Calivita se administreaza cate 1 lingurita de sirop noni inainte de masa, dimineata, la pranz si seara. Noni influenteaza benefic pofta de mancare a copiilor afectati de rujeola si reda organismului vigoarea necesara atat de importanta la nivel fizic si psihic.
Este recomandat sa se urmeze o cura completa, un flacon din fiecare produs, chiar daca dispar simpomele de rujeola.