Din pacate, o sanatate orala deficitara poate determina probleme grave de sanatate la nivelul sistemului digestiv (ulcer, gastrita), al sistemului cardiovascular (boli de inima, tensiune arteriala), cat si  infectii in organism.

Neglijenta, indiferenta si lipsa educatiei informationale in ceea ce priveste ingrijrea dentara a copilului mai ales in primii ani de viata, duc la afectiuni dentare.

Ingrijirea dintilor copilului trebuie sa inceapa inainte de nastere. Din acest motiv, este important ca alimentatia mamei sa fie corecta si bogata in elemente nutritive – vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina C, vitamina D, calciu si fosfor.

In jurul varstei de 6-10 luni, cand apar primii dintisori, parintii trebuie sa acorde o importanta deosebita in ceea ce priveste sanatatea dentara a copilului.

In schimb, in jurul varstei de 12 ani se pierde ultimul dinte de lapte. In toata aceasta perioada, profilaxia (ansamblul actiunilor medico-sanitare) este secretul mentinerii sanatatii dentare a copilului.

Cariile dentare pot fi prevenite printr-o igiena orala corecta, un regim alimentar sanatos si fluorizarea dintilor.

Copilul trebuie supravegheat si  invatat sa se spele pe dinti corect macar de 2 ori pe zi. Parintii trebuie sa cumpere o pasta de dinti adecvata varstei copilului, adica fara fluor, ce sunt  recomandate copiilor care nu stiu inca sa-si controleze reflexul de inghitire.

Sanatatea dentara a copiluluiPasta de dinti ce contine fluor este eficienta, dar doar in cazul copiilor care au invatat sa nu inghita pasta de dinti. Acesta contituie un mineral care se regaseste in cantitati mici in oase si in tesutul dentar.

In mod normal, copilul nu trebuie lasat sa manance seara sau inainte de culcare, pentru a evita favorizarea formarii proceselor carioase.

Este recomandat ca seara sau inainte de culcare, dupa ce copilul s-a spalat pe dinti, sa consume doar apa si nimic altceva.

Pentru sanatatea dintilor dumneavostra si a copilului, trebuie sa aveti in vedere cateva reguli usor de retinut si care va vor aduce multe avantaje.

  • Trebuie sa evitati sa va clatiti gura cu apa inainte de periaj.
  • Periuta de dinti nu se uda inainte de spalatul dintilor, iar acestia e bine sa fie periati de doua ori pe zi, si mai ales seara, inainte de culcare.
  • Periajul trebuie sa dureze cel putin doua minute, iar dupa periaj, trebuie de evitat clatirea gurii cu apa. In loc sa faceti acest lucru, mai bine alegeti sa folositi apa de gura. Apa spala si dilueaza substantele active din pasta de dinti.
  • Dupa periaj, e bine sa nu mancati si sa nu beti nimic cel putin o ora. Recomandata este utilizarea atei dentare o data pe zi sau de cate ori simtiti nevoia in locul scobitorilor.

Articol de Iustina C.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole